- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Χατζηδάκης: Η κυβέρνηση παρεμβαίνει έγκαιρα για τη μείωση των τιμών των καυσίμων
Συνεισφορά 40 εκατ. από τα διυλιστήρια για μείωση 10 λεπτά στην αμόλυβδη και 5 λεπτά στο ντίζελ έως το τέλος Αυγούστου
Χατζηδάκης: Η κυβέρνηση παρεμβαίνει έγκαιρα για τη μείωση των τιμών των καυσίμων
«Τις τελευταίες ημέρες, από τις αρχές Ιουλίου, υπάρχουν ανοδικές τάσεις στις τιμές της βενζίνης και του πετρελαίου κίνησης. Για το λόγο αυτό, η κυβέρνηση έσπευσε να αντιμετωπίσει το θέμα, σε συνεννόηση με τα διυλιστήρια. Τα διυλιστήρια ανταποκρίθηκαν και συμφώνησαν να συμβάλουν στην προσπάθεια. Δεσμεύθηκαν λοιπόν, να προσφέρουν στο Δημόσιο από 20 εκατ. ευρώ ο κάθε όμιλος, η Helleniq Energy και η Motor Oil, δηλαδή συνολικά 40 εκατ. ευρώ. Η προσφορά αυτή θα χρησιμοποιηθεί από την κυβέρνηση προκειμένου από την ερχόμενη εβδομάδα και μέχρι το τέλος Αυγούστου να μειωθεί η τιμή της απλής αμόλυβδης κατά 10 λεπτά το λίτρο και του ντίζελ κίνησης κατά 5 λεπτά, χωρίς δημοσιονομικό κόστος».
Αυτά ανέφερε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Κωστής Χατζηδάκης, σε συνέντευξη σήμερα στο ΕΡΤnews, εξειδικεύοντας τις σχετικές ανακοινώσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη νωρίτερα σήμερα στη Βουλή.
Ο Κωστής Χατζηδάκης εξήγησε ότι η μείωση των 10 λεπτών στη βενζίνη και 5 λεπτών στο ντίζελ κίνησης υπολογίζεται σε σχέση με το σημερινό (Παρασκευή 10 Ιουλίου) επίπεδο των τιμών. Είναι γνωστό ότι οι τιμές λιανικής μεταβάλλονται καθημερινά, ανάλογα με τη διακύμανση των διεθνών τιμών των αντίστοιχων προϊόντων (βενζίνης και ντίζελ) και της ισοτιμίας ευρώ/δολαρίου. Αυτό σημαίνει ότι αν οι διεθνείς τιμές αυξηθούν μέχρι την εφαρμογή του μέτρου, την ερχόμενη εβδομάδα, η διαφορά από τις σημερινές τιμές θα είναι αντίστοιχα περιορισμένη. Αντίθετα αν οι διεθνείς τιμές μειωθούν, η μείωση θα είναι μεγαλύτερη και οι καταναλωτές θα έχουν πρόσθετο όφελος. «Σε κάθε περίπτωση», τόνισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, «οι καταναλωτές πρέπει να γνωρίζουν ότι θα πληρώνουν τιμή χαμηλότερη κατά 10 λεπτά στη βενζίνη και 5 λεπτά στο ντίζελ από εκείνη που θα πλήρωναν αν δεν γινόταν η παρέμβαση της κυβέρνησης σε συνεργασία με τα διυλιστήρια».
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης υπογράμμισε ακόμη ότι μετά την ομαλοποίηση της διεθνούς αγοράς σε συνέχεια της συμφωνίας που επιτεύχθηκε στη Μέση Ανατολή οι τιμές και στη λιανική υποχώρησαν. Κάτι που μπορεί να διαπιστώσει κανείς εύκολα, συμπλήρωσε, ανατρέχοντας στην ιστοσελίδα του υπουργείου Ανάπτυξης fuelprices.gr, όπου αναρτώνται καθημερινά οι διεθνείς τιμές, οι τιμές διυλιστηρίου, οι τιμές χονδρικής από τις εταιρείες εμπορίας προς τα πρατήρια και οι τιμές λιανικής ανά περιοχή και ανά πρατήριο.
Ωστόσο, νεότερες εξελίξεις όπως η αύξηση της ζήτησης καυσίμων κίνησης διεθνώς λόγω τουρισμού, η απαγόρευση εξαγωγών ντίζελ από τη Ρωσία και η αδυναμία άμεσης αποκατάστασης των ζημιών που έχουν υποστεί διυλιστήρια στη Μ. Ανατολή οδήγησαν εκ νέου σε ανοδικές τάσεις στη διεθνή αγορά. «Είπαμε λοιπόν, αντί να περιμένουμε, να σπεύσουμε άμεσα προκειμένου να συγκρατηθούν οι τιμές», εξήγησε κλείνοντας ο Κωστής Χατζηδάκης.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
«Ας αντιδρούσατε τότε να είχατε αξιοπιστία», τόνισε ο Υπουργός Υγείας
Για τους πρίγκιπες της Ευρώπης αυτή είναι μια δύσκολη παραδοχή
Τι ισχύει για τους σημερινούς ωφελούμενους - Τα ποσά της προσωπικής βοήθειας
«Καμπανάκι» από τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας (ΔΟΕ) των Ηνωμένων Εθνών
Η απάντηση στον Τσίπρα για τον ΔΕΔΔΗΕ, τις επενδύσεις και τις υπογειοποιήσεις του δικτύου
Μήνυμα στους τουρίστες με αφορμή επεισόδια κατά τουριστών
Τι δήλωσε η αρμόδια υπουργός Σοφία Ζαχαράκη
O αναλυτικός οδηγός του ΥΠΕΝ
Με αφορμή το πρόγραμμα «Τουρισμός για Όλους»
Έκτο βίντεο της καμπάνιας με πρωτοβουλία Παύλου Γερουλάνου - Καταγγελίες για απεντάξεις έργων
Ο πρωθυπουργός μετέβη προληπτικά στο Νοσοκομείο Χανίων
Τι αναφέρει νέα διεθνής οικονομική μελέτη σχετικά με το Ταμείο Ανάκαμψης
Τι πρέπει να γνωρίζουν οι δικαιούχοι
Αγεφύρωτο το χάσμα μεταξύ Ιράν και ΗΠΑ
Η γλυκιά διακοπή σκόρπισε χαμόγελα στον τηλεοπτικό αέρα
Λύνουν το πρόβλημα οι ανεμογεννήτριες; Τα ερωτήματα για έναν μη ειδικό είναι πολλά
«Οι μεταγραφές αεροδρομίου στην πολιτική δεν έχουν το αντίστοιχο αντίκτυπο όπως στο ποδόσφαιρο» σημείωσε
Και πιο συγκεκριμένα, με τα συμφέροντα της πλειονότητας των κατοίκων της χώρας
Πότε μπαίνουν τα χρήματα στα ΑΤΜ
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.