- CITY GUIDE
- PODCAST
-
18°
Το παρασκήνιο της παραίτησης Φάμελλου, η αντίδραση Τσίπρα και το θρίλερ της Κεντρικής Επιτροπής
Νέα τρικυμία στον ΣΥΡΙΖΑ
ΣΥΡΙΖΑ: Το παρασκήνιο της παραίτησης Φάμελλου, η αντίδραση Τσίπρα και το θρίλερ της Κεντρικής Επιτροπής
Αν και το προηγούμενο διάστημα οι εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηρίζονταν ραγδαίες, η παραίτηση του Σωκράτη Φάμελλου, το απόγευμα της Πέμπτης (9.7), έρχεται να θέσει το κόμμα της Κουμουνδούρου σε εξαιρετικά δεινή θέση. Δεν είναι μόνο ο εσωκομματικός αναβρασμός, η απογοήτευση υποστηρικτών του κόμματος, τα «δύσκολα» δημοσκοπικά ευρήματα, αλλά και η κρίσιμη χρονικά συγκυρία στην οποία ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε να αφήσει την αρχηγία – αλλά όχι το κόμμα. Με την παραίτησή του ο κ. Φάμελλος φαίνεται ότι ανοίγει τον δρόμο για ένα νέο κύμα παραιτήσεων, τραβώντας μία ακόμη κορδέλα από το γαϊτανάκι της «μεγάλης εξόδου».
Κατακαλόκαιρο, τη στιγμή που η ΕΛΑΣ του Αλέξη Τσίπρα αποκτά όλο και περισσότερα πρώην στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, με φόντο τη ΔΕΘ του Σεπτεμβρίου και λίγους μήνες πριν από τις εθνικές εκλογές, ο Σωκράτης Φάμελλος αποφάσισε να βάλει μια άνω τελεία στη δική του πορεία στην ηγεσία και κάτω από αφόρητες πιέσεις από το εσωτερικό του κόμματος να θέσει ερωτηματικά για την επόμενη ημέρα, παραδεχόμενος τη συλλογική αποτυχία για μία ευρεία προοδευτική σύγκλιση.
Οι πρώτες αντιδράσεις κορυφαίων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ ήταν «μουδιασμένες». Η παραίτηση Φάμελλου χαρακτηρίζεται «αιφνιδιαστική». Ακόμη και πρόσωπα με σημαντικό ρόλο στον ΣΥΡΙΖΑ, όπως ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος Θεόφιλος Ξανθόπουλος, δηλώνουν ότι δεν γνώριζαν για την απόφαση παραίτησης, παρά μόνον λίγες στιγμές πριν αυτή ανακοινωθεί με βιντεοσκοπημένο μήνυμα στα ΜΜΕ και τους συντρόφους. Όπως επίσης δεν ήταν αναμενόμενες οι αιχμές τις οποίες θέλησε να αφήσει κατά «ορισμένων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ» που όπως υποστήριξε «ναρκοθέτησαν» την απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής της 6ης Ιουνίου για σύγκλιση. «Αναπαράγονται δυστυχώς τα ίδια λάθη και οι ίδιες προσωπικές στρατηγικές, που οδήγησαν στην απαξίωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ το 2023», τόνισε στη δήλωση παραίτησής του ο Σωκράτης Φάμελλος.
Ο κ. Φάμελλος άφησε αιχμές εκατέρωθεν: και προς τα στρατόπεδα Πολάκη και Παππά - Δούρου και προς την πλευρά Τσίπρα. Εκτιμάται, άλλωστε, ότι, εξαιτίας της άρνησης του προέδρου της ΕΛΑΣ για την προσχώρηση του ΣΥΡΙΖΑ στο νέο κόμμα, έγινε μονόδρομος η παραίτηση Φάμελλου. Αποδεικνύεται δε ότι δεν υπήρχε καν βηματισμός ή συνεννόηση από την πλευρά του παραιτηθέντος προέδρου για συνύπαρξη στο νέο πολιτικό κάδρο που διαμορφώνεται σταδιακά με την ίδρυση του νέου κόμματος.
Πώς θα αντιδράσει ο Αλέξης Τσίπρας στις αιχμές του Σωκράτη Φάμελλου;
Η παραίτηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ από την ηγεσία του κόμματος ανακοινώθηκε τη στιγμή που ο Αλέξης Τσίπρας ετοιμαζόταν να ανέβει στο βήμα εκδήλωσης της ΕΛΑΣ στο Περιστέρι. Αν και ο κ. Φάμελλος εξέπληξε πολλούς αφήνοντας αιχμές κατά του νέου κόμματος του πρώην πρωθυπουργού, ο κ. Τσίπρας φάνηκε ότι δεν επιθυμεί να ρίξει νερό στον μύλο κάποιας αντιπαράθεσης. «Από την πλευρά της ΕΛΑΣ διατυπώνεται δημόσια η άρνηση συνεργασίας και σύγκλισης, σε αντίθεση με την προτροπή της κοινωνίας, που απαιτεί ενότητα», είπε ο μέχρι χθες πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν αναμένεται να υπάρξει αντίδραση από την Αμαλίας, καθώς ο Αλέξης Τσίπρας και το επιτελείο του έχουν λάβει την απόφαση να μην εμπλακούν σε οτιδήποτε έχει να κάνει με τα εσωκομματικά ενός κόμματος – του ΣΥΡΙΖΑ – που αποτελεί παρελθόν για τους ίδιους.
Θρίλερ με τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής
Αύριο Σάββατο (11.7) κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ετοιμάζονταν να διασταυρώσουν τα ξίφη τους στην έκτακτη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ. Οι ραγδαίες εξελίξεις στο κόμμα φαίνεται ότι φέρνουν αναβολή της συνεδρίασης, με τη αναπληρώτρια Γραμματέα, Αναστασία Σαπουνά, να έχει ειδοποιήσει ήδη τα μέλη ότι η αναβάλλεται. Πρόκειται για μία εξέλιξη που βρίσκει απέναντι τον βουλευτή Νίκο Παππά. «Οι ώρες είναι κρίσιμες. Το κόμμα πρέπει να προχωρήσει συλλογικά. Ουδείς έχει αρμοδιότητα αναβολής της κεντρικής επιτροπής. Κανείς δεν θα στερήσει από τα μέλη το δικαίωμα και την υποχρέωση τοποθέτησης», έγραψε σε ανάρτησή του το βράδυ της Πέμπτης.
Τις προηγούμενες ημέρες πληροφορίες ανέφεραν ότι η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής δεν θα εξελισσόταν όπως θα ήθελαν κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, αφού αναμενόταν να «στιγματιστεί» από νέες αποχωρήσεις, αλλά και σημαντικές απουσίες, που θα έθεταν υπό απαξίωση τις εσωκομματικές διαδικασίες.
Πάντως, Νίκος Παππάς, Ρένα Δούρου και Παύλος Πολάκης έχουν ήδη κινητοποιηθεί για το σχέδιο διαμόρφωσης της επόμενης ημέρας στον ΣΥΡΙΖΑ, για το οποίο απαιτούνται γρήγορα αντανακλαστικά και σαφείς κινήσεις και αποφάσεις που πιθανόν θα μπορούσαν να ανακόψουν την πορεία εξόδου στελεχών. Ρεπορτάζ αναφέρουν ότι στα στρατόπεδα Πολάκη και Παππά – Δούρου έγινε ήδη η πρώτη σύσκεψη. Ζητούμενο για τον βουλευτή Χανίων είναι αφενός η επιστροφή του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και η γρήγορη αλλαγή προέδρου. Για τη Ρένα Δούρου και τον Νίκο Παππά η πορεία που θα πρέπει να ακολουθηθεί στην κρίσιμη αυτή συγκυρία για το κόμμα είναι λίγο διαφορετική: εμφανίζονται υπέρ μίας συλλογικής ηγεσίας στην πορεία προς το Συνέδριο που θα οδηγήσει στην εκλογή νέου προέδρου.
Σε κάθε περίπτωση, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει την άμεση εκλογή νέου προέδρου, ή ακόμη πιο ραγδαίων εξελίξεων στην Κοινοβουλευτική Ομάδα.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
«Η ομάδα μας μεγαλώνει, αποκτήσαμε και σουτέρ που σπάνια αστοχεί»
«Προτιμώ να παραμείνω στα στοιχεία και στους ανθρώπους που χρειάζονται λύσεις»
Τι αλλάζει στο Λύκειο και πότε θα είναι έτοιμο το νέο σύστημα Πανελλαδικών
Πότε θα τεθεί σε εφαρμογή το πρόγραμμα
Η ανεργία μειώθηκε και οι επιχειρήσεις δυσκολεύονται να βρουν προσωπικό
«Ο Κάθετος Διάδρομος ενισχύει τις προοπτικές ανάδειξης της Ελλάδας σε κόμβο μεταφοράς φυσικού αερίου»
Τα μηνύματα από την αύξηση των υπερωριών
Το πανό ανάρτησαν οπαδοί της ομάδας ΜΖΤ Σκοπίων, στον αγώνα μπάσκετ με τον Ηρακλή
9 για παράνομη άσκηση επαγγέλματος μέσω social media
Αιτήσεις έως τα μέσα του 2027
Η δημοκρατία δεν μπορεί να εξαρτήσει την πορεία της από τις ερμηνείες θα δώσει ο Άρειος Πάγος στα νομικίστικα τερτίπια που θα εφεύρουν οι νεοφασίστες
«Θα κινηθώ δικαστικά για την προστασία της προσωπικότητάς μου», γράφει σε ανάρτησή του
«Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε με αποσπασματικές λογικές», τόνισε ο Περιφερειάρχης Αττικής
Τη σύσταση Εθνικού Συμβουλίου Αγροτικής Πολιτικής προτείνει το κόμμα της Χαριλάου Τρικούπη
Μενδώνη: «Η Ελλάδα χτίζει γέφυρες πολιτισμού στις Πρέσπες»
Στο Καστελλόριζο βρέθηκε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής
Ανοίγει ο δρόμος για επενδύσεις 1 δισ. ευρώ
«Ήταν ταγμένος στην αποστολή του δημόσιου λειτουργού»
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.