- CITY GUIDE
- PODCAST
-
10°
H αρχαία σκουριά
Η νυσταγμένη φωνή από την άλλη άκρη της τηλεφωνικής γραμμής επέμενε
Η νυσταγμένη φωνή από την άλλη άκρη της τηλεφωνικής γραμμής επέμενε: «Διάβασε, ρε αδελφέ, τι γράφει η εφημερίδα. Ο Ερντογάν ήλθε στην Αθήνα, μίλησε με τον Καραμανλή και τσακωθήκανε για τους λαθρομετανάστες. Σελίδα Α11, σου λέω. Το έχω μπροστά στα μάτια μου».
Ο Κώστας μένει στην Πάτρα. Διάβαζε την Α΄ έκδοση της κυριακάτικης έκδοσης της εφημερίδας. Εδώ στην Αθήνα διαβάζαμε όλοι τη Β΄ έκδοση. Ο ευφάνταστος συντάκτης με εντολή του επιπόλαιου αρχισυντάκτη του και με την ανοχή του διευθυντή του δημοσίευσαν το ρεπορτάζ της συνάντησης Καραμανλή-Ερντογάν στην Αθήνα η οποία δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ. Υπήρχαν σχόλια και επισημάνσεις, ακόμη και εικόνες από τη συνάντηση. Ο συντάκτης κατάφερε να εκτιμήσει ακόμη και τα «παγωμένα χαμόγελα» των δύο συνομιλητών. Μέτρησε και τους σωματοφύλακες του πρωθυπουργού της Τουρκίας, ενώ ανέφερε και τους υπουργούς που τον συνόδευαν. Ο συντάκτης μετέφερε ακόμη την «εκτίμηση» του Μαξίμου για τη συνάντηση αυτή. «Το «ζουμί» ήταν πως ο Κώστας Καραμανλής τα «έψαλε» στον Ερντογάν για τους λαθρομετανάστες και τις παραβιάσεις στο Φαρμακονήσι.
Η εικονική πραγματικότητα είναι της μόδας. Η πραγματικότητα ωστόσο είναι αμείλικτη. Τα παπαγαλάκια φρόντισαν να μεταφέρουν κλίμα από τη συνάντηση των δύο πρωθυπουργών που ήταν προγραμματισμένη για το Σάββατο το απόγευμα. Ο Ερντογάν αρρώστησε και ακύρωσε την επίσκεψή του. Τα παπαγαλάκια του Μαξίμου είχαν όμως «προβλέψει» το τι θα συνέβαινε και το δημοσίευσαν. Δημοσιογραφία της πεντάρας. Εξετέθησαν ανεπανόρθωτα. Τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης ανέλαβαν τα υπόλοιπα και μάλιστα με ζωντανές αναμεταδόσεις από την Αθήνα. Γέλια πολλά. Σαρκασμός. Ειρωνεία, και με το δίκιο τους. Μέσα σε τρεις εβδομάδες η ναυαρχίδα ενός ιστορικού συγκροτήματος τύπου καταφέρνει δύο φορές να εξαπατήσει τους αναγνώστες της. Την πρώτη, με τη δημοσκόπηση που αναρτάται σε ιστοσελίδα κατά τη διάρκεια εξέλιξης του γεγονότος, κατά παράβαση κάθε έννοιας δημοσιογραφικής αξιοπιστίας. Επρόκειτο για την «Επιχείρηση Τηλεμαχία». Το αποτέλεσμα είναι πως ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έρχεται σε δημόσια αντιπαράθεση με την εφημερίδα και τους συντελεστές της. Θέλει αρετή και τόλμη για να είναι κανείς τόσο αποτελεσματικός στην εκδοτική και δημοσιογραφική αυτο-απαξίωσή του.
Η ορχήστρα των ψιττακών
Το Σάββατο το βράδυ, την ώρα των εγκαινίων, οι τηλεσχολιαστές ανταγωνίζονταν για το ποιος θα αποκαλύψει το παρασκήνιο της ακύρωσης της άφιξης του πρωθυπουργού της Τουρκίας. Χωρίς πληροφορίες από τη Σμύρνη, όπου και αδιαθέτησε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, χωρίς ούτε ένα τηλεφώνημα σε κάποιον ανταποκριτή τουρκικών μέσων ενημέρωσης στην Αθήνα, τα σαΐνια των τηλεοπτικών σταθμών με βαρύγδουπες αναλύσεις κατέληγαν στο συμπέρασμα πως ο Ταγίπ Ερντογάν πάσχει από «διπλωματική ασθένεια». Το μήνυμα πέρασε στην κοινή γνώμη.
Το ρεπορτάζ ωστόσο ανέφερε άλλες παραμέτρους. Πως για πολλοστή φορά ο πρωθυπουργός της Τουρκίας υπέστη υπερτασικό σοκ. Πως συχνά εμφανίζει τάση λιποθυμίας. Πως έχει διαγνωστεί μία συνάρτηση της υπέρτασης με τον, ενδεχομένως, σακχαρώδη διαβήτη. Πως ακύρωσε την επίσημη ομιλία του την επομένη στο Καχραμάν Μαράς, στη νοτιοανατολική Τουρκία. Πως στην ομιλία του στη Σμύρνη κατάφερε να σταθεί μόνο για 45 λεπτά στο πόντιουμ. Και τέλος, το σπουδαιότερο. Όταν κάποιος προφασίζεται «διπλωματική ασθένεια», για να περάσει το μήνυμα εκδίδει δελτίο τύπου από τον επίσημο φορέα του, δηλαδή το γραφείο πρωθυπουργού. Δεν σηκώνει το ακουστικό για να τηλεφωνήσει στον Καραμανλή προσωπικά. Διπλωματική ασθένεια χωρίς πολιτικό μήνυμα δεν υφίσταται στην παγκόσμια διπλωματία, παρά μόνο στα μυαλά των τηλεσχολιαστών.
Η σλαβομακεδονική σκιά
Το φαινόμενο της παραπληροφόρησης και της δημιουργίας κλίματος συνεχίστηκε και με την περίφημη πτήση του υπουργού Εξωτερικών της ΠΓΔΜ. Χύθηκε πολύ μελάνι και σε αυτή την περίπτωση για εθνική μειοδοσία εκ μέρους της Ντόρας Μπακογιάννη. Οι σύντροφοί της στη Νέα Δημοκρατία φρόντισαν και γι’ αυτό, μέρες που είναι. Το πρόβλημα ασφάλειας της χώρας, βλέπετε, αρχίζει και τελειώνει με την «προκλητική προσγείωση ενός αεροσκάφους που φέρει την επιγραφή «Μακεδονικές Αερογραμμές». Εδώ ομιλούμε για στρατιωτικές και διπλωματικές ιδιοφυΐες. Για κολοσσούς στην προάσπιση των εθνικών συμφερόντων. Οδηγούν τη χώρα καθημερινά σε φαλιμέντο, την έχουν καταστήσει ξέφραγο αμπέλι, υπονόμευσαν τις αρχές ασφαλείας, διέλυσαν κάθε μηχανισμό θεσμικής αυτοάμυνας, κατέλυσαν κάθε έννοια δικαίου και τώρα τους μάρανε το αεροσκάφος από τα Σκόπια. Εύγε. Τα «παπαγαλάκια», βεβαίως, συνέχισαν το έργο τους. Η κοινή γνώμη βομβαρδίζεται με επιστολές από τις πανμακεδονικές οργανώσεις που καθοδηγούν ο Παπαθεμελής και ο Ζουράρις και οι άλλοι γραφικοί εκπρόσωποι του έθνους. Αιδώς.
Η μικρή λεπτομέρεια της μεγάλης στιγμής
Την εβδομάδα που μας πέρασε η κυβέρνηση εγκαινίασε τη νέα σελίδα στην περιγραφή της Ιστορίας. Το Μουσείο κάτω από τον Βράχο αποτελεί κάτι το απόλυτα νεωτερικό στον τρόπο συμβίωσης με την αρχαία σκουριά της ιστορίας μας. Από τους παρόντες στα εγκαίνια κυβερνητικούς παράγοντες κανείς δεν συμμετείχε στην προκήρυξη ή την ανάθεση του έργου. Μέλος της κυβέρνησης Καραμανλή, ο περί ου ο λόγος Τατούλης, είχε πρωτοστατήσει στην ακύρωση του έργου με προσφυγές στο Συμβούλιο Επικρατείας. Ουδείς από την Κεντροδεξιά, ούτε καν ο ιδρυτής της, είχαν πρωταγωνιστήσει σε αυτή την υπόθεση. Δεν υπάρχει ούτε μία υπογραφή. Οι πραγματικοί συντελεστές, ζωντανοί ή νεκροί, έμειναν στη σκιά. Διεσώθη ο πρόεδρος του Μουσείου, ενδεχομένως γιατί ακόμη και η ρεβανσιστική πρόθεση έχει τα όριά της. Τα λόγια ήταν παχιά, όπως παχύς και λιπαρός είναι ο λόγος των συντηρητικών. Οι συμβολισμοί τραχείς, όπως τραχιά είναι η γλώσσα τους. Οι αναφορές στην αρμονία και στην κλασική Ελλάδα υβριστικές, διότι οι εκφορείς αυτών των λέξεων εντάσσονται στην κατηγορία των εκδορέων της Ιστορίας, για να θυμηθούμε το σχολικό βιβλίο της Ρεπούση και το τι συνέβη προ ολίγων μόνο ετών. Η διολίσθηση στο έρεβος της απομόνωσης της χώρας είναι συνεχής. Στα εγκαίνια μιας εκ των λαμπρών κατοικιών της Ιστορίας συμμετείχαν λίγοι, δευτέρας κατηγορίας εκπρόσωποι της Παγκόσμιας Κοινότητας. Η Αθήνα δεν έλαμψε το 2009, γιατί ζει εδώ και καιρό φοβούμενη να αναμετρηθεί με τη σκιά της, που το 2004 ήταν απροσδόκητα μεγάλη, υπερδιπλάσια του μεγέθους της, γιατί οι ακτίνες του ήλιου τη φώτιζαν πλαγίως για να μην αποκαλυφθεί η ασχήμια της εσωτερικής της ανασφάλειας. Πάρτε το χαμπάρι, άρχοντες. Ούτε οι Σκοπιανοί ούτε οι Τούρκοι ούτε το Ισλάμ απειλούν αυτή τη χώρα. Την απειλούν τα τέκνα των τυράννων της, οι αρμόδιοί της, οι καταπατητές της περιουσίας της, οι καταμετρητές της μετριότητας. Εύγε.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τι ανακοίνωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρος Σκυλακάκης
Όσα δήλωσε ο πρόεδρος του κόμματος, Σωκράτης Φάμελλος
Νέα δεδομένα αναμένεται να ισχύσουν για τους μοτοσικλετιστές
Νέα στρατηγική και φιλοσοφία στις Ένοπλες Δυνάμεις
Νέα οχήματα για το Πυροσβεστικό Σώμα και άλλους φορείς της Πολιτικής Προστασίας
Ποιες οι προθεσμίες καταχώρισης παραστατικών
Διαδέχεται τον Απόστολο Τζιτζικώστα
Τι λέει ο υπουργός Εξωτερικών για το Κυπριακό και τη Συρία
«Εμείς δεν θα κάνουμε πολιτική για τις καρέκλες» σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ
Δείτε αναλυτικά ποιοι φορείς προχωρούν σε πληρωμές μέχρι τις 23 Δεκεμβρίου
Αύριο η αντιπαράθεση πρωθυπουργού και πολιτικών αρχηγών
Tι είπε για την Ζώη Κωνσταντοπούλου
Tι αναφέρει το ρεπορτάζ του πρακτορείου
Ένας πολύπλοκος γραφειοκρατικός μηχανισμός που κοστίζει ακριβά στους φορολογούμενους χωρίς ορατά αποτελέσματα μετά από δέκα χρόνια
Tι είπε για τις διεθνείς εξελίξεις
Σημείωσε παράλληλα ότι δεν θα μείνει ανεξάρτητη βουλευτής
Tι είπε για τα ελληνοτουρκικά
Με αφορμή τις επικείμενες παρεμβάσεις στον τραπεζικό τομέα
Ποιες «εκπτώσεις» θα μπορούσε να κάνει η Ελλάδα για να πετύχει μια συμφωνία με την Τουρκία;
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.