- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Λιτότητα με ευρώ ή χρεοκοπία με δραχμή;
Στο επίκεντρο των γερμανικών ΜΜΕ οι τελευταίες εξελίξεις
Οι εν εξελίξει διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδας και δανειστών, αλλά και η παρέμβαση του γερμανού Προέδρου Γκάουκ για τις επανορθώσεις, βρίσκονται σήμερα στο επίκεντρο του γερμανικού Τύπου.
Τα τεκταινόμενα σχολιάζει η Frankfurter Allgemeine Zeitung, σε άρθρο της υπό τον τίτλο «Το τέλος των ψευδαισθήσεων».
«Για την Ελλάδα τίθεται πλέον μόνο το ερώτημα πόσο σκληρή θα είναι η προσγείωση. Επί τρεις μήνες η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Τσίπρα διέδιδε την καθησυχαστική ψευδαίσθηση ότι η λιτότητα αποτελεί παρελθόν και πως η κρίση τερματίζεται μέσω διατάγματος. Ο Τσίπρας χτύπησε πολλές πόρτες για να αποσπάσει φρέσκο χρήμα αλλά παντού τις έβρισκε κλειστές, τόσο στην Ουάσιγκτον, όσο στη Μόσχα και το Πεκίνο. Τώρα συνειδητοποιεί και ο ίδιος ότι η Ελλάδα χρειάζεται και άλλη βοήθεια και πως αυτή μπορεί να προέλθει μόνον από την Ε.Ε.», γράφει η γερμανική εφημερίδα.
«Αντιμέτωπη με αυτή την τετριμμένη πραγματικότητα, η κυβέρνησή του παρουσιάζει επιτέλους κινητικότητα εδώ και λίγες μέρες, ενώ ο Τσίπρας φτιάχνει τις γέφυρες τις οποίες αρχικώς ήθελε να γκρεμίσει. Διότι προκειμένου να εξασφαλισθεί η ρευστότητα των τραπεζών και η δυνατότητα του κράτους να πληρώνει, κάθε μέρα μετρά. Η οικονομία βρίσκεται στα πρόθυρα της καταστροφής, ενώ είχε αναπτυχθεί όταν εξελέγη ο ΣΥΡΙΖΑ. Η λιτότητα ήταν επώδυνη, ωστόσο λειτούργησε. Το ερώτημα τώρα είναι ποια προσγείωση προτιμά η Ελλάδα: εκείνη της λιτότητας με το ευρώ ή της χρεοκοπίας με τη δραχμή», προστίθεται στο δημοσίευμα της FAZ.
Εκτενής οι αναφορές του γερμανικού Τύπου σήμερα και στην πρόσφατη συνέντευξη του Γερμανού προέδρου Γιοάχιμ Γκάουκ, κατά την οποία εμφανίστηκε ανοικτός στην καταβολή πολεμικών επανορθώσεων.
Η Badische Neueste Nachrichten σχολιάζει ότι πρόκειται για μια αξιοσημείωτη και παράλληλα περίεργη αλλαγή στάσης του Γερμανού προέδρου, καθώς «πριν από έναν χρόνο, κατά την επίσκεψή του στην Ελλάδα, ο ομοσπονδιακός πρόεδρος είχε απορρίψει τις εκκλήσεις για την καταβολή επανορθώσεων (…) με την ψυχρή επισήμανση ότι το θέμα έχει κλείσει νομικά. Με τις ασαφείς του δηλώσεις περί “δυνατοτήτων επανόρθωσης” διευκολύνει ακριβώς εκείνους για τους οποίους το ζητούμενο δεν είναι η ιστορική ευθύνη της Γερμανίας, αλλά η δική τους ικανότητα πολιτικής δράσης».
Το σχόλιο της Hannoversche Allgemeine Zeitung: «Κάθε τόσο ο Γκάουκ στέκεται στο ύψος των περιστάσεων, δίνοντας προσανατολισμό. Όταν χαρακτήρισε γενοκτονία τη γενοκτονία των Αρμενίων, έδειξε μια σαφή στάση την οποία δεν μπορούσε να δείξει η ομοσπονδιακή κυβέρνηση για διπλωματικούς λόγους έναντι της Τουρκίας. Όταν ο Γκάουκ παρηγορούσε τους συγγενείς των θυμάτων της αεροπορικής τραγωδίας της Germanwings, ακόμη και η κατά τα λοιπά ψυχρή καγκελάριος τον κοίταξε με ευγνωμοσύνη. Και όταν τώρα εκφράζει δημοσίως σκέψεις περί επανορθώσεων στην Ελλάδα, δίνει ώθηση σε μια συζήτηση που έχει κολλήσει. Ενδεχομένως μιαΓερμανία η οποία θα είναι συναισθηματικά πιο ανοικτή προς την Ελλάδα από ό,τι μέχρι πρότινος ώστε να εισακουστεί περισσότερο στην Ελλάδα και να αποκτήσει μεγαλύτερη αναγνώριση και επιρροή».
Η εφημερίδα Tagesspiegel γράφει: «Ιστορική ευθύνη στην πράξη: ο Γκάουκ αναφέρεται στις αποζημιώσεις που ζητάει η Αθήνα από τη Γερμανία και δεν αρνείται εξ αρχής το οποιοδήποτε δικαίωμα σε αυτές. Εκφράζοντας κατανόηση ντροπιάζει κατ’ αρχήν εκείνους στην Ελλάδα που βλέπουν τους Γερμανούς μόνο ως απογόνους αυτών που έφεραν τέτοια συμφορά στον κόσμο. Μια συμφορά που εκφράζεται σε αίτημα καταβολής αποζημιώσεων. Ο πρόεδρος δράττεται της ευκαιρίας να εμφυσήσει ζωή στην έννοια της “κοινότητας ευθύνης” την οποία ο ίδιος εισήγαγε».
photo © EPA/YANNIS KOLESIDIS
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
«Η είδηση αυτή εξηγεί από μόνη της γιατί πρόχειρες ιδέες, όπως η πατριωτική εισφορά του κ. Τσίπρα, δεν έχουν καμία τύχη στον σημερινό κόσμο»
Mε αφορμή με την υπόθεση Novartis
Η ανάθεση έγινε μέσα από ανοικτό ηλεκτρονικό μειοδοτικό διαγωνισμό
Συνάντηση στη Θεσσαλονίκη με τον Νίκο Ανδρουλάκη και επίσημη ανακοίνωση συστράτευσης
Έξι διαρθρωτικές παρεμβάσεις σε ορίζοντα τριετίας
Η άτυπη Σύνοδος πραγματοποιήθηκε στο Ελ Αλαμέιν, με τη συμμετοχή του Κυριάκου Μητσοτάκη, του Νίκου Χριστοδουλίδη και του Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι
Όσα ανέφερε για τη δράση των ΚΟΜΥ
Πρωτοβουλία Μακρόν για τη διαστημική διακυβέρνηση, την ασφάλεια και την τεχνολογία
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ζητά απαντήσεις για την πρόσβαση της Ελλάδας στον πηγαίο κώδικα του αμυντικού συστήματος
Στο επίκεντρο οι κανόνες για τις πλειοψηφίες και τις μειοψηφίες
Η επίθεση Σαμαρά στην κυβέρνηση και το παράδοξο της επίκλησης μιας πολιτικής ατζέντας
«Η σύγκλιση δεν μπορεί να είναι σύνθημα στα χείλη των δημαγωγών» σημειώνει ο υπουργός Επικρατείας
Τα νέα ποσά, οι δικαιούχοι και οι ημερομηνίες
Πλήρης αποκατάσταση ζημιών και διασφάλιση της ασφάλειας για την επανέναρξη μετροπόντικα
Η ανάρτηση του υπουργού Υγείας μετά το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ για ανάσυρση της δικογραφίας των «αδιευκρίνιστων» ποσών
Πώς αυξάνεται το πλαφόν ανά πενταετία
Συνέντευξη του υπουργού Επικρατείας για τις οικονομικές εξαγγελίες και την εσωκομματική επικαιρότητα
Δείτε την αναλυτική λίστα
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.