- CITY GUIDE
- PODCAST
-
10°
Από το εργαστήριο στην αγορά: Πώς η έρευνα μπορεί να γίνει καινοτομία
Το ζήτημα είναι και θέμα νοοτροπίας
Αυτό που χρειάζεται είναι ένα σύστημα που θα επιτρέψει στη γνώση να μετατρέπεται σε καινοτομία και οικονομική δραστηριότητα
Σε εργαστήρια ελληνικών πανεπιστημίων και ερευνητικών κέντρων, ερευνητικές ομάδες μελετούν τις επιπτώσεις ιογενών λοιμώξεων στη δημόσια υγεία, αναπτύσσουν αλγορίθμους τεχνητής νοημοσύνης για βιομηχανικές εφαρμογές και σχεδιάζουν νέα υλικά για την ενεργειακή μετάβαση. Οι ομάδες αυτές είναι συχνά επιτυχημένες ερευνητικά: δημοσιεύουν σε κορυφαία περιοδικά, εξασφαλίζουν χρηματοδότηση — ακόμη και από απαιτητικά προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης — και καταθέτουν πατέντες. Τις περισσότερες φορές όμως η διαδρομή σταματά εκεί. Η γνώση παραμένει εντός του πανεπιστημίου και τα αποτελέσματα περιορίζονται στη δημοσίευση.
Σε άλλα οικοσυστήματα, η ίδια αφετηρία οδηγεί σε διαφορετική κατάληξη. Το ETH Zurich δημιούργησε 37 spinoffs το 2024 και υπέγραψε 35 συμφωνίες αδειοδότησης — από το 1973, έχει γεννήσει πάνω από 580 εταιρείες. Το Imperial College London δημιουργεί σταθερά πάνω από δέκα τεχνοβλαστούς τον χρόνο, ενώ από το 2010 το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης έχει δημιουργήσει 225 spinoffs και το Cambridge 175. Η διαφορά δεν είναι απαραίτητα και μόνο στην ποιότητα της έρευνας. Είναι και στην ύπαρξη δομών, εργαλείων και εμπειρίας που επιτρέπουν στη γνώση να εξέλθει από το εργαστήριο και να μετατραπεί σε προϊόν, υπηρεσία ή εταιρεία.
Η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια έχει κάνει ένα ουσιαστικό πρώτο βήμα. Με τον Ν. 4957/2022 «Νέοι Ορίζοντες στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα» — γνωστό και ως Νόμο Κεραμέως — θεσμοθετήθηκαν οι Μονάδες Μεταφοράς Τεχνολογίας σε όλα τα πανεπιστήμια και τα ερευνητικά κέντρα της χώρας. Οι δομές αυτές είναι πλέον ενεργές και επιδιώκουν να υποστηρίξουν τη μεταφορά γνώσης στην οικονομία. Ωστόσο, πρόκειται για ένα νέο πεδίο, και η τεχνογνωσία επί του αντικειμένου τώρα αναπτύσσεται.
Η τεχνογνωσία αυτή υπάρχει σε ώριμα οικοσυστήματα, και οι Ηνωμένες Πολιτείες αποτελούν το πιο παραγωγικό οικοσύστημα μεταφοράς τεχνολογίας παγκοσμίως. Το Deon Policy Institute επιχείρησε να μεταφέρει αυτή την εμπειρία από τις ΗΠΑ στην Ελλάδα. Μελετήσαμε αναλυτικά τον τρόπο με τον οποίο τα κορυφαία αμερικανικά πανεπιστήμια — Harvard, MIT, Stanford, Johns Hopkins, Carnegie Mellon — διαχειρίζονται τη διανοητική ιδιοκτησία, διαπραγματεύονται αδειοδοτήσεις και δημιουργούν αξία από την έρευνα, με τη συμβολή στελεχών των γραφείων μεταφοράς τεχνολογίας αυτών των ιδρυμάτων. Με βάση αυτή την έρευνα, συντάξαμε τον πρώτο πανελλαδικά διαθέσιμο οδηγό για συμφωνίες αδειοδότησης τεχνολογίας. Στη συνέχεια, σε συνεργασία με το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και την Επιτροπή Μεταφοράς Τεχνολογίας του ΕΣΕΤΕΚ, αναπτύξαμε το πρώτο πρότυπο συμφωνητικό αδειοδότησης στα ελληνικά, προσαρμοσμένο στο εγχώριο θεσμικό και νομικό πλαίσιο. Ο οδηγός και το πρότυπο παρουσιάστηκαν στο ετήσιο συνέδριο του ΜΕΤΕΧ — του δικτύου Μονάδων Μεταφοράς Τεχνολογίας που συνδέει τα γραφεία μεταφοράς τεχνολογίας της χώρας — και έχουν ήδη αποσταλεί σε όλες τις Μονάδες Μεταφοράς Τεχνολογίας.
Αυτό είναι μόνο μια αρχή — σε καμία περίπτωση δεν αρκεί. Η μεταφορά τεχνολογίας δεν είναι μια μεμονωμένη παρέμβαση αλλά μια συστηματική λειτουργία που απαιτεί συνέχεια, συντονισμό και θεσμική στήριξη. Η δημιουργία του νέου Υπουργείου Ανώτατης Εκπαίδευσης και Έρευνας συνιστά μια ουσιαστική ευκαιρία: η γεφύρωση του χάσματος μεταξύ έρευνας και καινοτομίας είναι, εξ ορισμού, ένας από τους βασικούς λόγους ύπαρξης αυτού του υπουργείου.
Απαιτείται ένα εθνικό πρόγραμμα κατάρτισης για τα στελέχη των Μονάδων Μεταφοράς Τεχνολογίας, με πρακτική εκπαίδευση σε θέματα αποτίμησης τεχνολογίας και διαπραγμάτευσης. Παράλληλα, πρέπει να θεσπιστούν ενιαία εργαλεία και διαδικασίες, να δημιουργηθούν σαφή κίνητρα για τους ερευνητές και να αναπτυχθούν δομές καθοδήγησης και ενημέρωσης γύρω από την πνευματική ιδιοκτησία και την επιχειρηματικότητα. Φοιτητές, ερευνητές και καθηγητές πρέπει να γνωρίζουν ότι μπορούν να αξιοποιήσουν οικονομικά τα αποτελέσματα της έρευνάς τους. Η εμπορική αξιοποίηση της έρευνας πρέπει να πάψει να είναι εξαίρεση και να γίνει αναγνωρίσιμη, υποστηριζόμενη επιλογή.
Στο τέλος, όμως, το ζήτημα είναι και θέμα νοοτροπίας. Η επιτυχής μεταφορά τεχνολογίας προϋποθέτει αποδοχή του ρίσκου για τη δημιουργία αξίας — κάτι καινούργιο, σε γενικές γραμμές, όχι μόνο για την ερευνητική κοινότητα αλλά και για τη χώρα γενικά. Όμως, η ακαδημαϊκή αριστεία και η επιχειρηματική δραστηριότητα πρέπει να ενισχύουν η μία την άλλη.
Η Ελλάδα έχει τους ανθρώπους. Έχει ιδέες, ερευνητική ποιότητα και διεθνή παρουσία. Αυτό που χρειάζεται τώρα είναι ένα σύστημα που θα επιτρέψει σε αυτή τη γνώση να μετατρέπεται σε καινοτομία και οικονομική δραστηριότητα.
- To νέο Υπουργείο Έρευνας και Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης ως μία πραγματική θεσμική τομή
- Η δομή και ο ρόλος του νέου Υπουργείου Ανώτατης Εκπαίδευσης, Έρευνας και Καινοτομίας
- Εθνική Στρατηγική Έρευνας: Από τη βιοτεχνολογία στην τεχνητή νοημοσύνη
- Academic Startup Packages για τους νέους πανεπιστημιακούς
- Σταθερή χρηματοδότηση έρευνας: Ο καταλύτης για την ανάπτυξη του οικοσυστήματος
- Ανταγωνιστικοί μισθοί για την προσέλκυση επιστημονικού δυναμικού και η αναγκαία κατάργηση του ενιαίου μισθολογίου στα πανεπιστήμια
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Επένδυση άνω των 130 εκατ. ευρώ σε θερμοκήπια
Ιδιαίτερη έμφαση στο ενεργειακό κόστος
200 εκατ. ετησίως για δρόμους και διπλασιασμός της επιχορήγησης για τα σχολεία
Εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία το νέο θεσμικό πλαίσιο - Ψηφίστηκε η τροπολογία για τα πρόστιμα
Γιατί αποκάλεσε «Λαφαζάνη» τον Νίκο Ανδρουλάκη
Τουρνάς: Από τους πλέον σύγχρονους στην Ευρώπη, δημιουργεί νέες δυνατότητες εκπαίδευσης πυροσβεστών
Περισσότερες από εκατό συμβάσεις για κτιριακή αναβάθμιση και επιστημονικό εξοπλισμό
Τι ισχύει με τα 65 έτη - Όλοι οι αστερίσκοι
Ποια είναι η τελευταία ημέρα που μπορεί να καταβληθεί από τον εργοδότη
Στο Ετήσιο Τακτικό Συνέδριο της ΚΕΔΕ, ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης
Ποιες ειδικότητες ζητούνται
Η ανάρτηση του υφυπουργού Εξωτερικών
«Η αριστερή πλουτοκρατία στήριξε την επάνοδό του»
«Στη γωνία ο κ. Πιερράκης, διαστρεβλώνει την πρόταση του ΠΑΣΟΚ για να ξεφύγει από τη μέγγενη των κόκκινων δανείων»
Τι δείχνουν τα επίσημα στοιχεία για την παραγωγή, τις εισαγωγές, τις εξαγωγές και τα αποθέματα οίνου
Ο υπουργός Οικονομικών διαβεβαιώνει ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει να στηρίζει νοικοκυριά και δανειολήπτες
Χωρίς αίτηση η πρώτη πληρωμή με τα αναδρομικά
Νωρίτερα οι πληρωμές, τι ώρα μπαίνουν στα ΑΤΜ
Ο πρωθυπουργός προανήγγειλε «ανακοίνωση που περιμένει καιρό η περιοχή»
«Καμία έννομη συνέπεια από την επικύρωσή του», λέει η Αθήνα
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.