- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Μητσοτάκης: Στα 920 ευρώ ο κατώτατος μισθός από 1η Απριλίου
Μηνιαία αύξηση 40 ευρώ μεικτά για τους εργαζόμενους
Ο κατώτατος μισθός αυξάνεται στα 920 ευρώ από την 1η Απριλίου, όπως ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Υπουργικό Συμβούλιο
Στα 920 ευρώ ανεβαίνει ο κατώτατος μισθός, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Η νέα αύξηση στον κατώτατο μισθό (σ.σ. η έκτη από το 2022) θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Απριλίου.
Στόχος της κυβέρνησης παραμένει ο κατώτατος μισθός να διαμορφωθεί στα 950 ευρώ το 2027. Προσοχή! Τα ποσά είναι μεικτά. Αυτό σημαίνει ότι τα καθαρά που βάζει στην τσέπη ο εργαζόμενος διαμορφώνονται χαμηλότερα.
Η νέα αύξηση συμπαρασύρει μια σειρά από επιδόματα, όπως το επίδομα ανεργίας, την ώρα που ο μισθός ενός νεοεισερχόμενου εργαζομένου στον ιδιωτικό τομέα και το Δημόσιο μπορεί να αυξηθεί αρκετά παραπάνω, όταν υπάρχουν τριετίες και συλλογική σύμβαση εργασίας.
Σημειώνεται ότι από τα 650 ευρώ, που ήταν ο κατώτατος μισθός το 2019, έχει αυξηθεί 35,4% μέχρι σήμερα, στα 880 ευρώ. Σε ετήσια βάση ισοδυναμεί με αύξηση 3.220 ευρώ μεικτά. Με τη νέα αύξηση από την 1η Απριλίου, το ποσοστό ανεβαίνει σωρευτικά στο 41,5% από το 2019, πάνω από τα 3.780 ευρώ τον χρόνο, όπως ανέφερε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Στα 950 ευρώ ο κατώτατος μισθός το 2027
Ο πρωθυπουργός διευκρίνισε ότι «η νέα ενίσχυση δεν αφορά μόνο τον κατώτατο, αλλά συμπαρασύρει ανοδικά τριετίες, κλιμάκια στο Δημόσιο και επιδόματα». Παράλληλα, επανέλαβε ότι στόχος για το 2027 είναι ο μέσος μισθός να φθάσει στα 1.500 ευρώ και ο βασικός στα 950 ευρώ».
Κατά τη διάρκεια της εισαγωγικής του τοποθέτησης στο Υπουργικό Συμβούλιο σήμερα Πέμπτη (26/3) το πρωί, υπογράμμισε με νόημα πως «στην Ελλάδα οι αυξήσεις και οι φοροελαφρύνσεις θα είναι μόνιμες και επαναλαμβανόμενες».
Η αύξηση του κατώτατου μισθού στα 920 ευρώ σημαίνει ότι η κυβέρνηση, λαμβάνοντας υπ' όψιν τα οικονομικά δεδομένα που διαμορφώνονται λόγω του πολέμου στο Ιράν και της ενεργειακής κρίσης που αυτή η γεωπολιτική σύγκρουση προκαλεί, επέλεξε να ενεργοποιήσει το πιο «συντηρητικό» σενάριο, αφήνοντας στην άκρη την πρόταση για αύξηση έως 70 ευρώ (μεικτά) από την 1η Απριλίου -εξέλιξη που εφόσον επιβεβαιωνόταν θα έφερνε νωρίτερα κατά έναν χρόνο τη δέσμευση Μητσοτάκη για 950 ευρώ κατώτατο μισθό.
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, φέρνοντας ως παράδειγμα την πρόσφατη που υπεγράφη στην εστίαση. Όπως είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στο Υπουργικό Συμβούλιο, «δημιουργήθηκαν 563.000 νέες θέσεις εργασίας (σ.σ. από το 2019), παραλάβαμε την ανεργία στο 18% και τον Ιανουάριο καταγράφηκε στο 7,7%, ενώ επίσης προστατεύουμε τους εργαζόμενους με την Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας».
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ζητά άμεση δημοσίευση της κρίσιμης απόφασης από τον Άρειο Πάγο
5+1 πράγματα να προσέξετε πριν ταξιδέψετε με πλοίο
Πόσα χρήματα έχουν καταβληθεί στους δικαιούχους
Στον «πάγο» το πρόγραμμα
Από τι ώρα και μετά μπορούν να πηγαίνουν στα ΑΤΜ
Τι ώρα μπαίνουν τα χρήματα στα ΑΤΜ
Τι αναφέρει ο δημοσιογράφος σε ανάρτησή του
«Η Ελλάδα βρίσκεται σταθερά δίπλα σας»
«Πολλά μπράβο σε όλους όσοι συνέβαλαν στην εξαιρετική διοργάνωση του Final4», ανέφερε ο πρωθυπουργός
«Κάνατε περήφανους όλους τους Έλληνες» τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας
Πώς η παρέα της κ. Καρυστιανού θα οδηγήσει τον Ρασκόλνικοφ στη Σιβηρία
«Πολλοί είναι αυτοί που έχουν σπεύσει να καπαρώσουν θέση» είπε για το νέο κόμμα Τσίπρα
Τέλος τα «βαριά» πρόστιμα για τυπική παράλειψη
Oπρόεδρος του ΠΑΣΟΚ συνδέει ευθέως την υποβάθμιση των θεσμών με την καθημερινότητα των πολιτών
Πληροφορίες ότι προσχωρεί στο κόμμα Τσίπρα
Αποκάλυψε τα χρώματα του νέου κόμματος
Ευχήθηκε και στον Ολυμπιακό για τον τελικό του Final Four 2026 της Euroleague
Στο νέο του εγχείρημα, ο πρώην αρχηγός του διαλυόμενου πλέον ΣΥΡΙΖΑ θα έχει στο πλευρό του όσους τον ακολούθησαν πιστά από την αρχή της πορείας του με όρους μεσιανισμού ανεξαρτήτως λαθών και αυταπατών.
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.