- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
25η Μαρτίου 2026: Τι λεφτά θα πάρουν, όσοι δουλέψουν
Ποιοι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα δικαιούνται προσαύξηση
Πώς αμείβεται η 25η Μαρτίου 2026 για όσους εργαζόμενους απασχοληθούν στην αργία, τι ισχύει με την προσαύξηση στους μισθωτούς
H 25η Μαρτίου 2026 είναι επίσημη αργία, με καταστήματα, τράπεζες και σούπερ μάρκετ να είναι κλειστά εκείνη την ημέρα. Ρολά κατεβάζει και το Δημόσιο.
Αρκετοί, πάντως, θα είναι οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα, που θα κληθούν να δουλέψουν την 25η Μαρτίου 2026.
«Ποια θα είναι η αμοιβή τους» και «πόσα θα πάρουν», είναι δύο από τα ερωτήματα εργαζομένων, οι οποίοι έχουν ενημερωθεί από τη διοίκηση και τον εργοδότη ότι θα δουλέψουν σε μια εβδομάδα από τώρα.
Πώς αμείβεται η 25η Μαρτίου 2026 για όσους εργαστούν
Οι εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις που δεν λειτουργούν κανονικά Κυριακές και αργίες, δεν υποχρεούνται να εργαστούν. Στην περίπτωση, όμως, που κάποιος κληθεί να δουλέψει, προβλέπεται ειδική αμοιβή με προσαύξηση για τους μισθωτούς.
Σύμφωνα με τις ΓΣΕΕ/ΚΕΠΕΑ, σε υποχρεωτική αργία η εργασία αμείβεται με προσαύξηση 75% πάνω στο νόμιμο ωρομίσθιο ή ημερομίσθιο για όσες ώρες απασχοληθούν οι εργαζόμενοι. Αυτό πρακτικά σημαίνει:
- Εργαζόμενοι με ημερομίσθιο: Λαμβάνουν το σύνηθες ημερομίσθιό τους πλέον προσαύξησης 75% για την εργασία στην αργία.
- Μισθωτοί με μηνιαίο μισθό: σε επιχειρήσεις που λειτουργούν κανονικά σε Κυριακές/αργίες, παίρνουν μόνο την προσαύξηση 75% για τις ώρες εργασίας. Εάν όμως η επιχείρηση κανονικά δεν λειτουργεί σε αργίες και ανοίξει την 25η Μαρτίου 2026, τότε δικαιούνται και 1/25 του μισθού τους επιπλέον επί της προσαύξησης 75% για όσες ώρες απασχοληθούν.
Διευκρινίζεται, τέλος, ότι στην περίπτωση που ισχύουν ευνοϊκότεροι όροι (π.χ. από συλλογική σύμβαση, κανονισμό εργασίας ή επιχειρησιακή συνήθεια), τότε αυτοί υπερισχύουν της κείμενης νομοθεσίας -εξέλιξη που να οδηγήσει σε ακόμα υψηλότερη αμοιβή για την εργασία την 25η Μαρτίου 2026.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Συνέντευξη του πρωθυπουργού στην ομογενειακή εφημερίδα «Ελληνικός Κήρυκας»
«Γιατί δεν μειώνεται ο ΕΦΚ στα καύσιμα;», λένε οι πρατηριούχοι
Χάρης Δούκας: «Δημιουργούμε ένα σύγχρονο και συμπληρωματικό σύστημα μετακινήσεων για κάθε Αθηναίο πολίτη»
Για καθεστώς τραπεζικής αυθαιρεσίας κάνει λόγο η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ σε επίκαιρη ερώτησή της
Ποιοι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα δικαιούνται προσαύξηση
Ποιο είναι το συχνότερο λάθος και πώς να το διορθώσετε
Οι πρώτες αντιδράσεις της αγοράς
Μέχρι πότε μπορεί να χρησιμοποιηθεί το voucher για διακοπές
Μέχρι πότε καταβάλλεται το ποσό στους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα
«Με έπιασε το στομάχι μου και πήγα και πήρα ένα κουτί κράκερ. Ζητώ συγγνώμη γι’ αυτό», ήταν η απάντηση του υπουργού Υγείας
Η πιλοτική εφαρμογή θα διαρκέσει πέντε μήνες, έως τις 30 Αυγούστου, με την πλήρη εφαρμογή να ξεκινά την 1η Σεπτεμβρίου
Τι είπε για την Τουρκία
Σε μια περίοδο αυξημένων πιέσεων στην αγορά
Η Ελλάδα επιταχύνει τη μείωση του χρέους στέλνοντας ισχυρό μήνυμα σε αγορές και οίκους αξιολόγησης
Συνεχίζεται η κόντρα του υπουργού με την πρόεδρο της Πλεύσης Ελευθερίας
Ένταση με τον πρόεδρο του ΣΑΤΑ
Ο δήμαρχος Αθηναίων τον είχε κατηγορήσει νωρίτερα για υποκρισία
Τι επεξεργάζεται η Γενική Γραμματεία Ιδιωτικού Χρέους
Νέο πλαίσιο για την προστασία των ανηλίκων
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.