- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Απεργία στα βενζινάδικα: Το κρίσιμο 48ωρο
«Γιατί δεν μειώνεται ο ΕΦΚ στα καύσιμα;», λένε οι πρατηριούχοι
Έτοιμοι για απεργία στα βενζινάδικα οι πρατηριούχοι, η κρίσιμη συνάντηση με τον Τάκη Θεοδωρικάκο για το πλαφόν στη βενζίνη και τι ζητούν τα πρατήρια υγρών καυσίμων
«Κλειδώνει» η απεργία στα βενζινάδικα στην περίπτωση που υπάρξει «ναυάγιο» στη σημερινή συνάντηση των πρατηριούχων με τον υπουργό Ανάπτυξης Τάκη Θεοδωρικάκο.
Η απεργία στα βενζινάδικα σχεδιάζεται ως απάντηση στο πλαφόν της κυβέρνησης στα καύσιμα.
Οι πρατηριούχοι διαμαρτύρονται για το γεγονός ότι στο πλαφόν για το ανώτατο ποσό κέρδους στην αντλία περιλαμβάνεται ο ΦΠΑ. Το γεγονός αυτό κατεβάζει στα 9 λεπτά το περιθώριο κέρδους.
Σημειώνεται ότι η τιμή στο πετρέλαιο Brent (παγκόσμιος δείκτης αναφοράς του «μαύρου χρυσού») έχει εκτοξευτεί στα 116 δολάρια/βαρέλι, καθώς ο πόλεμος στο Ιράν βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, με την Τεχεράνη να συνεχίζει να χτυπά κομβικές υποδομές ενέργειας σε αραβικά κράτη, εντείνοντας τον αποκλεισμό στα Στενά του Ορμούζ.
Στο υπουργείο Ανάπτυξης στόχος είναι να μην ξεκινήσει η απεργία στα βενζινάδικα, ωστόσο τα περιθώρια ελιγμών είναι περιορισμένα, καθώς ήδη οι ανατιμήσεις στα καύσιμα αποτυπώνονται στην αντλία και την τσέπη του καταναλωτή. Η μέση τιμή της βενζίνης (απλή αμόλυβδη) διαμορφώθηκε στα 1,94 ευρώ/λίτρο (στοιχεία για Τρίτη 17.3), την ώρα που αυτή των 100 οκτανίων έχει ξεπεράσει τα 2 ευρώ/λίτρο. Ήδη, στις Κυκλάδες η απλή αμόλυβδη πωλείται άνω των 2 ευρώ, σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων.
Πρακτικά, βενζίνη και diesel είναι το ίδιο πράγμα σε επίπεδο τιμών, προκαλώντας απόγνωση στους οδηγούς οχημάτων.
Απεργία στα βενζινάδικα για το πλαφόν σε βενζίνη και καύσιμα
Πρατηριούχοι πιέζουν την κυβέρνηση να εστιάσει στα κέρδη των διυλιστηρίων και να εξετάσει πιθανή μείωση των φόρων στα καύσιμα (σ.σ. ΕΦΚ), όπως συνέβη στην Αυστρία. Το υπουργείο Ανάπτυξης, πάντως, επισημαίνει ότι το πλαφόν στα καύσιμα είναι προσωρινό (έως τις 30 Ιουνίου) και καλεί τους πρατηριούχους να κρατήσουν ανοιχτά τα βενζινάδικα και να μην προχωρήσουν σε απεργία, η οποία θα προκαλούσε νέα αναστάτωση στην καθημερινότητα των πολιτών.
Παράλληλα, υπενθυμίζει ότι για οποιαδήποτε παρέμβαση στον ΕΦΚ πρέπει να υπάρξει σχετική απόφαση σε επίπεδο ΕΕ (π.χ. ρήτρα διαφυγής στην ενέργεια, που θα δώσει μεγαλύτερο δημοσιονομικό χώρο στην κυβέρνηση να προχωρήσει σ’ ένα τέτοιο μέτρο στήριξης). Η συνάντηση Θεοδωρικάκου είναι με αντιπροσωπείες από τις δύο βασικές ομοσπονδίες του κλάδου (ΟΒΕ και ΠΟΠΕΚ).
Σημειώνεται, τέλος, ότι απεργία στα βενζινάδικα έχει ξεκινήσει στη Λέσβο. Οι πρατηριούχοι του νησιού ζητούν το πλαφόν να ανέβει στα 20 λεπτά/λίτρο για τα νησιά του Βορείου Αιγαίου, προκειμένου να μπορέσουν οι επιχειρήσεις να καλύψουν το αυξημένο κόστος λειτουργίας και να αποφύγουν το «λουκέτο».
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Το ιστορικό των αυξήσεων και το πλέγμα μέτρων για την ενίσχυση του εισοδήματος
Το μήνυμα της Αμερικανίδας πρέσβειρας για την 25η Μαρτίου
Το μήνυμα που έστειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μετά την ολοκλήρωση της μεγάλης στρατιωτικής παρέλασης
«Η Ελλάδα προχωρά μπροστά παρά τις δυσκολίες»
«Χρόνια πολλά για τη μεγάλη διπλή εορτή της 25ης Μαρτίου και του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου!»
Τι ισχύει με την προσαύξηση, ποιοι τη δικαιούνται
«Η χώρα είναι προετοιμασμένη να ανταπεξέλθει στο κλίμα διεθνούς αστάθειας», τονίζει ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και πρόεδρος του Eurogroup
Στην εισήγησή του στην συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας της ΚΟΕΣ
Στόχος είναι να ολοκληρωθούν όλες οι απαραίτητες προετοιμασίες, συμπεριλαμβανομένης της μεταφοράς εξοπλισμού
«Ο κόσμος είναι οργισμένος και κάθε μέρα οργίζεται και περισσότερο με αυτά που βλέπει»
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εξηγεί γιατί δεν προκρίθηκε η μείωση του ΕΦΚ
Σύμφωνα με σχετική έκθεση της Κομισιόν
Μετά την παραίτηση Χαρίτση
Δεν παραιτείται από βουλευτής
Η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας εξαπέλυσε δριμεία επίθεση κατά του Γιώργου Φλωρίδη για τις συνθήκες στην αίθουσα που ξεκίνησε η δίκη των Τεμπών
Με βάση ποια κριτήρια αξιολογείται η αίτηση στην πλατφόρμα
«Φωτιά» οι τιμές στα βενζινάδικα
Ο Υπουργός Δικαιοσύνης αναφέρθηκε στη διαμόρφωση της αίθουσας του δικαστηρίου στη Λάρισα
Αυξάνεται το επίδομα ανεργίας, επηρεάζοντας και το Δώρο Πάσχα ΔΥΠΑ
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.