- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Πρόωρη αποπληρωμή 7 δισ. και το στοίχημα αξιοπιστίας από τη μείωση του χρέους της Ελλάδας
Η Ελλάδα επιταχύνει τη μείωση του χρέους στέλνοντας ισχυρό μήνυμα σε αγορές και οίκους αξιολόγησης
H πρόωρη αποπληρωμή 7 δισ. μειώνει το χρέος, τους τόκους και ενισχύει εμπιστοσύνη αγορών για την Ελλάδα
Η Ελλάδα προχωρά το 2026 σε μια ακόμη πρόωρη αποπληρωμή «μνημονιακού» δανείου, ύψους 7 δισ. ευρώ, επιχειρώντας να απαντήσει έμπρακτα στις επισημάνσεις διεθνών οίκων αξιολόγησης για το υψηλό επίπεδο δημόσιου χρέους. Η κίνηση αυτή της αποπληρωμής χρέους που ανακοινώθηκε από τον ΟΔΔΗΧ στο Παρίσι, εντάσσεται σε μια στρατηγική επιτάχυνσης της δημοσιονομικής εξυγίανσης, ακόμη και σε ένα περιβάλλον διεθνούς αβεβαιότητας.
Επιτάχυνση απομείωσης χρέους, νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα
Η πρόωρη αποπληρωμή αφορά μέρος του διμερούς δανείου (GLF) που είχε συναφθεί στο πλαίσιο του πρώτου μνημονίου. Το αρχικό ποσό των 52,9 δισ. ευρώ έχει ήδη μειωθεί στα 31,6 δισ., με τον νέο σχεδιασμό να οδηγεί στην πλήρη εξόφλησή του έως το 2031, δηλαδή δέκα χρόνια νωρίτερα από την αρχική λήξη του το 2041.
Αντί της προγραμματισμένης αποπληρωμής 5,3 δισ. ευρώ για το 2026, η κυβέρνηση αυξάνει το ποσό στα 7 δισ., αξιοποιώντας τα υψηλά ταμειακά διαθέσιμα που ξεπερνούν τα 40 δισ. ευρώ. Η κίνηση αυτή εκτιμάται ότι θα αποφέρει εξοικονόμηση περίπου 90 εκατ. ευρώ σε τόκους, ενώ θα μειώσει το δημόσιο χρέος κατά περίπου 1,5% του ΑΕΠ επιπλέον των στόχων του προϋπολογισμού.
Στόχος το 135% του ΑΕΠ, με διπλή μείωση σε ποσοστό και απόλυτα μεγέθη
Η στρατηγική δεν περιορίζεται στη μείωση του λόγου χρέους προς ΑΕΠ, αλλά επεκτείνεται και στη μείωση του συνολικού αποθέματος χρέους. Συγκεκριμένα, το δημόσιο χρέος αναμένεται να μειωθεί κατά περίπου 3,5 δισ. ευρώ σε απόλυτους όρους.
Ο στόχος για το 2026 είναι η υποχώρηση του χρέους στο 138,2% του ΑΕΠ από 145,9% το 2025, με εκτιμήσεις ότι μπορεί να προσεγγίσει ακόμη και το 135%, υπό την επίδραση τόσο της αυξημένης αποπληρωμής όσο και του πληθωρισμού που ενισχύει ονομαστικά το ΑΕΠ.
Μήνυμα στις αγορές, για ρευστότητα και ενίσχυση της αξιοπιστίας της χώρας
Η πρόωρη αποπληρωμή στέλνει διπλό μήνυμα προς τις αγορές. Από τη μία πλευρά, αναδεικνύει τη συνέπεια της Ελλάδας στη μείωση του χρέους, ακόμη και σε συνθήκες διεθνούς αστάθειας. Από την άλλη, διατηρεί υψηλό επίπεδο ταμειακών διαθεσίμων, τα οποία εκτιμάται ότι θα παραμείνουν άνω των 30 δισ. ευρώ μετά την κίνηση.
Η χρηματοδότηση της αποπληρωμής θα προέλθει από το «μαξιλάρι» ρευστότητας και υφιστάμενους πόρους, χωρίς να επηρεαστεί η δυνατότητα δανεισμού. Παράλληλα, δημιουργείται περιθώριο για στοχευμένες εκδόσεις ομολόγων, ενισχύοντας τη ρευστότητα της ελληνικής αγοράς και προσελκύοντας νέους επενδυτές.
Σε ένα περιβάλλον όπου το δημόσιο χρέος παραμένει βασικός δείκτης αξιολόγησης της οικονομίας, η Ελλάδα επιχειρεί να μετατρέψει την πρόωρη αποπληρωμή σε εργαλείο ενίσχυσης της αξιοπιστίας της και σταθεροποίησης της θέσης της στις διεθνείς αγορές.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Στόχος μας η νέα πτέρυγα να λειτουργήσει ως ένα σύγχρονο Κέντρο Αποθεραπείας Ημερήσιας Νοσηλείας
Τι αναφέρει σε ανάρτησή της η ισραηλινή πρεσβεία
Διερωτήθηκε γιατί, εφόσον υπήρχαν υποψίες εναντίον του για το πρόσωπό του, του είχε ανατεθεί κεντρικός ρόλος
Η ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών
4,8 χιλιόμετρα υπόγειας διαδρομής προστίθενται στο ενιαίο δίκτυο
«Εξέχων ζωγράφος και λεπταίσθητος ποιητής»
«Δεν θέλουμε να έχουμε ανεμογεννήτριες στην Αττική», δηλώνει ο υπουργός Περιβάλλοντος
Το σχέδιο ΝΔ και ΕΛ.ΑΣ που καλείται να ματαιώσει
Ποιοι έχουν δικαίωμα συμμετοχής
6 νέα έργα σε Βύρωνα, Ελευσίνα, Μοσχάτο-Ταύρο, Μέγαρα, Νέα Φιλαδέλφεια-Νέα Χαλκηδόνα και Καισαριανή
Συζητήθηκε το ζήτημα της τρομοκρατίας και η ανάγκη να υπάρξει αποφασιστική στάση απέναντι στο φαινόμενο
«Δεν θα στείλουμε τον λογαριασμό στα παιδιά μας»
Ο υπουργός αναφέρθηκε στα σχόλια του ηθοποιού προς το πρόσωπό του με αφορμή την υπόθεση Marfin
«Η κυβέρνηση θα κατευθύνει τους πόρους στο σύνολο της κοινωνίας»
Η παραίτησή του έγινε δεκτή και η σχετική απόφαση δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως
Η κυβέρνηση μιλά για μεταρρυθμίσεις αλλά περιορίζεται στα μερεμέτια
Οι εκλογές της αποδόμησης και ο κίνδυνος της ακυβερνησίας
Τι δήλωσε στις τηλεοπτικές κάμερες
Ο Αλέξης Τσίπρας, η κεντροαριστερά και η νέα συσκευασία ενός παλιού πολιτικού προϊόντος
Ποιοι συνταξιούχοι πληρώνονται πρώτοι τα χρήματά τους από τον ΕΦΚΑ
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.