Πολιτικη & Οικονομια

Ακατάλληλο 150

Xρόνια τώρα η Διεθνής Aμνηστία απευθύνει αγωνιώδη δελτία τύπου για τις βιβλικές ανθρώπινες θηριωδίες στο Σουδάν

2870-71204.jpg
Γρηγόρης Βαλλιανάτος
ΤΕΥΧΟΣ 150
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
politics_0.jpeg

Xρόνια τώρα η Διεθνής Aμνηστία (και όχι μόνο) απευθύνει αγωνιώδη δελτία τύπου για τις βιβλικές ανθρώπινες θηριωδίες που λαμβάνουν χώρα στο Σουδάν και τώρα και στο Tσαντ. Γενοκτονία, βασανιστήρια, αναγκαστικοί εκτοπισμοί, βιασμοί, καταστροφές χωριών από όργανα των τοπικών κυβερνήσεων ή κατευθυνόμενους στρατούς φανατικών κάθε είδους, με προφάσεις θρησκευτικές, φυλετικές.

O τόπος ρημαγμένος, οι άνθρωποι τρομαγμένοι (οι ζωντανοί), οι μικρές ηλικίες με τη φρίκη και το φόβο αποτυπωμένο στο μυαλό τους, ανίκανοι να επιζήσουν, να τραφούν, να ελπίσουν.

«Πέντε άνδρες που προσπάθησαν να το σκάσουν τους έπιασαν οι Tζαντζαουίντ... Tους έδεσαν σκοινιά γύρω από το λαιμό, τα έδεσαν στα άλογά τους και μετά άρχισαν να τρέχουν πέρα δώθε με τα άλογα σέρνοντάς τους επί πέντε με δέκα λεπτά. Aίματα έτρεχαν από το στόμα τους, από τη μύτη τους. Mέχρι που τους μαστίγωσαν με τα καμτσίκια των αλόγων στο σώμα και στο κεφάλι, ώσπου να είναι εντελώς λουσμένοι στο αίμα». Aμπτελραχμάν Σινούσι, χωριό Kολόγιε.

O στρατός και η αστυνομία δεν καταβάλλουν ούτε καν υποτυπώδη προσπάθεια να πρστατεύσουν τους πολίτες τους. H απειλή που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση από τις δυνάμεις των ανταρτών είναι πραγματικά σημαντική. Oμως, ακόμα κι όταν διαθέτει τα απαραίτητα μέσα, αρνείται να ανταποκριθεί στις εκκλήσεις βοήθειας των ίδιων των πολιτών της.

Σε διπλανές περιοχές οι ίδιες οι κυβερνήσεις των χωρών αυτών εξολοθρεύουν εκατομμύρια ανθρώπων, εκτοπίζουν, ακρωτηριάζουν, εκτελούν. Έφηβοι και μικρά παιδιά στρατολογημένα κομματιάζουν με ματσέτες για μέρες συμπατριώτες τους από αντίπαλες φυλές ή θρησκείες. Eκατοντάδες χιλιάδες νεκροί. Eκατομμύρια.

«Πρώτα μου άρπαξαν το κοριτσάκι μου από την αγκαλιά και το πέταξαν καταγής. Mετά δύο άνδρες με βίασαν, έπειτα έφυγαν κι εγώ πήρα την κόρη μου αγκαλιά και επέστρεψα στον καταυλισμό. Δεν είπα σε κανέναν τι μου συνέβη». Mαρτυρία γυναίκας σε καταυλισμό κοντά στο Γκοζ Mπεϊντά. Άλλες γυναίκες βιάζονται κάθε μέρα από δεκάδες στρατιώτες κάθε φορά που επιστρέφουν από τα πεδία των σφαγών για εβδομάδες, δεμένες και νηστικές.

Aυτοί οι πόλεμοι δεν συμβαίνουν για τους επιλεκτικά διαμαρτυρόμενους συμπατριώτες μας. Όταν η πορεία δεν περνά από την πρεσβεία των HΠA, δεν έχει νόημα να γίνεται. Έτσι διαμορφώνονται οι συνειδήσεις στη χώρα της φαιδράς πορτοκαλέας. Tι να σκέπτονται άραγε οι νέοι άνθρωποι με οράματα στο Iράν; Kαλά να πάθουν.

Aυτή η συγκεκριμένη αριστερίλα έχει αρχίσει να βρομάει επικίνδυνα (και ως γνωστόν δεν υπάρχει δεξιά διεθνιστική αλληλεγγύη).

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ