- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Κάτω από τον μέσο όρο της ΕΕ η τιμή ρεύματος στην Ελλάδα – Ρεκόρ πωλήσεων ηλεκτρικών οχημάτων
Χαμηλότερα από τον μέσο όρο ΕΕ τα οικιακά τιμολόγια ρεύματος, εκρηκτική άνοδος ηλεκτρικών αυτοκινήτων
Φθηνότερο ρεύμα στην Ελλάδα, αυξήσεις φόρων στην ΕΕ και ιστορικό ρεκόρ ηλεκτρικών οχημάτων
Η λιανική τιμή ηλεκτρικής ενέργειας για τα ελληνικά νοικοκυριά διαμορφώθηκε στα 232,6 ευρώ ανά μεγαβατώρα το δεύτερο τρίμηνο του 2025, επίπεδο χαμηλότερο από τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που ανήλθε στα 246 ευρώ/MWh, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Η Ελλάδα κατατάσσεται στην 19η θέση μεταξύ των χωρών της ΕΕ, με το οικιακό τιμολόγιο ηλεκτρικής ενέργειας να είναι φθηνότερο από εκείνο χωρών όπως η Ιρλανδία, η Ιταλία, η Κύπρος, η Πολωνία, η Πορτογαλία και η Ισπανία.
Οριακή αύξηση τιμών ηλεκτρικής ενέργειας στην ΕΕ παρά τη μείωση του ενεργειακού κόστους
Σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι τιμές λιανικής ηλεκτρικής ενέργειας αυξήθηκαν κατά 3% το δεύτερο τρίμηνο του 2025, παρά τη μείωση του καθαρού ενεργειακού σκέλους των λογαριασμών σε ετήσια βάση. Η αύξηση αποδίδεται κυρίως στην άνοδο φόρων και χρεώσεων δικτύου.
Στο σκέλος της παραγωγής, η ηλιακή ενέργεια κατέγραψε νέο ιστορικό ρεκόρ για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο, φτάνοντας τις 98 TWh (+20%). Αντίθετα, η υδροηλεκτρική παραγωγή μειώθηκε κατά 17%, ενώ η αιολική ενέργεια στην ξηρά αυξήθηκε οριακά (+3%) και η υπεράκτια μειώθηκε (-6%). Η πυρηνική ενέργεια υποχώρησε κατά 2%.
Το μερίδιο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας παρέμεινε σταθερό στο 52%, ενώ τα ορυκτά καύσιμα αυξήθηκαν ελαφρώς στο 25%.
Ιστορικό ρεκόρ ηλεκτρικών οχημάτων και πτώση στο ρωσικό φυσικό αέριο
Ιδιαίτερα σημαντική ήταν η εξέλιξη στην αγορά μεταφορών, καθώς το δεύτερο τρίμηνο του 2025 καταγράφηκε ρεκόρ πωλήσεων ηλεκτρικών επιβατικών οχημάτων, με περισσότερα από 720.000 νέα οχήματα, αυξημένα κατά 30% σε σχέση με το 2024. Τα ηλεκτρικά οχήματα αντιπροσωπεύουν πλέον 23% της αγοράς επιβατικών αυτοκινήτων στην ΕΕ, ποσοστό υπερδιπλάσιο από εκείνο των ΗΠΑ (10%).
Η Σουηδία (62%), η Δανία (60%), η Φινλανδία (54%) και οι Κάτω Χώρες (52%) βρέθηκαν στην κορυφή, με πάνω από τα μισά νέα αυτοκίνητα να είναι ηλεκτρικά ή plug-in υβριδικά.
Στο φυσικό αέριο, η Ελλάδα κατέγραψε την πέμπτη χαμηλότερη τιμή λιανικής μεταξύ 23 χωρών της ΕΕ. Η μέση τιμή χονδρικής διαμορφώθηκε στα 35 ευρώ/MWh, 10% υψηλότερα σε ετήσια βάση αλλά 24% χαμηλότερα από το προηγούμενο τρίμηνο, σηματοδοτώντας την έναρξη νέας πτωτικής τάσης.
Τέλος, η Κομισιόν επισημαίνει ότι οι εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου μειώθηκαν σημαντικά το δεύτερο τρίμηνο του 2025, με το μερίδιο της Ρωσίας να υποχωρεί από 18% σε 12% του συνόλου των εισαγωγών της ΕΕ.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
«Χιλιάδες επιχειρήσεις φιλοξενίας λειτουργούν υπό συνθήκες έντονης εξάρτησης»
Tι προβλέπει η τροπολογία Κώτσηρα
Σε ύψιστη ετοιμότητα ο κρατικός μηχανισμός
Στα Χανιά μεταβαίνει ο υπαρχηγός του Λιμενικού Σώματος
«Για αποκατάσταση της αλήθειας», έκανε λόγο ο γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας
50% προκαταβολή για κάθε ενδιαφερόμενο
«Αποκαθιστούμε μια μεγάλη κοινωνική αδικία», τόνισε η υπουργός Εργασίας
Τι δείχνουν τα νέα στοιχεία
Ξεκίνησε η τρίτη φάση του στεγαστικού προγράμματος του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας
Μ. Χρυσοχοΐδης: «Στόχος η μείωση της ταλαιπωρίας των πολιτών έως και 30%»
Τον Αύγουστο οι πρώτες αυξήσεις
Έργα σε όλη τη χώρα και έμφαση σε υποδομές, καινοτομία και πράσινη ανάπτυξη
Ξεπέρασαν τα 5 δισ. οι εισπράξεις
Ξεκίνησε η υποβολή ενστάσεων για τη δωρεάν φιλοξενία βρεφών και νηπίων τη σεζόν 2026-2027
Πότε πληρώνονται λιπάσματα και αγροτικό πετρέλαιο
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης παρουσίασε το Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης 2026-2030
Πόσες ενστάσεις γίνονται δεκτές
Πώς θα λειτουργεί το wallet, τι ισχύει με τα όρια
Έρχεται η τρίτη δόση στους δικαιούχους
«Δεν έχουμε πρόβλημα να αντιπαρατεθούμε με τον κ. Μητσοτάκη»
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.