Σε άνοδο οι τιμές αγοράς και ενοικίων για επαγγελματικά ακίνητα το πρώτο εξάμηνο 2025
Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος
Συνεχίστηκε η αύξηση στις τιμές των επαγγελματικών ακινήτων και των ενοικίων τους το πρώτο εξάμηνο του 2025
Ανοδική πορεία συνεχίζουν οι ονομαστικές τιμές και τα μισθώματα επαγγελματικών ακινήτων υψηλών προδιαγραφών, σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος για το α΄ εξάμηνο του 2025. Η αγορά γραφείων και καταστημάτων εμφανίζει διαφοροποιήσεις ανά γεωγραφική περιοχή, ενώ τα αναθεωρημένα στοιχεία για το 2024 επιβεβαιώνουν τη σημαντική άνοδο που καταγράφηκε στη διάρκεια της προηγούμενης χρονιάς.
Επαγγελματικά Ακίνητα: Μικρές αυξήσεις τιμών
Το α΄ εξάμηνο του 2025, οι ονομαστικές τιμές γραφειακών χώρων ακινήτων υψηλών προδιαγραφών αυξήθηκαν κατά 0,5% στο σύνολο της χώρας σε σχέση με το β΄ εξάμηνο του 2024. Στην Αθήνα η αύξηση έφθασε το 0,9%, ενώ η Θεσσαλονίκη κατέγραψε τη μεγαλύτερη άνοδο, στο 1,7%. Αντίθετα, στην υπόλοιπη Ελλάδα παρατηρήθηκε μείωση 0,3%.
Με βάση τα αναθεωρημένα στοιχεία, το 2024 ο μέσος ετήσιος ρυθμός αύξησης των τιμών γραφείων υψηλών προδιαγραφών διαμορφώθηκε στο 5,0% για το σύνολο της χώρας, με την Αθήνα στο 7,2%, τη Θεσσαλονίκη στο 6,3% και την υπόλοιπη Ελλάδα στο 1,9%.
Αντίστοιχα, τα μισθώματα γραφείων αυξήθηκαν κατά 0,3% το α΄ εξάμηνο του 2025. Το 2024 είχαν ανέβει κατά 0,5% το α΄ εξάμηνο και 1,1% το β΄ εξάμηνο, ενώ ο μέσος ετήσιος ρυθμός διαμορφώθηκε στο 1,6% πανελλαδικά και στο 4,7% στην Αθήνα.
Αγορές καταστημάτων: Έντονες αυξήσεις τιμών και μισθωμάτων
Στα καταστήματα υψηλών προδιαγραφών, το α΄ εξάμηνο του 2025 οι ονομαστικές τιμές αυξήθηκαν κατά 1,1% στο σύνολο της χώρας. Η Αθήνα κατέγραψε άνοδο 1,5%, η Θεσσαλονίκη 2,0%, ενώ η υπόλοιπη Ελλάδα παρουσίασε μικρή αύξηση 0,2%.
Τα αναθεωρημένα στοιχεία για το 2024 δείχνουν ακόμη μεγαλύτερη δυναμική: ο μέσος ετήσιος ρυθμός αύξησης των τιμών καταστημάτων υψηλών προδιαγραφών διαμορφώθηκε στο 8,8% πανελλαδικά, με 10,4% στην Αθήνα, 6,8% στη Θεσσαλονίκη και 6,6% στην υπόλοιπη χώρα.
Τα μισθώματα των καταστημάτων αυξήθηκαν κατά 0,4% στο α΄ εξάμηνο του 2025. Το 2024 είχαν σημειώσει ιδιαίτερα υψηλές αυξήσεις, 5,0% το α΄ εξάμηνο και 2,1% το β΄ εξάμηνο. Σε ετήσια βάση, το 2024 τα μισθώματα ενισχύθηκαν κατά 6,7% στο σύνολο της χώρας και κατά 6,2% στην Αθήνα.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η ένταση κλιμακώθηκε όταν η συζήτηση στράφηκε στην Porsche που οδηγεί ο γιος του
Η δήλωση του ΥΠΟΙΚ πριν την συνεδρίαση του Eurogroup για την εκλογή του νέου προέδρου
Συντονισμός Αθήνας–Λευκωσίας πριν από τη συνάντηση Χριστοδουλίδη με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, παρουσία της Προσωπικής Απεσταλμένης του ΟΗΕ για το Κυπριακό
Σχετικά με φερόμενη σχέση της βουλευτή με την Καλλιόπη Σεμερτζίδου
Υπέρ της άρσης ασυλίας τάχθηκαν 222 βουλευτές
Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος
Πότε ξεκινά η προπληρωμή των επιδομάτων
Δείτε αναλυτικά τα ευρήματα της έρευνας
Ο Ψηφιακός Βοηθός του MyHealthApp είναι πλέον διαθέσιμος και θα ενώνει όλες τις υπηρεσίες υγείας
Τι αναφέρουν οι εκπρόσωποι των κομμάτων της αντιπολίτευσης
«Η στάση του δημιουργεί εύλογα ερωτήματα» σημειώνει η Πειραιώς
Κανένα κίνημα δεν μπορεί να αλλάξει τα πράγματα αν δεν αλλάξουν πρώτα οι πολίτες
Διαχρονικά μαθήματα ηθικής, αλληλεγγύης και πολιτικής αδράνειας στην Ελλάδα
Γιατί επιλέγει να μην απαντήσει στις ερωτήσεις που θα του τεθούν
Έως 30.000 ευρώ για παράνομη κυκλοφορία
Επικαλέστηκε το δικαίωμα της σιωπής
Στις 5 το απόγευμα στο Μέγαρο Μποδοσάκη
Οι τιμές σε κρέας, λαχανικά και τυριά
Το απόγευμα η ψηφοφορία για τον νέο πρόεδρο
Ο Γιώργος Ξυλούρης ενημέρωσε ότι αυτή τη φορά θα παραστεί
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.