Νωρίτερα η καταβολή των επιδομάτων φέτος τα Χριστούγεννα - Ποια αφορά η νέα ρύθμιση
Το μήνυμα της Δόμνας Μιχαηλίδου
Η νέα ρύθμιση του Υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας προβλέπει την καταβολή των επιδομάτων νωρίτερα φέτος τα Χριστούγεννα
Νωρίτερα τα Χριστούγεννα θα γίνει η καταβολή των επιδομάτων, των παροχών και των ενισχύσεων από τον ΟΠΕΚΑ, σύμφωνα με τη νομοθετική ρύθμιση του Υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας που ψηφίστηκε την Τρίτη (9.12).
«Για πολλές οικογένειες, τα επιδόματα του ΟΠΕΚΑ δεν είναι απλά ένα βοήθημα στο τέλος του μήνα. Είναι τα ψώνια των γιορτών, οι λογαριασμοί, τα βασικά έξοδα του σπιτιού. Με τη νέα ρύθμιση, τα επιδόματα μπορούν, πλέον, να φτάνουν όταν οι ανάγκες κορυφώνονται, όχι όταν οι γιορτές έχουν περάσει. Αυτός είναι ο ρόλος της κοινωνικής πολιτικής: Να στηρίζει εγκαίρως τους πιο ευάλωτους, με τρόπο οργανωμένο, προβλέψιμο και δίκαιο», δήλωσε σχετικά η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Δόμνα Μιχαηλίδου.
Ποια επιδόματα θα πληρώνονται πριν τα Χριστούγεννα και το Πάσχα
Η νέα δυνατότητα αφορά όλες τις παροχές της παρ. 1 του άρθρου 4 του ν. 4520/2018, όπως επίδομα στέγασης/ενοικίου, Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, προνοιακά επιδόματα αναπηρίας, επίδομα γέννησης, επίδομα παιδιού, οικογενειακά επιδόματα και τις υπόλοιπες οικονομικές ενισχύσεις και τακτικές παροχές που καταβάλλονται μέσω ΟΠΕΚΑ. Με ειδική μεταβατική πρόβλεψη, η ρύθμιση ήδη εφαρμόζεται από τον Δεκέμβριο του 2025, επιτρέποντας η καταβολή των επιδομάτων του μήνα να πραγματοποιηθεί έως και δέκα ημέρες πριν από την τελευταία εργάσιμη. Από το 2026 και εφεξής, η ίδια δυνατότητα θα ισχύει μόνιμα για τις εορταστικές περιόδους Χριστουγέννων και Πάσχα.
Η ρύθμιση τροποποιεί το άρθρο 4 του ν. 4520/2018 και προβλέπει ότι, κατ' εξαίρεση, τα επιδόματα που μέχρι σήμερα καταβάλλονταν υποχρεωτικά την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μήνα, μπορούν, με απόφαση της υπουργού Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, να πληρώνονται έως και δέκα ημέρες νωρίτερα στις γιορτές.
Διευκρινίζεται ότι δεν μεταβάλλονται τα κριτήρια ή τα ποσά των επιδομάτων. Αλλάζει ο χρόνος καταβολής τους, ώστε η ενίσχυση να φτάνει έγκαιρα κατά τις περιόδους των γιορτών που τα νοικοκυριά αντιμετωπίζουν αυξημένες ανάγκες.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η βουλευτής Χανίων και πρώην υπουργός Εξωτερικών χωρίς περιστροφές στο vidcast «Face 2 Face» με την Κατερίνα Παναγοπούλου
Στις εκδηλώσεις του φεστιβάλ «Καβάφεια 2026», στο Κάιρο η Υπουργός Πολιτισμού
«Σφράγισε τον σύγχρονο ελληνικό και ευρωπαϊκό πολιτισμό», δήλωσε η τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας
Τα διαθέσιμα τεκμήρια και οι ιστορικά ανακριβείς και ανυπόστατες κατηγορίες
Συλλυπητήριο μήνυμα του αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης για τη διεθνώς αναγνωρισμένη βυζαντινολόγο και το έργο της
Ο πρωθυπουργός αποχαιρετά τη μεγάλη βυζαντινολόγο, φίλη και σύμβουλό του, Ελένη Γλύκαντζη- Αρβελέρ
Με φόντο τις συνθήκες εργασίας στην Πλεύση Ελευθερίας
«Η απώλειά της σηματοδοτεί το τέλος μιας σπουδαίας διαδρομής»
«Εμείς είμαστε το κόμμα που ανακούφισε τους πολίτες από 83 φόρους»
Επανεξέταση εκατοντάδων φακέλων με εντολή Πλεύρη – 583 ανακλήσεις την πενταετία 2021-2025
Οι αντιδράσεις προκλήθηκαν μετά από συνέντευξη του στο Κανάλι της Βουλής
«Αφήνει πίσω της μια ανεκτίμητη πνευματική παρακαταθήκη και ένα ζωντανό παράδειγμα προσφοράς»
Το χρονοδιάγραμμα και η κατασκευή των 5 νέων σταθμών
Aπαντώντας νωρίτερα στη Βουλή σε επίκαιρη ερώτηση
Συνεννόηση ΥΠΠΟ–Βουλής, έλεγχος γνησιότητας και απόσυρση της δημοπρασίας από το eBay
Το θέμα θα εξεταστεί την Τετάρτη 18 Φεβρουαρίου από το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων
Τι δείχνουν τα στοιχεία της έρευνας
Προσφυγή στην Επιθεώρηση Εργασίας
Μια συζήτηση για όλα στο νέο πολιτικό podcast της ATHENS VOICE
Αφορά στις αναφορές της κυρίας Κωνσταντοπούλου εις βάρος του για τη Βιολάντα
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.