- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
«Πράσινο φως» από ESM στην Ελλάδα για πρόωρη αποπληρωμή μνημονιακού δανείου €5,29 δισ.
Το 2024 είχε προηγηθεί η δεύτερη αποπληρωμή
«Πράσινο φως» από ESM και EFSF στην Ελλάδα για πρόωρη αποπληρωμή μνημονιακού δανείου €5,29 δισ.
Η Ελλάδα προχωρά σε μια ακόμη σημαντική κίνηση ενίσχυσης της πιστοληπτικής της εικόνας, καθώς ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) και ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) αποφάσισαν να παραιτηθούν από την υποχρεωτική αναλογική αποπληρωμή που προβλέπουν οι δανειακές συμβάσεις, επιτρέποντας στη χώρα να εξοφλήσει νωρίτερα νέο τμήμα των δανείων του Greek Loan Facility (GLF) χωρίς να ενεργοποιηθεί η ρήτρα πρόωρης εξόφλησης προς τους δύο οργανισμούς.
Η απόφαση αφορά την τρίτη κατά σειρά πρόωρη αποπληρωμή δανείων GLF και εγκρίθηκε παράλληλα με τη χρήση ειδικού ταμειακού αποθέματος – ενός buffer που είχε δημιουργηθεί στο τέλος του προγράμματος προσαρμογής. Η Eλλάδα είχε υποβάλει επίσημο αίτημα για την πρόωρη αποπληρωμή ποσού 5,29 δισ. ευρώ, που αφορά δάνεια με λήξεις το 2033 και το 2041.
«Η Ελλάδα συνεχίζει να σημειώνει αξιοσημείωτη πρόοδο στην ενίσχυση της οικονομίας της», ανέφερε ο γενικός διευθυντής του ESM και CEO του EFSF, Πιέρ Γκραμενιά, σημειώνοντας ότι η νέα πρόωρη αποπληρωμή «στέλνει θετικό μήνυμα στις αγορές, βελτιώνει τη δομή του ελληνικού χρέους και αντανακλά τη βελτιωμένη δημοσιονομική θέση της χώρας». Παράλληλα, επανέλαβε ότι οι δύο οργανισμοί «παραμένουν δεσμευμένοι να στηρίζουν τις ελληνικές αρχές» με στόχο τη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη και τη διατήρηση της βιωσιμότητας του χρέους.
Στο πλαίσιο των δανειακών συμβάσεων, κάθε φορά που η Ελλάδα αποπληρώνει νωρίτερα υποχρεώσεις προς πιστωτές του GLF, ενεργοποιείται μηχανισμός που καθιστά άμεσα απαιτητό και αντίστοιχο ποσό έναντι των δανείων του ESM και του EFSF. Η παραίτηση από αυτή την αναλογική υποχρέωση – κάτι που δεν συμβαίνει αυτόματα αλλά απαιτεί απόφαση των διοικητικών συμβουλίων των δύο μηχανισμών – δίνει στη χώρα τη δυνατότητα να αναδιαμορφώσει το χρέος της χωρίς πρόσθετη πίεση ρευστότητας.
Το GLF αποτελεί την πρώτη γενιά δανεισμού της Ελλάδας το 2010, μέσω διμερών δανείων από 14 χώρες της Ευρωζώνης, συνολικού ύψους 52,9 δισ. ευρώ, από τα οποία 31,6 δισ. ευρώ παραμένουν ακόμη ανεξόφλητα. Το 2024 είχε προηγηθεί η δεύτερη πρόωρη αποπληρωμή, ενώ το 2022 η χώρα είχε ολοκληρώσει – δύο χρόνια νωρίτερα – την εξόφληση όλων των δανείων της προς το ΔΝΤ.
Η νέα κίνηση λειτουργεί ως ακόμη ένα βήμα στην πορεία αναβάθμισης της πιστοληπτικής εικόνας της χώρας, καθώς η σταδιακή εξόφληση παλαιών δανείων υψηλότερου κόστους και η βελτίωση του προφίλ του χρέους ενισχύουν τη σταθερότητα και το αφήγημα δημοσιονομικής αξιοπιστίας που έχει υιοθετήσει η Αθήνα. Το γεγονός ότι ο ESM και ο EFSF αποδέχθηκαν την πρόταση και παραιτήθηκαν από τη ρήτρα πρόωρης αποπληρωμής, αποτιμάται ως ένδειξη εμπιστοσύνης στη διαχείριση της ελληνικής οικονομίας.
Πηγή: ESM
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ποιοι έχουν έκπτωση έως 50%, για ποιους ιδιοκτήτες ο φόρος είναι μηδενικός
Συμμετοχή άνω των 150.000 πολιτών δείχνουν τα πρώτα στοιχεία
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ευχαρίστησε τα μέλη για τη μαζική συμμετοχή στην ψηφοφορία ανάδειξης συνέδρων
«Θα μάθετε να σέβεστε τους θεσμούς», διαμηνύει ο υπουργός Υγείας
Έντονο ενδιαφέρον και αυξημένη συμμετοχή - Έως τις 19:00 ψηφίζουν τα μέλη του κόμματος
Η εβδομαδιαία ανασκόπηση του πρωθυπουργού - Οι παρεμβάσεις στην αγορά και η συζήτηση για μικρούς πυρηνικούς αντιδραστήρες
Η τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας απάντησε για πρώτη φορά στο αν απογοητεύτηκε που δεν προτάθηκε ξανά για το αξίωμα
Η κυβέρνηση εφαρμόζει μόνιμες φοροελαφρύνσεις για ιδιοκτήτες, μισθωτούς, οικογένειες και επαγγελματίες
Πόλεις-εργαστήρια της εθνικιστικής δεξιάς, ισλαμιστές υποψήφιοι και ο βαθύς ύπνος της γαλλικής κοινωνίας
Θα επιλέξει τον δρόμο της θεσμικής ευθύνης ή θα παρασυρθεί από τον πειρασμό της εύκολης αντιπολίτευσης;
Το «πάμε για έναν καφέ» δεν είναι πια μία απλή πρόταση για χαλάρωση και φιλικότητα
Η ανάρτηση του κυβερνητικού εκπροσώπου
«Αναμένω τη δημόσια απολογία του μέσου και την άμεση απόσυρση του δημοσιεύματος» - Η ανάρτηση της κόρης του πρωθυπουργού
«Έπεσα από τα 108 στα 56 κιλά, χωρίς φάρμακα και ήταν πάρα πολύ δύσκολο»
Μια ύστατη ευκαιρία να σταλεί ένα σαφές πολιτικό μήνυμα στην ελληνική κοινωνία
Ξεκίνησε το Διεθνές Συνέδριο Πολιτιστικής Συνταγογράφησης στην Αθήνα
Επίσκεψη του πρωθυπουργού στο Εθνικό Κέντρο Αεροπορικών Επιχειρήσεων και την 110 Πτέρυγα Μάχης
Εθνοπατριωτικό λεξιλόγιο, περιστέρια της ειρήνης, καταγγελία των γερακιών του Τελ Αβίβ — ποτέ της Τεχεράνης
Τέλος στην εκκρεμότητα δεκαετιών βάζει νέα ρύθμιση της Σοφίας Ζαχαράκη - Ποιους αφορά η διαδικασία
Ο οίκος επιβεβαιώνει το αξιόχρεο αναγνωρίζοντας μεταρρυθμίσεις, ανάπτυξη και συνεχή αποκλιμάκωση του χρέους
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.