- CITY GUIDE
- PODCAST
-
12°
Μητσοτάκης στο Υπουργικό: Στο Κτηματολόγιο οι οικοδομικές άδειες και οι κατασκευές
«Δεν πατάμε φρένο, αλλά επιταχύνουμε τις μεταρρυθμίσεις» το μήνυμα του πρωθυπουργού
Κυριάκος Μητσοτάκης: Η εισαγωγική τοποθέτηση του πρωθυπουργού στο Υπουργικό Συμβούλιο
Την εισήγησή του στη σημερινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου έκανε πριν από λίγη ώρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Στο επίκεντρο της σημερινής συνεδρίασης βρίσκεται «η πρωτοβουλία για τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας», η οποία - όπως υποστήριξε ο πρωθυπουργός «κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση. Δίνει ασφάλεια στους εργαζόμενους και προοπτική στους εργοδότες. Η Τομή αυτή έρχεται από μια κεντροδεξιά κυβέρνηση που συνεργάστηκε με όλο το φάσμα των κοινωνικών εταίρων. Υπευθυνότητα-Εμπιστοσύνη-Παραγωγικότητα οι τρεις λέξεις κλειδιά γιατί η πρόοδος πρέπει να βασίζεται στην ενίσχυση των εργαζομένων και την ασφάλεια για τις επιχειρήσεις».
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επεσήμανε ακόμη ότι «στο επίκεντρο του προϋπολογισμού για το 2026 βρίσκεται επίσης η βελτίωση των εισοδημάτων. Είναι αναπτυξιακός προϋπολογισμός και χωρίς να είναι κατάλογος εσόδων - εξόδων είναι πυξίδα που κατευθύνει τις προτεραιότητες. Για έκτη χρόνια με διπλάσια ανάπτυξη από την Ευρωζώνη, ο πληθωρισμός δείχνει να τιθασεύεται, εφαρμόζονται μέτρα σχεδόν 3 δισ. που θα απλωθούν στην κοινωνία ως πρόσθετες φοροελαφρύνσεις. Είναι προβλέψεις που ενισχύουν το σύνολο με έμφαση στη μεσαία τάξη και τις οικογένειες με παιδιά. Στην προτεραιότητα και οι νέοι, οι ένστολοι και οι κάτοικοι της περιφέρειας. Οι πολίτες θα δουν αυξημένες τις αποδοχές από τον Ιανουάριο του 2026. Επιπρόσθετα ισχύει νέο μισθολόγιο για τους ενστόλους ενώ ενισχύονται και οι συνταξιούχοι ήδη με το επίδομα των 250 ευρώ που θα δίνεται κάθε Νοέμβριο και μην ξεχνάμε ότι όλοι οι συνταξιούχοι θα πάρουν αύξηση από τον Ιανουάριο, ωφελούνται από τις φοροελαφρύνσεις και όσοι έχουν προσωπική διαφορά θα τη δουν να σβήνει».
Ο πρωθυπουργός υπενθύμισε ότι αύριο Παρασκευή (28.11) θα γίνει η καταβολή της επιστροφής ενός ενοικίου σε παραπάνω από 1 εκατ. ενοικιαστές «που ισοδυναμεί με μείωση 8% στα ενοίκια και μειώνουμε τον φόρο στις μικρές ιδιοκτησίες ενώ μειώνουμε στο 50% και καταργούμε τον ΕΝΦΙΑ σε χωριά κάτω από 1.500 κατοίκους και μειώνουμε τον ΦΠΑ σε όλα τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου».
Μητσοτάκης: Δεν πατάμε φρένο, αλλά επιταχύνουμε τις μεταρρυθμίσεις
Σε άλλο σημείο της εισαγωγικής του τοποθέτησης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι «σε μια εποχή όπου οι περισσότερες κυβερνήσεις στην Ευρώπη αναγκάζονται να ψηφίσουν προϋπολογισμούς λιτότητας - είδατε τι έγινε στο Ηνωμένο Βασίλειο - εμείς μπορούμε να επιστρέφουμε το μέρισμα της ανάπτυξης ως ανάχωμα στο αυξημένο κόστος ζωής. Αυτό θα είναι το βασικό αντικείμενο πολιτικής συζήτησης τους επόμενους μήνες. Δεν πατάμε φρένο αλλά επιταχύνουμε τις μεταρρυθμίσεις. Όταν με τον υπουργό Εσωτερικών κάναμε την αξιολόγηση του δημοσίου οι πολεοδομίες είχαν μόλις 3%. Παίρνουμε την τολμηρή απόφαση να μεταφέρουμε την αρμοδιότητα των οικοδομικών αδειών και των κατασκευών στο Κτηματολόγιο για να δημιουργήσουμε ένα συνεκτικό σύστημα που θα διευκολύνει ιδιοκτήτες κατασκευαστές και επενδυτές με one stop shop για κάθε ακίνητο που θα είναι λειτουργικό το 2026.
Σχετικά με το Κληρονομικό Δίκαιο «και τις στρεβλώσεις του καθώς είχαμε διατάξεις που ήταν αμετάβλητες εδώ και 80 χρόνια, εισάγουμε καινοτομίες όπως ο θεσμός της κληρονομικής σύμβασης η αλλαγή των ποσοστώσεων σε περίπτωση μη ύπαρξης διαθήκης, η ενίσχυση της θέσης των συζύγων, η ενίσχυση των συντρόφων, και μια σειρά. Η μεταρρύθμιση αυτή έχει αναπτυξιακή διάσταση ως προς το πώς κληρονομείται σίγουρα η περιουσία που συχνά καταλήγει να μην μπορεί να αξιοποιηθεί από τους κληρονόμους και αυτό αντιμετωπίζεται. Όποιος έχει την παραμικρή αμφιβολία για τη μεταρρυθμιστική διάθεση της κυβέρνησης θα δει ότι πρώτη προτεραιότητα οι αλλαγές που βελτιώνουν την καθημερινότητα του πολίτη με μάχη με το βαθύ κράτος και τη μετριότητα και αυτή τη μάχη θα την κερδίσουμε».
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
«Ζωτικής σημασίας για τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις η Βόρεια Ελλάδα» είπε η Αμερικανίδα πρέσβειρα
«Η περίοδος που διανύουμε είναι δύσκολη και απαιτητική για τον αγροτικό κόσμο και αποτυπώνεται και στις κινητοποιήσεις»
«Η κατάληξη θα είναι το νησί της Καλυψώς με την ψευδαίσθηση της Ιθάκης»
Πολιτική Προστασία και υπηρεσίες σε 24ωρη επιφυλακή για την ασφάλεια των πολιτών
Τονίζει τη σημασία του διαλόγου με Τουρκία και Λιβύη - Ζητά «πατριωτικό ρεαλισμό»
«Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι δεν λέει ποιος φταίει...» σημείωσε
Τι κάνουν όσοι θα ήθελαν αντιπολίτευση της προκοπής;
«Γονάτιζε μπροστά στους ξένους και υπέγραψε το χειρότερο από τα τρία μνημόνια» τόνισε
Τι να προσέξουν οι δικαιούχοι
Σε υψηλούς τόνους η κατάθεση στην εξεταστική επιτροπή
H απάντηση στα περί εργασιακής σχέσης της Σεμερτζίδου με το γραφείο της
600.000 ευρώ περισσότερα από το 2024
Είναι η τρίτη εκδήλωση του πρώτου κύκλου δημόσιων συζητήσεων του Books Journal και του Ωδείου Αθηνών
Ο πρωθυπουργός μίλησε σε εκδήλωση του υπουργείου
Τι αποφασίστηκε στη σύσκεψη του υπουργείου Πολιτικής Προστασίας
Η κατάθεση Μαγειρία στη Βουλή για επιδοτήσεις και ελέγχους
Κλειστά σχολεία σε Αττική και άλλους δήμους την Παρασκευή
Η δωρεά του ενισχύει σημαντικά τα οικονομικά του κόμματος του
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.