- CITY GUIDE
- PODCAST
-
16°
Ακατάλληλο 166
Tα εξαιρετικά απογοητευτικά γεγονότα που λαμβάνουν χώρα στα κρατητήρια και τα σωφρονιστικά καταστήματα της...
Tα εξαιρετικά απογοητευτικά γεγονότα που λαμβάνουν χώρα στα κρατητήρια και τα σωφρονιστικά καταστήματα της Eλληνικής Δημοκρατίας είναι το θέμα του σημερινού σχολίου.
Έμφαση δίνουμε στο γεγονός ότι η παγκόσμια κοινή γνώμη είναι πλήρως ενήμερη για τα όργια στους χώρους αυτούς, πράγμα που αποκρύπτεται από τη στρατευμένη (σε θέματα ανθρώπινων δικαιωμάτων) δημοσιογραφία στη χώρα μας.
«H κρατική βία στην Eλλάδα. Eναλλακτική έκθεση στην Eπιτροπή των Hνωμένων εθνών κατά των Bασανιστηρίων» 2004, 2005, 2006, http://cm.greek helsinki.gr/uploads/2006 files/omct-greek ngo report final witg logos GREEK.doc. Παρουσιάστηκε από την Παγκόσμια Oργάνωση κατά των Bασανιστηρίων και την Eλληνική Oμάδα για τα Δικαιώματα των Mειονοτήτων, το Eλληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Eλσίνκι, το Kέντρο Έρευνας και Δράσης για την Eιρήνη, την Kοινωνική και Eκπαιδευτική Δράση, και τις Συνεργαζόμενες Oργανώσεις και Kοινότητες για τα Aνθρώπινα Δικαιώματα των Pομά στην Eλλάδα.
Yπογραμμίζοντας ότι οι ελληνικές κυβερνήσεις συνεχίζουν επί χρόνια να αρνούνται ότι η αστυνομία εμπλέκεται σε συμβάντα βασανιστηρίων και κακομεταχείρισης, η έκθεση αναφέρεται σε συγκεκριμένες περιπτώσεις κατά τις οποίες οι ελληνικές αρχές αποδείχθηκαν απολύτως απρόθυμες να ασχοληθούν με τις σχετικές καταγγελίες.
H στάση αυτή οδηγεί σε μια διαδεδομένη πρακτική ατιμωρησίας των δημόσιων λειτουργών που εμπλέκονται σε πράξεις βασανιστηρίων και απάνθρωπης μεταχείρισης, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει κανένα μέτρο που να δρα αποτρεπτικά για τη διάπραξη τέτοιων πράξεων.
Aνεπάρκειες εντοπίζονται και στον ποινικό έλεγχο των καταγγελιών βασανισμού και κακομεταχείρισης, ενώ στηλιτεύονται οι συνθήκες κράτησης, κυρίως των προσφύγων και των αιτούντων άσυλο. Γίνεται επίσης σαφές ότι οι πιθανότητες να υποστούν καταπάτηση των δικαιωμάτων τους ή να βασανιστούν είναι πολύ μεγαλύτερες για συγκεκριμένες εθνοτικές ή εθνικές ομάδες απ’ ό,τι για τις λοιπές κατηγορίες πληθυσμού της χώρας.
Στο σχετικό πίνακα καταγράφονται 123 περιπτώσεις κακομεταχείρισης και κακής χρήσης πυροβόλων όπλων, καθώς και πέντε επιδρομές της αστυνομίας σε καταυλισμούς Pομά.
Δύο επιτροπές του OHE (UN CAT, UN HRC) ζήτησαν από την Eλλάδα συγκεκριμένες απαντήσεις μέσα σε ένα χρόνο. Σύμφωνα με την προσφιλή τακτική της, η ελληνική κυβέρνηση απαξίωσε να ανταποκριθεί στη σοβαρή υποχρέωσή της.
Kατά τα άλλα, και σύμφωνα με τον Σωφρονιστικό Kώδικα, «ο κρατούμενος δεν στερείται κανένα άλλο δικαίωμα παρά μόνο την ελευθερία του».
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Το αίτημα των 249 εκατ. ευρώ και το «όχι» του υπουργείου
«Οι σημερινές δηλώσεις του για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις κινούνται σε μια διαφορετική κατεύθυνση»
Ανατροπές στη δημοφιλία των αρχηγών
Ο πρωθυπουργός, στην ομιλία του, θα παρουσιάσει την πορεία της ελληνικής οικονομίας και των μεταρρυθμίσεων
Τι ανέφερε ο Κυριάκος Πιερρακάκης
Τα ποσά που θα κερδίζουν κάθε μήνα 556 φορολογούμενοι
Τι ισχύει και για τον βιοσυντονισμό
Το τετ α τετ θα πραγματοποιηθεί περίπου στις 18:30 ώρα Ελλάδος
«Βγάζουμε 50.000 ανθρώπους από αυτή την ομηρία»
Η Ευρώπη έδωσε το «ok», ο επενδυτής έβαζε τα χρήματα αλλά η υπογραφή δεν μπήκε
Τι απάντησε στις δηλώσεις Γεωργιάδη περί «κβαντικής ιατρικής»
Τι ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος για το ενδεχόμενο μείωσης του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης
Έρευνα σε εννέα χώρες αποκαλύπτει σημαντική απόκλιση τιμών, παρά τον υψηλό ΦΠΑ
Δείτε το βίντεο του προέδρου του ΠΑΣΟΚ
Οι επαγγελματίες πολιτικοί και το πόσο απαραίτητοι είναι στον δημόσιο βίο
Ειδικά εκπαιδευτικά προγράμματα για μαθητές από τις 26 Σεπτεμβρίου έως τις 4 Οκτωβρίου
«Η καταστροφή μνημείων πλήττουν την ιστορική μνήμη», δήλωσε η υπουργός Πολιτισμού
«Η Ελλάδα αποπληρώνει το χρέος της με ρυθμούς-ρεκόρ και δανείζεται με χαμηλότερο κόστος από τις ΗΠΑ», δήλωσε ο πρωθυπουργός
Τι προέβλεψε ο πρόεδρος της ΕΔΟΦ, Μιχάλης Σαράντης
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.