- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Στουρνάρας: «Η ελληνική οικονομία πόλος επενδύσεων – Κλειδί οι μεταρρυθμίσεις για μακροχρόνια πρόοδο»
Στην ομιλία του στη γενική συνέλευση του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος
Στουρνάρας: «Η ελληνική οικονομία πόλος επενδύσεων – Κλειδί οι μεταρρυθμίσεις για μακροχρόνια πρόοδο»
Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, στην ομιλία του στη γενική συνέλευση του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος, ανέδειξε τη θετική εικόνα της ελληνικής οικονομίας μέσα σε ένα διεθνές περιβάλλον αβεβαιότητας, αλλά τόνισε παράλληλα την ανάγκη συνέχισης των μεταρρυθμίσεων.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΤτΕ, η ανάπτυξη της χώρας την περίοδο 2025-2027 θα κινηθεί γύρω στο 2%, υψηλότερα από τον μέσο όρο της ευρωζώνης, με τις επενδύσεις να αυξάνονται αλλά το επενδυτικό κενό να παραμένει σημαντικό. Ο κ. Στουρνάρας στάθηκε ιδιαίτερα στη Βόρεια Ελλάδα, η οποία παράγει πάνω από το 20% του ΑΕΠ, φιλοξένησε το 25% των νέων επιχειρήσεων της περιόδου 2021-2024 και παρουσιάζει ισχυρή δυναμική στον τομέα των εξαγωγών και των startups.
Σημαντικό παράγοντα για την περιοχή χαρακτήρισε την επικείμενη ένταξη της Βουλγαρίας στην ευρωζώνη από το 2026, που –όπως είπε– θα περιορίσει τον συναλλαγματικό κίνδυνο και θα δημιουργήσει νέες δυνατότητες σε βιομηχανία, υπηρεσίες και αγροδιατροφή. Υπογράμμισε, όμως, και τα διαρθρωτικά προβλήματα: υψηλή αυτοαπασχόληση, πληθυσμιακή συρρίκνωση, έλλειψη δεξιοτήτων και αργή μετάβαση σε ένα μοντέλο υψηλής τεχνολογίας.
Σχετικά με τη νέα εμπορική συμφωνία ΗΠΑ–ΕΕ για τους δασμούς, έκανε λόγο για έναν «δύσκολο αλλά αναγκαίο συμβιβασμό», που περιορίζει την αβεβαιότητα αλλά βαρύνει την ευρωπαϊκή παραγωγή.
Τέλος, πρότεινε δέσμη πολιτικών για τη θωράκιση και την επιτάχυνση της αναπτυξιακής δυναμικής: μείωση γραφειοκρατίας, ταχύτερη απονομή δικαιοσύνης, φορολογικά κίνητρα για εξωστρεφείς κλάδους, επενδύσεις σε πράσινη ενέργεια και κυκλική οικονομία, ενίσχυση χρηματοδότησης ΜμΕ και startups.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο υπουργός Υγείας στην έκτη ετήσια Σύνοδο Κορυφής του Economist για την καταπολέμηση του καρκίνου
«Δεν παίζουν και πάρα πολύ μεγάλο ρόλο οι τίτλοι στη ζωή»
Οι δικαιούχοι, η αίτηση και η μοριοδότηση
Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ εξήγησε τι εννοούσε με τη δήλωσή του, που προκάλεσε αντιδράσεις
Αύριο μιλάει στο Φόρουμ των Δελφών
Ποιοι πληρώνονται πρώτοι
«οι μετακλητοί της κυβέρνησης παραμένουν πρακτικά αμετάβλητοι» σημειώνει
Περισσότερες από 200 συζητήσεις, 25 κλειστές συνεδριάσεις και έξι συζητήσεις στρογγυλής τραπέζης με τη συμμετοχή 1.200 ομιλητών
Το μόνιμο μέτρο που θα αφορά τους συνταξιούχους
Με αφορμή το ζήτημα των ιδιωτικών κλινικών
Η εκπρόσωπος της ΝΔ για Ευρωπαϊκή Εισαγγελία, Λαζαρίδη και δημοσκοπήσεις - Έμφαση στη θεσμική αξιοπιστία
Μια καινοτόμα ψηφιακή διαδικασία αξιολόγησης σε θέματα καταπολέμησης των διακρίσεων
Διαδικτυακή αντιπαράθεση σχετικά με τη δικαστική διαμάχη των δύο
«Είναι κάτι το οποίο έχω ζητήσει κι ε΄γω στο παρελθόν»
Σφοδρή αντίδραση ΠΑΣΟΚ, κατηγορεί τον υπουργό για επιθέσεις και φόβο ελέγχου επί των σκανδάλων
Υπήρξε συνεχής παρακολούθηση σε πραγματικό χρόνο, από το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων
Σταθερό προβάδισμα ΝΔ - Δεύτερο το ΠΑΣΟΚ, τρίτη η Καρυστιανού στην πρώτη της καταγραφή
Οι υψηλές τιμές των καυσίμων πλήττουν τη βιωσιμότητα των δρομολογίων και τις ακυρώσεις των αεροπορικών εταιρειών
Συνάντηση του προέδρου του Eurogroup με αρχηγούς των Διπλωματικών Αποστολών της ΕΕ
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.