- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Σύσκεψη Μητσοτάκη - Χασάμπη για την Τεχνητή Νοημοσύνη: Έχουμε ένα πολύ δυναμικό οικοσύστημα καινοτομίας στην Ελλάδα
Ενόψει της εκδήλωσης για το ΑΙ
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Google DeepMind
Με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Google DeepMind, Ντέμη Χασάμπη, συναντήθηκε σήμερα (12.9) ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Αντικείμενο της συζήτησης που είχαν στο Μέγαρο Μαξίμου ήταν «Το Μέλλον της Τεχνητής Νοημοσύνης».
Στο πλαίσιο της συζήτησης που έγινε εξετάστηκαν τρόποι εμβάθυνσης και διεύρυνσης της συνεργασίας μεταξύ των δύο πλευρών, με δεδομένο ότι η Ελλάδα διαθέτει υψηλής ειδίκευσης ανθρώπινο δυναμικό στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης, έχει αναπτύξει μία ιδιαίτερα λεπτομερή στρατηγική για την ομαλή μετάβαση στην εποχή της AI και έχει τη δυνατότητα να δοκιμάσει στο πεδίο δυνητικές εφαρμογές της AI σε σημαντικούς κλάδους, όπως η προστασία από φυσικές καταστροφές, η παιδεία και η υγεία. Τονίστηκε παράλληλα η σημασία της διαμόρφωσης ενός σαφούς πλαισίου για την ηθική χρήση της τεχνητής νοημοσύνης, αλλά και της σωστής εκπαίδευσης των παιδιών στην εποχή της AI.
Κατά την έναρξη της σύσκεψης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε: «Ντέμη, χαίρομαι πραγματικά που σε καλωσορίζω και που έχουμε αυτή τη συζήτηση με μερικούς από τους κορυφαίους υπουργούς μας. Θέλω απλώς να επισημάνω ότι εκτιμούμε πραγματικά τη σχέση που έχουμε οικοδομήσει με την Google. Θεωρούμε ότι αποτελεί στρατηγική συνεργασία. Έχουμε ήδη φέρει αποτελέσματα σε διάφορους τομείς, όπως οι υποδομές, ο πολιτισμός και η εκπαίδευση, αλλά ο σκοπός αυτής της συζήτησης είναι να αξιοποιήσουμε τις παγκόσμιες γνώσεις σας στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης για να εντοπίσουμε νέους τομείς συνεργασίας, ιδίως όσον αφορά την αποτελεσματικότητα στη διακυβέρνηση. Αυτό είναι ένα ζήτημα που με ενδιαφέρει ιδιαίτερα. Διακρίνουμε εξαιρετικές δυνατότητες όσον αφορά στον εξορθολογισμό των κυβερνητικών υπηρεσιών και τη βελτίωση της αλληλεπίδρασης μεταξύ της κυβέρνησης και των πολιτών. Έχουμε ήδη ενσωματώσει εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης στην κύρια πύλη δημόσιων υπηρεσιών και τα αποτελέσματα είναι άκρως εντυπωσιακά. Θα θέλαμε επίσης να κατανοήσουμε πώς βλέπετε τη θέση της Ελλάδας στο νέο αναδυόμενο τοπίο της τεχνητής νοημοσύνης.
Όπως γνωρίζετε, έχουμε μία πολύ λεπτομερή στρατηγική ως προς τον ρόλο και τη θέση που μπορεί να έχει η Ελλάδα στο παγκόσμιο οικοσύστημα της τεχνητής νοημοσύνης. Υπάρχουν ορισμένοι τομείς, όπως η εκπαίδευση και η υγειονομική περίθαλψη, όπου πιστεύω ότι μπορούμε να σημειώσουμε τεράστια πρόοδο και να βρεθούμε στην πρώτη γραμμή της καινοτομίας.
Έχουμε ένα πολύ δυναμικό οικοσύστημα καινοτομίας στην Ελλάδα. Θα έχουμε την ευκαιρία να τους μιλήσουμε απόψε -σας ευχαριστώ που συμφωνήσατε να αλλάξει η ώρα της εκδήλωσης, καταλαβαίνετε ότι στις 21:00 το βράδυ, όσο και αν τους συναρπάζει η τεχνητή νοημοσύνη και η παρουσία σας, αμφιβάλλω αν θα υπήρχε μεγάλο ακροατήριο-, αλλά να μιλήσουμε και για ζητήματα που ξέρω ότι σας ενδιαφέρουν, θέματα που σας απασχολούν, για την προστασία των παιδιών και των ανηλίκων, των εφήβων.
Και βέβαια, να μιλήσουμε για τη συζήτηση σχετικά με τη δημόσια σφαίρα και πώς θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε την τεχνητή νοημοσύνη για να σπάσουμε τα «σιλό» της πόλωσης και να έχουμε έναν πιο πολιτισμένο διάλογο, κάτι που φυσικά πρέπει να μας απασχολεί όλους, ως δημοκρατικές χώρες, ειδικά υπό το φως των φρικτών γεγονότων που έλαβαν χώρα στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Θα σταματήσω εδώ. Και πάλι, σας ευχαριστώ πολύ που αφιερώσατε χρόνο στην ομάδα μας».
Ο συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Google DeepMind Ντέμης Χασάμπης σημείωσε από την πλευρά του: «Η Ελλάδα έχει μια τεράστια ευκαιρία να βρεθεί στην πρώτη γραμμή της μεγιστοποίησης των δυνατοτήτων της τεχνητής νοημοσύνης, αξιοποιώντας το εντυπωσιακό οικοσύστημα νεοφυών επιχειρήσεων και την κουλτούρα καινοτομίας που διαθέτει. Μαζί με την υπόλοιπη Ευρώπη, η Ελλάδα μπορεί επίσης να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση της υπεύθυνης ανάπτυξης και διακυβέρνησης της τεχνητής νοημοσύνης σε παγκόσμιο επίπεδο, συνεργαζόμενη στενά με συμμάχους όπως οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο».
Στη σύσκεψη συμμετείχαν, από την πλευρά της κυβέρνησης, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Κωστής Χατζηδάκης, η υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Σοφία Ζαχαράκη, ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Νίκη Κεραμέως, η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου, ο ειδικός γραμματέας Μακροπρόθεσμου Σχεδιασμού στην Προεδρία της Ελληνικής Κυβέρνησης Γιάννης Μαστρογεωργίου και η διευθύντρια του Γραφείου Διεθνούς Στρατηγικού Σχεδιασμού και Επικοινωνίας του Πρωθυπουργού, Αριστοτελία Πελώνη. Από την πλευρά της Google έλαβε μέρος επίσης η Ευγενία Μπόζου, επικεφαλής Κυβερνητικών Σχέσεων και Δημόσιας Πολιτικής.
Διαβάστε επίσης → Μητσοτάκης στη συζήτηση με τον Σαμ Άλτμαν: Η χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης μπορεί να βοηθήσει δασκάλους και μαθητές
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Πότε αναμένεται η πρώτη πληρωμή
Η νέα αύξηση θα εφαρμοστεί από την 1η Απριλίου
Το ιστορικό των αυξήσεων και το πλέγμα μέτρων για την ενίσχυση του εισοδήματος
Το μήνυμα της Αμερικανίδας πρέσβειρας για την 25η Μαρτίου
Το μήνυμα που έστειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μετά την ολοκλήρωση της μεγάλης στρατιωτικής παρέλασης
«Η Ελλάδα προχωρά μπροστά παρά τις δυσκολίες»
«Χρόνια πολλά για τη μεγάλη διπλή εορτή της 25ης Μαρτίου και του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου!»
Τι ισχύει με την προσαύξηση, ποιοι τη δικαιούνται
«Η χώρα είναι προετοιμασμένη να ανταπεξέλθει στο κλίμα διεθνούς αστάθειας», τονίζει ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και πρόεδρος του Eurogroup
Στην εισήγησή του στην συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας της ΚΟΕΣ
Στόχος είναι να ολοκληρωθούν όλες οι απαραίτητες προετοιμασίες, συμπεριλαμβανομένης της μεταφοράς εξοπλισμού
«Ο κόσμος είναι οργισμένος και κάθε μέρα οργίζεται και περισσότερο με αυτά που βλέπει»
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εξηγεί γιατί δεν προκρίθηκε η μείωση του ΕΦΚ
Σύμφωνα με σχετική έκθεση της Κομισιόν
Μετά την παραίτηση Χαρίτση
Δεν παραιτείται από βουλευτής
Η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας εξαπέλυσε δριμεία επίθεση κατά του Γιώργου Φλωρίδη για τις συνθήκες στην αίθουσα που ξεκίνησε η δίκη των Τεμπών
Με βάση ποια κριτήρια αξιολογείται η αίτηση στην πλατφόρμα
«Φωτιά» οι τιμές στα βενζινάδικα
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.