Πολιτικη & Οικονομια

Απάντηση Χριστοδουλίδη στον Μητσοτάκη: H Κύπρος θα εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της για την ηλεκτρική διασύνδεση

Τα τρία σημεία της τοποθέτησης του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Νίκος Χριστοδουλίδης - Κυριάκος Μητσοτάκης
Απάντηση Χριστοδουλίδη στον Μητσοτάκη: H Κύπρος θα εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της για την ηλεκτρική διασύνδεση © ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης έδωσε την απάντησή του σε όσα δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τη ΔΕΘ

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης απάντησε σήμερα (8.9) σε όσα είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη Τύπου στην 89η ΔΕΘ για το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης, χαρακτηρίζοντας το γεωστρατηγικής σημασίας.

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, διαβεβαίωσε ότι η Λευκωσία θα εκπληρώσει στο ακέραιο τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει και εξέφρασε την ελπίδα όλοι οι εμπλεκόμενοι να πράξουν το ίδιο. Σύμφωνα με το philenews.com, ο κ. Χριστοδουλίδης αναφέρθηκε σε τρία σημεία: 

Πρώτον, ότι η δέσμευση της Κύπρου στο έργο επιβεβαιώνεται και από τις διεθνείς πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει. Υπενθύμισε την επίσκεψή του στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα μαζί με τον υπουργό Εξωτερικών, όπου συναντήθηκε με τον πρόεδρο της χώρας για πιθανή συνεργασία μέσω κοινής εταιρείας και επενδύσεις που θα ενισχύσουν την υλοποίηση του σχεδίου.

Δεύτερον, τόνισε ότι τόσο η Κύπρος όσο και η Ελλάδα έχουν αναλάβει συγκεκριμένες δεσμεύσεις και διαβεβαίωσε πως η Λευκωσία θα τις τηρήσει. Επανέλαβε την προσδοκία του ότι το ίδιο θα πράξουν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς.

Τρίτον, αναφέρθηκε στη διάσταση της εθνικής κυριαρχίας που συνδέεται με το έργο, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν πρόκειται να εμπλακεί σε δημόσιες αντιπαραθέσεις που «δεν βοηθούν» και μπορεί να θέσουν υπό αμφισβήτηση τα εθνικά συμφέροντα της χώρας. 

Τι είπε στη ΔΕΘ ο Κυριάκος Μητσοτάκης

«Πιστεύω ότι η διασύνδεση με την Κύπρο θα υλοποιηθεί. Πρόθεσή μας να συνεχιστεί το έργο, θα κάνω ό,τι περνά από το χέρι μου για να ολοκληρωθεί. Η Κύπρος θα επωφεληθεί από το καλώδιο. Για να γίνει το έργο, πρέπει και εκείνη να αποδείξει έμπρακτα ότι το θέλει. Πιστεύω ότι αυτό θα συμβεί. Υπάρχουν τεχνικά ζητήματα για τις ρυθμιστικές χρεώσεις, που αφορούν καταβολές ποσών από την Κύπρο», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και πρόσθεσε: 

«Για την Ελλάδα αυτό δεν είναι το μοναδικό έργο διασύνδεσης. Τα τελευταία χρόνια έχουμε επενδύσει δισ. ευρώ για διασυνδέσεις της ηπειρωτικής χώρας με την Κρήτη, τα Δωδεκάνησα και το Βόρειο Αιγαίο. Έχουμε μπροστά μας και τη διασύνδεση της Ελλάδας με την Αίγυπτο. Αυτές είναι απολύτως σημαντικές για την Ελλάδα, ενώ εκείνη με την Κύπρο είναι πιο σημαντική για την Κύπρο. Εκτιμώ θα έχουμε πολύ σύντομα καθαρή ορατότητα, ότι το έργο αυτό η Κύπρος το θέλει και το εννοεί». 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.

// EMPTY