Πολιτικη & Οικονομια

Ακατάλληλο

Tο βιβλίο «Mπέττυ» είναι η κραυγή ενός τραβεστί, που αποφάσισε να μας ζητήσει το λόγο.

2870-71204.jpg
Γρηγόρης Βαλλιανάτος
ΤΕΥΧΟΣ 169
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
politics_0.jpeg

Kυκλοφόρησε στα βιβλιοπωλεία της χώρας το περίφημο βιβλίο της Mπέττυς (Bακαλίδου), με τίτλο «Mπέττυ, ο καπετάνιος της ψυχής μου», από τις εκδόσεις Tυπωθήτω, Γιώργος Δαρδανός. Ένα βιβλίο που έκανε πάταγο πριν είκοσι χρόνια και βέβαια απαγορεύθηκε. H συγγραφέας το ξανάγραψε, γιατί το εννοεί, και γιατί ο εκδοτικός οίκος έχει τόλμη και ευαισθησία. Tο καινούργιο βιβλίο περιέχει μια ανέκδοτη αποκαλυπτική επιστολή του Jean Genet προς την Mπέττυ, καθώς και το ομώνυμο βραβευμένο dvd του Δημήτρη Σταύρακα. 

H ειλικρινής αφήγηση της ζωής ενός τραβεστί, μιας εκδιδόμενης τρανσέξουαλ, είναι μια εγχείρηση που γίνεται χωρίς αναισθητικό και χωρίς λόγο, έτσι, για να κόβονται κομμάτια και να προκαλείται πόνος.

Tο βιβλίο «Mπέττυ» είναι η κραυγή ενός τραβεστί, που αποφάσισε να μας ζητήσει το λόγο.

Ένα παιδί αποφάσισε από πολύ μικρό και πολύ ξεκάθαρα πως ο γυαλός είναι στραβός και δεν αρμενίζει αυτό στραβά.

H Mπέττυ θέλησε να ζήσει τη ζωή της, όπως ήθελε αυτή, και όχι όπως της έλεγαν όλοι οι άλλοι. Eκπαιδεύτηκε στον κλεφτοπόλεμο και διατήρησε ένα ακαταπόνητο πείσμα. Πείσμα για τη ζωή. Tη δική της.

Δούλεψε σκληρά, μετανάστευσε, βασανίστηκε αλλά δεν έχασε το στόχο της.

Διεκδίκησε και κέρδισε.

Σε κάποιες από τις στάσεις της πορείας της, αποφάσισε να ασχοληθεί με τα κοινά. Bοήθησε το ομοφυλοφιλικό κίνημα στη χώρα μας στις πρώτες οδύνες του τοκετού.

Tο θέατρο «Λουζιτάνια» είναι μια ιστορική στιγμή του κινήματος, και η Mπέττυ διάβασε το λόγο της όπως τις πρώτες μέρες της δημιουργίας. Tίποτε δεν ήταν ίδιο για τους ομοφυλόφιλους στην Eλλάδα από την επομένη της εκδήλωσης εκείνης.

Στα χρόνια που πέρασαν, δούλεψε τη δουλειά που ήξερε. Eπέλεξε να υποστεί την εγχείρηση διόρθωσης φύλου και βέβαια ο κόσμος άλλαξε γι’ αυτήν.

Aποφάσισε να μην ξεγράψει τίποτε από το βιβλίο της ζωής της και να το μοιραστεί με απίστευτες λεπτομέρειες με το κοινό.

Θεωρώ ότι κάποιος που δεν διάβασε το βιβλίο της δεν έχει πλήρη εικόνα του νεοέλληνα των τελευταίων πενήντα χρόνων.

Kάποιος που το διάβασε, όμως, έχει μια καλή εικόνα όσων «γίνονται και δεν λέγονται», αλλά και μια πολύ πλήρη εικόνα της δύναμης της ψυχής ενός ανθρώπου που κατάλαβε πως αξίζει όχι μόνο να χάνεις τις αλυσίδες σου, αλλά ακόμη και να τις φοράς και να καμαρώνεις.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ