- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Μητσοτάκης για ΟΠΕΚΕΠΕ: Mόνη ενδεδειγμένη λύση η Εξεταστική - Άλλο ο καταλογισμός ευθυνών και άλλο το κυνήγι μαγισσών
Λεκτική αντιπαράθεση με τη Ζωή Κωνσταντοπούλου είχε ο πρωθυπουργός
Μητσοτάκης για ΟΠΕΚΕΠΕ: Mόνη ενδεδειγμένη λύση η Εξεταστική - Άλλο ο καταλογισμός ευθυνών και άλλο το κυνήγι μαγισσών
Με μία παρένθεση ξεκίνησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανεβαίνοντας στο βήμα της ολομέλειας επισημαίνοντας πως «επειδή βλέπω ότι μας κάνουν την τιμή να βρίσκονται στα θεωρεία νέα παιδιά» θα ήθελε να τους πω ότι «αυτή που βλέπετε δεν είναι η εικόνα του κοινοβουλευτισμού στην πατρίδα μας». Έκανε επίσης αναφορά στις «σαχλαμάρες», όπως είπε, του προέδρου της Ελληνικής Λύσης Κυρ. Βελόπουλου επισημαίνοντας ότι δεν χρειάζεται να κάψει κάποιος ένα δάσος για να βάλει μία ανεμογεννήτρια και πέρασε στον κεντρικό κορμό της ομιλίας του.
«Είμαι σήμερα εδώ για να υποστηρίξω την πρόταση της Νέας Δημοκρατίας για τον ΟΠΕΚΕΠΕ αλλά και για να απευθύνω μία έκκληση για θεσμική νηφαλιότητα και κοινοβουλευτική υπευθυνότητα», ανέφερε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη Βουλή, στο πλαίσιο της συζήτησης επί της πρότασης που κατέθεσαν μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για τον ΟΠΕΚΕΠΕ.
Ανέφερε ότι η ΝΔ «προτείνει τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για τη λειτουργία του Οργανισμού από την ίδρυσή του έως σήμερα ώστε να αντιμετωπιστούν οι βαθιά ριζωμένες παθογένειες και οι διακομματικές αστοχίες, να ανιχνευθούν πιθανές ευθύνες και να οδηγηθούμε τελικά σε μία κάθαρση η οποία θα χτίσει μία επόμενη μέρα προς όφελος των αγροτών, των κτηνοτρόφων αλλά και της ίδιας τελικά της χώρας. Διότι είναι άλλο ο καταλογισμός ευθυνών και άλλο το κυνήγι μαγισσών. Γι' αυτό και η λύση της Εξεταστικής είναι σε αυτή τη συγκυρία ενδεδειγμένη».
Είπε ότι «στο παρελθόν η διαδικασία υπήρξε αδιέξοδη ειδικά όταν χρησιμοποιήθηκε ως όπλο κομματικής εκδίκησης».
Τόνισε ότι «η Ελλάδα του 2025 δεν έχει ανάγκη από άλλες δόσεις σκανδαλολογίας και δηλητηριώδους δημαγωγίας. Έχει ανάγκη από αλήθειες ακόμα και απέναντι σε πολλά κακώς κείμενα τα οποία επιμένουν να μας πληγώνουν. Και βέβαια έχει ανάγκη από τόλμη να τα ξεπεράσουμε ανεξάρτητα από το όποιο πολιτικό κόστος αυτά συνεπάγονται. Και αυτό ακριβώς είναι και η δική μου προσωπική επιλογή. Και δε θα μασήσω τα λόγια μου».
Όπως είπε ο ΟΠΕΚΕΠΕ ήταν για δεκαετίες μια ανοιχτή πληγή, ένας φορέας που σχεδιάστηκε για να εξυπηρετεί τον πρωτογενή τομέα που με την πάροδο του χρόνου όμως μετατράπηκε σε ένα εργαλείο εξυπηρετήσεων με μεσάζοντες, με κομματικούς και προσωπικούς γνωστούς, με τεχνικούς συμβούλους που δημιουργούσαν εξαρτήσεις και με δράσεις μέσα από πολλά υπόγεια πολυδαίδαλα δίκτυα.
Ωστόσο, υπήρξε παρέμβαση από τη Ζωή Κωνσταντοπούλου που φώναξε από τα έδρανα: «Ο λύκος να φυλάει τα πρόβατα».
«Διεξάγονται παράλληλα έρευνες για να διαπιστωθεί ποιος εισέπραξε παράνομα επιδοτήσεις. Ήδη κάποιοι αγρότες άρχισαν να επιστρέφουν τα χρήματα που έλαβαν παράνομα. Σύντομα το κράτος θα αποκτήσει πλήρη εικόνα όσων μεσολάβησαν και θα εντοπίσει τις πιο σκοτεινές διαδρομές. Θα καταλογιστούν τα ποσά που πρέπει να επιστραφούν, ξεκινώντας από τις πιο κραυγαλέες περιπτώσεις», συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης, που απάντησε και σε όσα ανέφερε η κυρία Κωνσταντοπούλου. «Σταματήστε επιτέλους να φωνάζετε. Δεν είστε το δικαστήριο, ούτε υπερασπιστές βιαστών. Πιστεύω ότι η έρευνα θα είναι η καλύτερη απάντηση στον παρόντα χρόνο», ανέφερε.
Ονομαστική η ψηφοφορία
Η σημερινή ψηφοφορία για την εξεταστική δεν απαιτεί κάλπη, θα γίνει ονομαστικά και ηλεκτρονικά και η σύσταση απαιτεί απλή πλειοψηφία επί των παρόντων βουλευτών. Η πρόταση σύστασης της Εξεταστικής Επιτροπής θα τεθεί σε φανερή ονομαστική ψηφοφορία και για να γίνει δεκτή θα πρέπει να λάβει τη θετική ψήφο του απόλυτου αριθμού των παρόντων στην ψηφοφορία βουλευτών, η οποία δεν μπορεί να είναι κατώτερη από τα δύο πέμπτα (2/5) του όλου του αριθμού των βουλευτών.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Οι πρωταγωνιστές περιγράφουν μόνον γεγονότα της πιο δραματικής στιγμής στην ιστορία της Ευρωζώνης
Η εναλλακτική κυβερνητική λύση πρέπει να είναι πειστική τόσο σε επίπεδο υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων, όσο και σε επίπεδο συγκρότησης μιας ηγετική ομάδας ικανής να κυβερνήσει τη χώρα
Οι δύο ημερομηνίες που περιμένουν οι δικαιούχοι
Η ατάκα του Κώστα Τσουκαλά για τα excel του «επιτελικού κράτους»
Κριτική στην κυβέρνηση για τους χειρισμού της
Προανήγγειλε νέες επενδύσεις σε AI, σχολεία, δορυφόρους και κινηματογράφο
«Να την κάνουμε ξανά να νιώσει αυτό που είναι πραγματικά»
Οι Andor, Διαμαντοπούλου και Schmit ζητούν νέα κοινωνική ατζέντα απέναντι στην απορρύθμιση
Η Διακήρυξη Σουμάν στο επίκεντρο των παρεμβάσεων για ειρήνη, ενότητα και ευρωπαϊκή προοπτική
Σκληρή σύγκρουση κυβέρνησης και Τσίπρα για τράπεζες, προμήθειες, δάνεια και capital controls
Ο πρωθυπουργός υπεραμύνθηκε της πολιτικής στα ελληνοτουρκικά
Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου έπρεπε να εξαιρεθεί από την υπόθεση
Το μήνυμα του πρωθυπουργού για τα μεγάλα έργα στις υποδομές της πόλης
Τι αναφέρει στο πρώτο της μήνυμα
Πού οφείλεται η καθυστέρηση
Τι ώρα μπαίνουν τα λεφτά στα ΑΤΜ
Νέες παρεμβάσεις σε υγεία, πολιτική προστασία, καθαριότητα, ενέργεια και διαστημικές υποδομές
«Μέχρι στιγμής η Ελλάδα δεν αντιμετωπίζει εκτεταμένο πρόβλημα», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταφορών
Η τουρκική κυβέρνηση καταθέτει νομοσχέδιο για τον καθορισμό θαλάσσιων ζωνών σε περιοχές του Αιγαίου και της Αν. Μεσογείου
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.