- CITY GUIDE
- PODCAST
-
10°
Κ. Χατζηδάκης για θαλάσσια πάρκα: Η κυβέρνηση χωρίς φωνές και αντάρα υποστηρίζει τα εθνικά συμφέροντα στην πράξη
«Η κυριαρχία των νησιών μας δεν είναι προς διαπραγμάτευση», τόνισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης
Χατζηδάκης: «Δεν μπορούμε να θυσιάσουμε τα εθνικά συμφέροντα και την εθνική μας υπερηφάνεια»
«Η αντίδραση της Τουρκίας για τα θαλάσσια πάρκα, πέραν του γεγονότος ότι είναι αβάσιμη, δίνει και μία άμεση απάντηση σε όσους ισχυρίζονται ότι η κυβέρνηση κάνει υποχωρήσεις στην εξωτερική της πολιτική. Μόνο τους τελευταίους τέσσερις μήνες είχαμε τις εξελίξεις με την διερεύνηση υδρογονανθράκων νότια της Κρήτης, το θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό που κατατέθηκε στην ΕΕ και τα πάρκα. Και έχουμε επίσης την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας καθώς και με την Αίγυπτο, ζητήματα που ήταν εκκρεμή για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα. Όπως και την ισχυροποίηση των Ενόπλων Δυνάμεων και στον αέρα και στη θάλασσα. Άρα η κυβέρνηση έχει μία πολύ συγκεκριμένη εξωτερική πολιτική, χωρίς φωνές και αντάρα, αλλά την ίδια στιγμή προχωρά ενισχύοντας στην πράξη την θέση της χώρας».
Αυτό επεσήμανε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Κωστής Χατζηδάκης, σε συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό OPEN, αναφορικά με τα δύο νέα Εθνικά Θαλάσσια Πάρκα σε Νότιες Κυκλάδες και Ιόνιο, που ανακοίνωσε χθες ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Εμείς», πρόσθεσε, «στέλνουμε ένα περιβαλλοντικό μήνυμα γιατί πράγματι οι θάλασσές μας είναι μέρος του φυσικού πλούτου και πρέπει να τις προστατεύσουμε. Είναι υποχρέωσή μας απέναντι στην συνείδησή μας και τα παιδιά μας. Από την άλλη πλευρά υπάρχουν κάποια νησιά ανατολικά της Αμοργού των οποίων προφανώς η κυριαρχία δεν αμφισβητείται και η Τουρκία τα θεωρεί από τη δεκαετία του ‘90 ως γκρίζες ζώνες. Για εμάς όλα αυτά δεν είναι σε διαπραγμάτευση. Θέλουμε να διαπραγματευτούμε μόνο για την υφαλοκρηπίδα και τις θαλάσσιες ζώνες. Πιστεύουμε στην ειρηνική συνύπαρξη και το μέλλον των δύο χρόνων περνάει μέσα από αυτήν, αλλά δεν μπορούμε να θυσιάσουμε τα εθνικά συμφέροντα και την εθνική μας υπερηφάνεια».
Η Ελλάδα, σημείωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, τα τελευταία χρόνια έχει κινηθεί πολύ δυναμικά, μακριά από λαϊκισμούς, και έχει ισχυροποιήσει τις συμμαχίες στην ευρύτερη περιοχή με το Ισραήλ, την Αίγυπτο, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Επιδιώκουμε ειρηνική συνύπαρξη με την Τουρκία χωρίς από την άλλη πλευρά να συζητάμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. «Δεν παριστάνουμε, ανέφερε χαρακτηριστικά, το σκυλί που γαβγίζει και δεν δαγκώνει. Έχουμε πληρώσει ακριβά το λαϊκισμό στην εξωτερική πολιτική, η κυβέρνηση υπερασπίζεται στην πράξη τα εθνικά συμφέροντα».
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
«Ζωτικής σημασίας για τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις η Βόρεια Ελλάδα» είπε η Αμερικανίδα πρέσβειρα
«Η περίοδος που διανύουμε είναι δύσκολη και απαιτητική για τον αγροτικό κόσμο και αποτυπώνεται και στις κινητοποιήσεις»
«Η κατάληξη θα είναι το νησί της Καλυψώς με την ψευδαίσθηση της Ιθάκης»
Πολιτική Προστασία και υπηρεσίες σε 24ωρη επιφυλακή για την ασφάλεια των πολιτών
Τονίζει τη σημασία του διαλόγου με Τουρκία και Λιβύη - Ζητά «πατριωτικό ρεαλισμό»
«Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι δεν λέει ποιος φταίει...» σημείωσε
Τι κάνουν όσοι θα ήθελαν αντιπολίτευση της προκοπής;
«Γονάτιζε μπροστά στους ξένους και υπέγραψε το χειρότερο από τα τρία μνημόνια» τόνισε
Τι να προσέξουν οι δικαιούχοι
Σε υψηλούς τόνους η κατάθεση στην εξεταστική επιτροπή
H απάντηση στα περί εργασιακής σχέσης της Σεμερτζίδου με το γραφείο της
600.000 ευρώ περισσότερα από το 2024
Είναι η τρίτη εκδήλωση του πρώτου κύκλου δημόσιων συζητήσεων του Books Journal και του Ωδείου Αθηνών
Ο πρωθυπουργός μίλησε σε εκδήλωση του υπουργείου
Τι αποφασίστηκε στη σύσκεψη του υπουργείου Πολιτικής Προστασίας
Η κατάθεση Μαγειρία στη Βουλή για επιδοτήσεις και ελέγχους
Κλειστά σχολεία σε Αττική και άλλους δήμους την Παρασκευή
Η δωρεά του ενισχύει σημαντικά τα οικονομικά του κόμματος του
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.