- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Τσιάρας για ΟΠΕΚΕΠΕ: Προτεραιότητα να ανακτήσουμε τα χρήματα
Όσα δήλωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης
Τσιάρας για ΟΠΕΚΕΠΕ: Προτεραιότητα να ανακτήσουμε τα χρήματα
Στην εκπομπή «Newsroom» του ΕΡΤΝews μίλησε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Κώστας Τσιάρας, για την υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ.
Ο ίδιος τόνισε πως πρέπει να κλείσουν αυτές οι παθογένειες που προέρχονται από το παρελθόν, ενώ το ζήτημα που πλέον προκύπτει ως πρώτη προτεραιότητα είναι η άμεση επιστροφή των χρημάτων που κάποιοι έχουν πάρει παράνομα.
Όπως ενημέρωσε αυτή είναι μια διαδικασία που έχει ήδη ξεκινήσει και μάλιστα υπογράμμισε με αυστηρό ύφος πως «όποιος δηλώνει κάτι ψευδές και τώρα θα βρεθεί με πολύ βαριές ποινικές ευθύνες».
Παράλληλα, ιδιαίτερα σημαντικό, όπως ανέφερε, είναι να συνεχιστούν οι ροές όλων αυτών των ευρωπαϊκών πόρων προς τους πραγματικούς αγρότες, κτηνοτρόφους, παραγωγούς.
Ερωτηθείς για το πώς θα εντοπίζονται όσοι πήραν παράνομα χρήματα και ποιο είναι το σχέδιο, ο Κ. Τσιάρας ανέφερε ότι «η διαδικασία προβλέπεται και από την ενωσιακή αλλά και από την εθνική νομοθεσία και αυτό είναι πολύ σημαντικό, διότι στη βάση αυτής της συγκεκριμένης πρόβλεψης πρόκειται να συσταθεί και να λειτουργήσει συγκεκριμένη ομάδα, η οποία ανακοινώθηκε».
Διευκρίνισε ότι θα υπάρξουν πολύ γρήγορα ορατά αποτελέσματα, καθώς θεωρεί ότι οι διαδικασίες θα ξεκινήσουν άμεσα. Όλοι αυτοί οι οποίοι εμπλέκονται θα βρεθούν με τη δικαστική διερεύνηση, η οποία ήδη υπάρχει από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία, αλλά θεωρώ δεδομένο και με τη διοικητική διερεύνηση, η οποία θα ακολουθήσει.
Όπως δήλωσε, αναφορικά με τα ζώα και τα χωράφια, υπάρχει σήμερα το monitoring, που μέσω ενός δορυφόρου καταγράφει την καλλιεργούμενη έκταση και μπορεί να καταγράψει και τη συγκεκριμένη καλλιέργεια που υπάρχει στο χωράφι εκείνη τη δεδομένη χρονική στιγμή.
«Η γεωργία σε έναν πολύ μεγάλο βαθμό μπορεί να ελεγχθεί» ανέφερε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, ωστόσο υπάρχουν διάφορα κενά, τα οποία εντοπίζονται σε βάθος χρόνου. Για παράδειγμα δεν υπήρχαν βοσκοτοπικοί χάρτες (δεν υπήρχε κτηματολόγιο το οποίο ήταν απαραίτητο για τους βοσκοτοπικούς χάρτες), δασικοί χάρτες κλπ.
Ο ίδιος αναφέρθηκε και στις ενέργειες της κυβέρνησης, λέγοντας πως «το γεγονός ότι τελικά θα ενσωματώσουμε τον ΟΠΕΚΕΠΕ, στην ΑΑΔΕ είναι μια κεντρική κυβερνητική επιλογή, η οποία δείχνει ότι θέλουμε να πάμε τον ΟΠΕΚΕΠΕ σε μια εποχή διαφάνειας, μιας και η ΑΑΔΕ αποδεδειγμένα όλα αυτά τα χρόνια έχει πιστοποιήσει μέσα από την πορεία της και το υψηλό επίπεδο διασταύρωσης των ελέγχων και των πραγματικών ελέγχων, αλλά και το εσωτερικού ελέγχου».
«Για πρώτη φορά δεν πληρώνουμε τη βιολογική κτηνοτροφία και την ελληνική μελισσοκομία, ακριβώς γιατί οι αριθμοί, οι οποίοι παρουσιάστηκαν ήταν πολύ μακριά από την όποια αποδεκτή πραγματικότητα. Για πρώτη φορά λοιπόν, θα γίνουν έλεγχοι πριν από αυτή την πληρωμή. Αυτοί οι έλεγχοι θα είναι ο οδηγός προκειμένου και σε οποιοδήποτε άλλον έλεγχο να έχουμε ένα βασικό δεδομένο σε σχέση με το τι πρέπει να γίνει και πώς θα γίνει» κατέληξε.
Πηγή: ΕΡΤ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Πού βρίσκετε το προσωρινό Μητρώο Δικαιούχων και Ωφελουμένων
Η κοινοβουλευτική ομάδα αριθμεί πλέον 11 βουλευτές
Συνεχίζεται η κόντρα με αφορμή το ακίνητο του προέδρου του ΠΑΣΟΚ
Mε αφορμή την ένταξη στο κόμμα της πρώην πρόεδρου του Συλλόγου των Τεμπών
Νέο θερμό επεισόδιο με αφορμή την υπόθεση πρώην εργαζόμενης της Πλεύσης Ελευθερίας.
Η Ελλάδα Μετά IX: Μια στρατηγική συζήτηση για την οικονομία, τους θεσμούς και τις τεχνολογικές προκλήσεις
«Στη Λετονία δημιουργήθηκε πολιτική κρίση όταν drones εισήλθαν στον εναέριο χώρο της χώρας»
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας περιηγήθηκε στις εκβολές του ποταμού
Έχει δημιουργήσει πάνω από 10.000 θέσεις εργασίας
Σε βάρος της προέδρου της Πλεύσης Ελευθερίας έχουν διαβιβαστεί πέντε διαφορετικές δικογραφίες
«Εγώ έχω εκφραστεί υπέρ της κατάργησης των Πανελληνίων» είπε η υπουργός Παιδείας
Ο Υφυπουργός Υγείας μιλάει για τις προκλήσεις, τις ελλείψεις και τις αλλαγές στο Εθνικό Σύστημα Υγείας
Νέα αύξηση στους συνολικούς οφειλέτες
«Δεν θα μπορούσα να λείπω από μια τέτοια ιστορική συγκυρία» αναφέρει σε ανάρτησή του
Τι ανέφερε ο CEO της HelleniQ Energy, Ανδρέας Σιάμισιης
Οι κινήσεις που άλλαξαν ριζικά το παιχνίδι και τους συσχετισμούς
«Είμαι νόμιμος και ηθικός, δέχομαι επίθεση δολοφονίας χαρακτήρα», τονίζει ο Νίκος Ανδρουλάκης
«Μου κάνει εντύπωση ότι λέει τόσα ψέματα στην τηλεόραση» σημείωσε ο υπουργός Υγείας
Πόσα εξακολουθούν να λειτουργούν σήμερα
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.