Η Ελλάδα στην Επιτροπή της Σύμβασης της UNESCO
«Η παράνομη διακίνηση αρχαιοτήτων εξακολουθεί να υφίσταται διεθνώς», δήλωσε η Λ. Μενδώνη
Η Ελλάδα στην Επιτροπή Σύμβασης της UNESCO για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς
Σημαντική επιτυχία για την Ελλάδα αποτελεί η εκλογή της χώρας μας στην Επιτροπή της Σύμβασης της UNESCO (1970), για την «Παρεμπόδιση και Πρόληψη της Παράνομης Εισαγωγής, Εξαγωγής και Μεταβίβασης Κυριότητας Πολιτιστικών Αγαθών».
Η εκλογή έγινε στο πλαίσιο της 8ης Συνάντησης των Κρατών-Μερών της Σύμβασης, η οποία ολοκληρώθηκε, χθες, στην έδρα της UNESCO στο Παρίσι. Την Ελλάδα εκπροσώπησαν ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Ελλάδας στην UNESCO Γιώργος Κουμουτσάκος, η διευθύντρια Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών του Υπουργείου Πολιτισμού Βάσω Παπαγεωργίου και η Μαριάννα Πάσχου, στέλεχος της Ειδικής Νομικής Υπηρεσίας του Υπουργείου Εξωτερικών.
«Η εκλογή της χώρας μας στην συγκεκριμένη Επιτροπή αποτελεί αποτέλεσμα της αναγνώρισης της συστηματικής και μεθοδικής προσπάθειας της ελληνικής κυβέρνησης για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς, την καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης των πολιτιστικών αγαθών και της επιστροφής τους στις χώρες προέλευσής τους» τόνισε η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, σε δήλωσή της μετά την εκλογή της Ελλάδας.
«Η παράνομη διακίνηση και εμπορία αρχαιοτήτων και άλλων πολιτιστικών αγαθών εξακολουθεί να υφίσταται διεθνώς. Εξακολουθεί να αποτελεί μια διαδεδομένη μορφή απειλής για τα πολιτιστικά αγαθά, τόσο σε καιρό ειρήνης όσο και σε καιρό ένοπλων συρράξεων. Η παράνομη διακίνηση των πολιτιστικών αγαθών δεν είναι απλώς μια μορφή εγκληματικής δραστηριότητας. Είναι μια σύνθετη και καλά δικτυωμένη επιχείρηση του παγκόσμιου οργανωμένου εγκλήματος, που συνδέεται άμεσα και με την τρομοκρατία. Πρόκειται για έγκλημα με πολλαπλές συνέπειες και προεκτάσεις, που κατορθώνει να αντιστέκεται στις συντονισμένες διεθνείς προσπάθειες» επισήμανε η κυρία Μενδώνη και προσέθεσε:
«Για το Υπουργείο Πολιτισμού, η αρμοδιότητα της Επιτροπής αποτελεί πολιτική προτεραιότητα. Το Υπουργείο Πολιτισμού σε αναγνώριση της σημασίας και του έργου της Επιτροπής της Σύμβασης του 1970, προσφέρει εθελοντική συνεισφορά ύψους 10.000 ευρώ για την υποστήριξη του Ψηφιακού Μουσείου Κλαπέντων Πολιτιστικών Αγαθών (Museum of Stolen Cultural Objects) της UNESCO, υπογραμμίζοντας την ιδιαίτερη σημασία των νέων και καινοτόμων εργαλείων διαφάνειας και ευαισθητοποίησης της διεθνούς προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς».
Όπως αναφέρει το Υπουργείο Πολιτισμού σε ανακοίνωσή του, στην παρέμβασή του στη Συνέλευση, o Γιώργος Κουμουτσάκος, εξέφρασε τη βαθιά ευγνωμοσύνη της χώρας για την εκλογή, την οποία χαρακτήρισε ως πράξη αναγνώρισης όχι μόνο της σταθερής δέσμευσης της Ελλάδας στο πεδίο της πολιτιστικής κληρονομιάς, αλλά και ως συλλογική επιβεβαίωση της σημασίας της Σύμβασης του 1970. Τόνισε πως η Σύμβαση δεν αποτελεί απλώς ένα νομικό εργαλείο, αλλά ένα ηθικό και πολιτιστικό καθήκον προστασίας της μνήμης και της ταυτότητας των λαών.
Αναφέρθηκε επίσης στην πρόσφατη έκδοση από το Υπουργείο Πολιτισμού σε συνεργασία με το ICOM, της «Κόκκινης Λίστας/Red List» ελληνικών πολιτιστικών αγαθών που βρίσκονται σε κίνδυνο.
Η εκλογή της Ελλάδας στην Επιτροπή της Σύμβασης της UNESCO του 1970, σηματοδοτεί τον βαρύνοντα ρόλο της χώρας μας στην προστασία των πολιτιστικών αγαθών και τεκμηριώνει τη συμβολή της σε ένα κοινό όραμα: Έναν κόσμο όπου οι πολιτιστικοί θησαυροί προστατεύονται, αποδίδονται εκεί όπου ανήκουν, στους φυσικούς δημιουργούς τους, ενώ και διατηρούνται ζωντανοί για τις επόμενες γενιές, στο πλαίσιο των αρχών της βιώσιμης ανάπτυξης.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Όσα ανέφερε ο παρουσιαστής στη χθεσινή εκπομπή των Ράδιο Αρβύλα και η απάντηση της βουλεύτριας
Συνεχίζεται ο διάλογος μετά τη συνάντηση με Μητσοτάκη – Ραντεβού σήμερα στις 11:00 στο ΥΠΑΑΤ
«Εθνική προτεραιότητα η ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων και η αποτρεπτική μας ικανότητα» είπε ο πρωθυπουργός
Ποιος είναι ο στόχος της πρωτοβουλίας της παράταξης Μπακογιάννη
Η απάντηση μετά τις αντιδράσεις για την τοποθέτησή της
Τι πρέπει να προσέξετε στη δήλωση ακινήτων
Mε αφορμή τη φύλαξη των υποδομών και του σιδηροδρομικού δικτύου του ΟΣΕ
«Αυτή ήταν μια ξεχωριστή συνάντηση Eurogroup για εμένα»
Ως εναλλακτικό πρότυπο, επικαλέστηκε το ευρωπαϊκό μοντέλο λιμενικής οργάνωσης
Συζήτησή με τον Ηλία Κανέλλη στο πλαίσιο του πρώτου κύκλου δημόσιων εκδηλώσεων «Κι αυτοί είναι η Ελλάδα – Συζητήσεις στο Ωδείο Αθηνών»
Η εκδήλωση πραγματοποιείται στο πλαίσιο του κύκλου «Κι αυτοί είναι η Ελλάδα – Συζητήσεις στο Ωδείο Αθηνών»
Από πού παίρνει ψήφους η Καρυστιανού, χαμηλές πτήσεις για Τσίπρα και Σαμαρά
Ακρίβεια, μειωμένη αγοραστική δύναμη και χαμηλή εμπιστοσύνη σε αγορά, υγεία, ασφάλιση και τράπεζες
Η εκκίνηση μίας αχρείαστης κουβέντας από το πουθενά, ναι, είναι πολιτικό πρόσημο
Στη συζήτηση Επίκαιρης Ερώτησης προς τον Υπουργό Ανάπτυξης Τάκη Θεοδωρικάκο
Μήνυμα της πρέσβειρας των ΗΠΑ υπέρ διαλόγου Αθήνας–Άγκυρας και ενεργειακής συνεργασίας στην Ανατολική Μεσόγειο
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απαντά στις δηλώσεις Καρυστιανού και υπερασπίζεται το δικαίωμα αυτοδιάθεσης
«Αυτή η συνάντηση έπρεπε να είχε γίνει νωρίτερα» σημείωσε ο πρωθυπουργός
Η δήλωση που προκάλεσε αντιδράσεις
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.