- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Κυριάκος Πιερρακάκης: Το ποσοστό της παραοικονομίας έχει πέσει στο μισό
Τι είπε για τον ΕΝΦΙΑ
Κυριάκος Πιερρακάκης: Το ποσοστό της παραοικονομίας έχει πέσει στο μισό
Tη σημαντική μείωση της παραοικονομίας επισήμανε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κυριάκος Πιερρακάκης, ανοίγοντας τις εργασίες του 5ου OT Forum. «Το ποσοστό της παραοικονομίας στην Ελλάδα βρισκόταν στο 30%, ενώ τώρα έχει πέσει κάτω από το μισό» είπε ενώ αναφέρθηκε στην ύπαρξη σχετικής μελέτης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και μετέφερε το θετικό κλίμα που διαπίστωσε στην πρόσφατη Σύνοδο ΔΝΤ.
Απαντώντας σε ερώτηση για τα μέτρα της ΔΕΘ, ο Kυριάκος Πιερρακάκης κατέστησε σαφές ότι όλα τα μέτρα θα ανακοινωθούν από τον πρωθυπουργό τον Σεπτέμβριο. «Ο τίτλος είναι η γενική κατεύθυνση της ΔΕΘ: αφαίρεση βαρών από τη μεσαία τάξη. Αφαίρεση βαρών δε και από το εισόδημα της μεσαίας τάξης αλλά θα το αφήσω εκεί. Τα μέτρα θα ανακοινωθούν τον Σεπτέμβριο».
Για το σενάριο κατάργησης του ΕΝΦΙΑ, ο Κυρ. Πιερρακάκης, υπογράμμισε: «Πολλά από τα σενάρια που κυκλοφορούν τις τελευταίες ημέρες και που έχω δει να διακινούνται στον Τύπο είναι και εκτός πραγματικότητας. Να πω για παράδειγμα ότι ακούω τις τελευταίες ημέρες σενάρια περί κατάργησης ΕΝΦΙΑ. Είμαστε μία κυβέρνηση η οποία έχει ήδη μειώσει τον ΕΝΦΙΑ κατά 35% και άλλο 20% στα ακίνητα που έχουν ασφαλιστεί. Δεν θα ήταν αυτή η προτεραιότητά μας».
Σε ερώτημα για τους ελεύθερους επαγγελματίες, ο υπουργός τόνισε ότι «η έννοια του τεκμαρτού είναι το ανάποδο της έννοιας του digital» και προσέθεσε ότι «όσο περισσότερα βήματα γίνονται προς την κατεύθυνση της ψηφιοποίησης και της φοροδιαφυγής τόσο λιγότερα τεκμήρια χρειάζονται». Ο κ. Πιερρακάκης επέμεινε στο θέμα της φοροδιαφυγής, προβάλλοντας ως ενδεδειγμένη λύση για την καταπολέμησή της την ψηφιοποίηση και όπως τόνισε «η μείωση της φοροδιαφυγής είναι κοινωνικό μέρισμα και στοιχείο δικαιοσύνης».
Σε ό,τι αφορά τη ρήτρα διαφυγής για τις αμυντικές δαπάνες, ο υπουργός προσδιόρισε σε περίπου 600 εκατ. ευρώ το οικονομικό όφελος από την ενεργοποίηση της ρήτρας, η οποία ως έτος βάσης θα έχει το 2024. «Ένα κομμάτι αυξημένων αμυντικών δαπανών προφανώς θα υπάρξει. Πάντως, πέραν του οικονομικού μερίσματος, προσβλέπουμε σε εθνική, κοινωνική και αναπτυξιακή προτεραιοποίηση».
Από τη συζήτηση δεν έλειψε το θέμα των δασμών και οι διαπραγματεύσεις της ΕΕ με τις ΗΠΑ. «Εμείς ως χώρα θέλουμε να πέσει η "θερμοκρασία" στο τραπέζι. Θέλουμε να αφαιρούμε εμπόδια ώστε να έχουμε εποικοδομητικό ρόλο. Η φωνή μας θέλουμε να είναι πολύ ισχυρή» είπε σχετικά, εκφράζοντας την αισιοδοξία του και την ελπίδα «οι διαπραγματεύσεις αυτές να καταλήξουν ιδανικά και να οδηγήσουν στην αφαίρεση εμποδίων για την Ελλάδα, μια χώρα η οποία πιστεύει στο ελεύθερο εμπόριο».
Για τις ελληνικές εξαγωγές (ελαιόλαδο, τσιμέντο κ.ά.) προς τις Ηνωμένες Πολιτείες, ο υπουργός τόνισε ότι αντιστοιχούν σε ένα 5% του συνόλου των ελληνικών εξαγωγών και προσέθεσε ότι «αυτό που κυρίως μας προβληματίζει είναι οι δευτερογενείς επιπτώσεις».
Στη συνέχεια, ο κ. Πιερρακάκης μίλησε για τη σημασία της διμερούς σχέσης Ελλάδος-ΗΠΑ κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στην ελληνική ομογένεια: «Η ελληνική διασπορά είναι πολύ έντονο στοιχείο και αποτελεί υπεραξία στη διμερή αυτή σχέση». Η αίσθηση αυτή άλλωστε, όπως ο ίδιος είπε, αναδείχτηκε και στην πρόσφατη επίσκεψή του στις ΗΠΑ, όπου συναντήθηκε και με τον Αμερικανό ομόλογό του Scott Bessent.
Ερωτηθείς για το αν οι αμερικανικές επενδύσεις θα συνεχισθούν με τη νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ, ο υπουργός ήταν ξεκάθαρος: «Δεν νομίζω ότι οι επενδύσεις έχουν πολιτικό χρώμα. Έχουμε αμερικανικές επενδύσεις (Microsoft, Amazon, Google…), αλλά θα χρειαστούμε πολύ μεγαλύτερα data centers για να έχουν οι επενδύσεις αυτές μεγαλύτερο αποτύπωμα. Αρκεί να μπει φυσικά και μία παράμετρος ασφαλείας».
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η ανάρτηση του Νίκου Μπρουτζάκη
Εξήγγειλε την παρουσίαση εθνικού σχεδίου τετραετίας για παραγωγική ανασυγκρότηση και δίκαιη ανάπτυξη
Η Αθήνα δεν είναι η πιο ακριβή πρωτεύουσα της Ευρώπης. Είναι μία από τις πιο δύσκολες πόλεις λόγω του μισθού των κατοίκων της
Ο Περιφερειάρχης Αττικής ξεκαθαρίζει πως τα καμένα δάση δεν είναι «άδειος» χώρος
Η πιστοποίηση από την Κομισιόν ανοίγει τον δρόμο για φθηνότερη χρηματοδότηση
Η εθελοντική συμφωνία Πολιτείας και αγοράς φέρνει νέες εκπτώσεις στα ράφια
Η ανακοίνωση που υπογράφουν ως πρώην Γραφείο Τύπου της «Ελπίδας για τη Δημοκρατία»
Σοφία Ζαχαράκη: «Η φοιτητική στέγη είναι πολιτική ισότητας»
Τι δείχνουν τα πραγματικά στοιχεία της Eurostat και του ΟΟΣΑ, σύμφωνα με ανάρτηση του υπουργού Επικρατείας
1.044 επενδυτικά σχέδια μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων μέσω του «Attiki On»
Ο Νόαμ Κατζ ολοκληρώνει τη θητεία του στην Αθήνα - Δηλώνει ότι θα συνεχίσει να στηρίζει τις διμερείς σχέσεις
«Πιλότος η Θεσσαλονίκη για τους περιφερειακούς κόμβους καινοτομίας», δήλωσε ο Σταύρος Καλαφάτης
Το υπουργείο Παιδείας εγκρίνει χρηματοδότηση 2,29 εκατ. ευρώ - Ζαχαράκη: Ίσες ευκαιρίες στις σπουδές
Νέες προσλήψεις και «πράσινο φως» για το Ακτινοθεραπευτικό Κέντρο
Με περισσότερους πυροσβέστες, drone και εναέρια μέσα η νέα επιχειρησιακή εικόνα της χώρας
Ο Γερμανός φιλόσοφος μιλά στην ATHENS VOICE για τη νωθρότητα που γεννά η ευημερία, το AI slop και τον λόγο για τον οποίο κάθε Ευρωπαίος πολίτης θα έπρεπε να έχει κρατική συνδρομή στην τεχνητή νοημοσύνη
Τι να προσέξετε για να μη χάσετε την πληρωμή
Οι δύο τρόποι για να κάνετε την αίτηση
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.