- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Τέμπη: Στη Βουλή διαβιβάζεται η δικογραφία για τυχόν ευθύνες Καραμανλή και Σπίρτζη
Σύμφωνα με το νόμο περί ευθύνης υπουργών
Τέμπη: Ο Άρειος Πάγος διαβιβάζει στη Βουλή τη δικογραφία για τυχόν ευθύνες Καραμανλή και Σπίρτζη
Ολόκληρη η δικογραφία για το τραγικό περιστατικό του σιδηροδρομικού δυστυχήματος των Τεμπών αναμένεται σήμερα να διαβιβάσει αμελλητί και χωρίς καμία αξιολόγηση στον υπουργό Δικαιοσύνης, Γιώργο Φλωρίδη η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γεωργία Αδειλίνη, σύμφωνα με το νόμο περί ευθύνης υπουργών.
Συγκεκριμένα, πρόκειται να ερευνηθούν πιθανές ευθύνες του πρώην υπουργού Yποδομών και Μεταφορών, Κώστα Καραμανλή και του πρώην υπουργού, Χρήστου Σπίρτζη, λόγω ελλιπούς εποπτείας της ΡΑΣ και του ΟΣΕ για την ασφαλή λειτουργία των σιδηροδρομικών συγκοινωνιών, μετά το δυστύχημα των Τεμπών.
Ειδικότερα και σύμφωνα με το protothema ο εφέτης ειδικός ανακριτής που χειρίζεται την υπόθεση, Σωτήρης Μπακαίμης, μετά τις απολογίες δύο στελεχών του υπουργείου Μεταφορών και συγκεκριμένα, του αναπληρωτή προϊστάμενου Γενικής Διεύθυνσης Μεταφορών και της προϊσταμένης της Διεύθυνσης Σιδηροδρομικών Μεταφορών, «σκόνταψε» πάνω στα εν λόγω πολιτικά πρόσωπα. Και αυτό, καθώς οι κατηγορούμενοι απολογούμενοι ενώπιόν του για το κακούργημα της διατάραξη ασφάλειας των συγκοινωνιών ανέφεραν τους πολιτικούς προϊσταμένους ως ενήμερους για την κακή κατάσταση του σιδηροδρόμου δικτύου λόγω μη ολοκλήρωσης των έργων εκσυγχρονισμού και λόγω της έλλειψης προσωπικού.
Η προϊσταμένη της Διεύθυνσης Σιδηροδρομικών Μεταφορών κατέθεσε ότι είχε συντάξει και δύο ενημερωτικά σημειώματα στα οποία ανέφερε τις σοβαρές ελλείψεις προσωπικού και τις παραλείψεις στη συντήρηση των συστημάτων ασφαλείας.
Τα σημειώματα εστάλησαν τον Σεπτέμβριο του 2021 προς τον τότε υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Κώστα Καραμανλή, τον υφυπουργό Υποδομών και Μεταφορών Γ. Καραγιάννη και τον Γενικό Γραμματέα του υπουργείου, Γιάννη Ξιφαρά.
Κατά συνέπεια λόγω των δυο αυτών καταθέσεων ο Σωτήρης Μπακαΐμης διαβιβάζει τη δικογραφία στην Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, προκειμένου εν συνεχεία η Βουλή να εξετάσει, όπως προβλέπει ο νόμος περί ευθύνης υπουργών, αν και ποια αδικήματα προκύπτουν για τους κυρίους Καραμανλή και Σπίρτζη.
Την ίδια ώρα αναμένεται μέσα στον Μάιο να καλέσει σε απολογία επτά Γενικούς Γραμματείς του υπουργείου Μεταφορών και Υποδομών που θήτευσαν σε αυτές τις θέσεις από το 2016 έως και την ημέρα του δυστυχήματος. Έτσι φαίνεται πως ο εφέτης ανακριτής αναζητά στην ουσία από το 2016 και μετά τόσο πολιτικές όσο και υπηρεσιακές ευθύνες για την τραγωδία.
Επιπροσθέτως μέσα στον Μάιο αναμένεται να έχει στα χέρια του και την έκθεση του ΕΜΠ η οποία θα είναι λεπτομερής και θα απαντά με στοιχεία και για την πρόκληση της πυρόσφαιρας.
Με αυτές τις ενέργειες αναμένεται έως και το καλοκαίρι η διαδικασία της ανάκρισης να ολοκληρωθεί και εν συνεχεία η δικογραφία να παραδοθεί για να οριστεί ημερομηνία για την έναρξη της δίκης.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Υψηλότερο εισοδηματικό όριο, πρόσβαση χωρίς κριτήρια για τρίτεκνους και πολύτεκνους και αυξημένο voucher
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν θέματα πολιτισμού και πολιτιστικής διπλωματίας
Το σίγουρο είναι ότι το νομικό τοπίο έχει αλλάξει δραστικά από την εποχή της Χρυσής Αυγής
Η 90ή ΔΕΘ βρίσκει την ελληνική οικονομία στο τέλος μιας ιστορικής περιόδου χρηματοδότησης από το Ταμείο Ανάκαμψης και μπροστά στο δύσκολο τεστ της επόμενης ημέρας.
Από τα πρώτα περίπτερα του 1926 και τη μεταπολεμική έκρηξη έως τη σημερινή οικονομική και πολιτική σκηνή της χώρας, η ΔΕΘ συμπληρώνει έναν αιώνα ζωής και ετοιμάζεται για το μέλλον
Επιβεβαιώθηκαν οι προβλέψεις των αναλυτών
Ποιες περιοχές εντάσσονται στο πρόγραμμα αναβάθμισης και εκσυγχρονισμού εγκαταστάσεων
Ο «πελάτης» αξιολογεί τη σχέση του με την εξουσία με βάση το προσωπικό όφελος. Ο «πολίτης» ενδιαφέρεται και για πράγματα που δεν μεταφράζονται άμεσα σε ευρώ στην τσέπη του
Η αναφορά στον θάνατο του Γιώργου Μαζωνάκη
Με αιχμή τον συνεδριακό, γαστρονομικό, πολιτιστικό και ιαματικό τουρισμό, η Θεσσαλονίκη αξιοποιεί τη θέση της και εξελίσσεται σε έναν ολοκληρωμένο διεθνή προορισμό
Η θερμή υποδοχή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας
Η ιδιωτική κλινική ήταν δηλωμένη ως απλό παθολογικό ιατρείο
Επισκέφτηκε το πάρκο βιοτεχνολογίας Athens LifeTech Park στα Σπάτα
«Έχει κριθεί πολλάκις με την ίδια ετυμηγορία, αυτή του αποτυχημένου πρωθυπουργού»
Ποιες περιοχές ωφελούνται από τον επιμερισμό του ειδικού τέλους
«Το ΠΑΣΟΚ δεν ζητά εύνοια. Απαιτεί κανόνες. Και όταν παραβιάζονται, θα το λέμε με το όνομά του» σημειώνει η πρώην υπουργός
«Πορεύθηκε με το ταλέντο του, με ειλικρίνεια και με γνήσιο αυθορμητισμό»
Τα φορολογικά κίνητρα και η μετακόμιση του billionaire
Ο υπουργός Υγείας τόνισε ότι η διαδικασία του ελέγχου ήδη ξεκίνησει
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.