- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Διαμαντοπούλου από Δελφούς: Η πολιτική Τραμπ αφύπνισε την Ευρώπη - Δεν πρέπει να κλαίμε τη μοίρα μας
«Οδηγούμαστε σε παράλυση με τέτοια αντιμετώπιση»
Διαμαντοπούλου από Δελφούς: Η πολιτική Τραμπ αφύπνισε την Ευρώπη - Δεν πρέπει να κλαίμε τη μοίρα μας
Τις ευκαιρίες που «γεννά» στην Ευρώπη και την Ελλάδα η νέα εμπορική πολιτική των ΗΠΑ και την ανάγκη αλλαγής του παραγωγικού μοντέλου της χώρας μας ανέδειξε μία πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση, που έλαβε χώρα στο πλαίσιο του 10oυ Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, το οποίο πραγματοποιείται στους Δελφούς 9- 12 Απριλίου.
Η κ. Άννα Διαμαντοπούλου, Πρόεδρος του ΔΙΚΤΥΟΥ, υποστήριξε ότι η Ευρώπη βρίσκεται μπροστά από δύο μεγάλες προκλήσεις, που ξεκινούν λόγω της πρόσφατης αλλαγής της αμερικανικής πολιτικής. Η μία είναι η οικονομική με τους δασμούς και η δεύτερη είναι η αμυντική της πολιτική. Εξέφρασε την άποψη ότι μέχρι στιγμής η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει αντιδράσει με ψυχραιμία. «Στην Ευρώπη δεν πρέπει να κλαίμε τη μοίρα μας. Οδηγούμαστε σε παράλυση με τέτοια αντιμετώπιση» σχολίασε η κα Διαμαντοπούλου.
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης που συντόνισε η κα Μαρία-Νεφέλη Σαράφογλου Δημοσιογράφος και Παρουσιάστρια του ΑΝΤ1, η κυρία Διαμαντοπούλου επικαλέστηκε ένα πρόσφατο άρθρο του Μάριο Ντράγκι, που έγραφε ότι η Ευρώπη δεν πρέπει να ασχολείται με τους δασμούς Τραμπ, αλλά με τις δικές της παραλείψεις, εξηγώντας ότι η ενιαία αγορά δεν είναι τόσο ενιαία όσο νομίζουμε, ισχύουν υψηλοί εσωτερικοί φόροι στο ευρωπαϊκό εμπόριο και τις υπηρεσίες, ενώ δεν είναι ενιαία, ούτε η ενεργειακή αγορά, ούτε η κεφαλαιαγορά.
Η κυρία Διαμαντοπούλου διατύπωσε την άποψη ότι δεν χρειάζεται να συμφωνήσουν και οι 27 χώρες της ΕΕ, αλλά μπορούν να προχωρήσουν αυτοί που θέλουν και μπορούν, οργανώνοντας γρήγορα τα επόμενα βήματα. Πέρα απ’ αυτό, τόνισε ότι το θέμα της αμυντικής βιομηχανικής στρατηγικής στην Ευρώπη αποτελεί μία πολύ μεγάλη ευκαιρία για την Ελλάδα και για τις ελληνικές βιομηχανίες.
Εν όψει της νέας αμυντικής στρατηγικής στη βιομηχανία στην ΕΕ επεσήμανε τέσσερα σημεία σημαντικά για την διαπραγμάτευση της Ελλάδας.
1. Θα πρέπει η ΕΕ να εγγυηθεί το σύνολο των 800 δις για την αμυντική βιομηχανία και όχι νέα χρέη για τις χώρες.
2. Δεν θα πρέπει να μειωθούν τα κονδύλια για την Κοινωνική Συνοχή «κάτω τα χέρια από την κοινωνική πολιτική» γιατί η δημοκρατία στην ΕΕ έχει θεμέλιο το Κοινωνικό Κράτος..
3. Ο σχεδιασμός θα πρέπει να συμπεριλαμβάνει συμπαραγωγές σε όλες τις χώρες.
4. Θα πρέπει να προχωρήσει άμεσα το άνοιγμα νέων αγορών στην Ασία.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Από το βήμα της πρώτης συνεδρίασης της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής
Ο Γενικός Γραμματέας Ενημέρωσης ανέλυσε τη στρατηγική κατά της παραπληροφόρησης στο Φόρουμ Δελφών
Η ΔΥΠΑ παρατείνει την προθεσμία - Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το πρόγραμμα
Ανάρτηση του Έλληνα πρωθυπουργού μετά τους πυροβολισμούς στο δείπνο των ανταποκριτών
Αποκαλύψεις για παράνομες επιδοτήσεις, «λευκές» δηλώσεις πόθεν έσχες και ελέγχους δισεκατομμυρίων
Απάντηση της υπουργού Τουρισμού στις δηλώσεις του δημάρχου Αθηναίων στον Guardian
H εβδομαδιαία ανασκόπηση του πρωθυπουργού - Στρατηγική συμμαχία με Μακρόν και ιστορική μείωση του δημόσιου χρέους
Στο τραπέζι η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος και η νέα μείωση εισφορών για ενίσχυση της αγοράς
Η ΕΛΣΤΑΤ καταγράφει ισχυρή αύξηση διαθέσιμου εισοδήματος και ιδιωτικής κατανάλωσης
Πιέζουν για περισσότερα ευρωομόλογα
Σφραγίζοντας έτσι ένα πυκνό διήμερο διπλωματικών επαφών
Υπογράμμισε ιδιαίτερα δε την ισχυροποίηση των διμερών σχέσεων και συνεργασιών
Kατά την ομιλία του Ελληνο-Γαλλικό Οικονομικό Φόρουμ στο ΚΠΙΣΝ
«Μην αναρωτιέστε τι θα κάνουμε. Θα είμαστε στο πλευρό σας» είπε με έμφαση ο Γάλλος πρόεδρος
«Όχι» του δημάρχου Αθηναίων στον υπερτουρισμό - Προτείνει αυστηρούς περιορισμούς
Oι δύο ηγέτες υπογράμμισαν τη σημασία αμυντικής συνδρομής απέναντι στις παγκόσμιες προκλήσεις
Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη παρουσίασε τα στοιχεία στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών
Στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, η πρόεδρος του Δικτύου ανέλυσε τις ευρωπαϊκές προκλήσεις
Μητσοτάκης και Μακρόν επικύρωσαν τη διεύρυνση της συνεργασίας σε άμυνα, ενέργεια και παιδεία
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.