- CITY GUIDE
- PODCAST
-
10°
Δασμοί Τραμπ: Η φέτα κινδυνεύει, οι παραγωγοί προειδοποιούν
Τι φοβούνται οι παραγωγοί
Δασμοί Τραμπ: Η φέτα κινδυνεύει, οι παραγωγοί προειδοποιούν
Για το πρόβλημα με τη φέτα Καλαβρύτων που γίνεται θύμα των δασμών του Τραμπ μίλησε ο Παύλος Σατολιάς, Πρόεδρος της Εθνικής Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΘ.Ε.Α.Σ) άλλα και Πρόεδρος Αγροτικού Γαλακτοκομικού Συνεταιρισμού Καλαβρύτων.
Σύμφωνα με τον κ.Σατολιά, στην αρχή του έτους, ο συνεταιρισμός είχε καταλήξει σε συμφωνία με Αμερικανό εισαγωγέα. Η εξαγγελία περί δασμών «πάγωσε» τη διαδικασία, αναδεικνύοντας έτσι τη σοβαρότητα του προβλήματος, όχι μόνο για την εξαγωγή φέτας αλλά και άλλων προϊόντων της περιοχής.
Η φέτα ποπ του Συνεταιρισμού Καλαβρύτων είναι η πρώτη βαρελίσια φέτα σε πωλήσεις παγκοσμίως - οι ΗΠΑ αποτελούν μία από τις βασικές αγορές-στόχους για την εξαγωγή αγροτικών προϊόντων, όπως το ελαιόλαδο, οι ελιές, οι κομπόστες, το κρασί, οι ξηροί καρποί, το μέλι και η φέτα.
Οι πρώτες συνέπειες των δασμών που ανακοίνωσε ο Αμερικάνος πρόεδρος Ντόναλτ Τραμπ σε βάρος χωρών που εξάγουν προϊόντα στις ΗΠΑ, άρχισαν να καταγράφονται στις διεθνείς αγορές.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ενωσης Καλαβρύτων και της Εθνικής Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών, Παύλο Σατολιά, από την αρχή του έτους, όταν ο συνεταιρισμός είχε καταλήξει σε συμφωνία με Αμερικάνο εισαγωγέα, η εξαγγελία περί επερχομένων δασμών από τον πρόεδρο των ΗΠΑ, «πάγωσε» τη διαδικασία, αναδεικνύοντας έτσι έμπρακτα τη σοβαρότητα του προβλήματος.
Ο κ. Σατολιάς τόνισε πως κάθε προσπάθεια προστατευτισμού, αναμένεται να λειτουργήσει ανασταλτικά για την ανάπτυξη των αγροτικών προϊόντων της Ελλάδας.
Οι ΗΠΑ αποτελούν μία από τις βασικές αγορές-στόχους για την εξαγωγή αγροτικών προϊόντων, όπως το ελαιόλαδο, οι ελιές, οι κομπόστες, το κρασί, οι ξηροί καρποί, το μέλι και η φέτα.ειδικότερα για τη φέτα, ανέφερε ότι κατά την προηγουμένη περίοδο εξήχθησαν στις ΗΠΑ 5.500 τόνοι, άξιας περίπου 55 εκατ. ευρώ, ενώ συνεχίζεται η εξαγωγή και άλλων ελληνικών τυροκομικών προϊόντων.
«Οι συνέπειες των εν λόγω ανακοινώσεων θα φανούν και στην εγχώρια αγορά, ενώ αναμένεται να καταβληθεί προσπάθεια ώστε μέρος του κόστους των δασμών να απορροφηθεί, προκείμενου να μην επιβαρυνθεί ο τελικός καταναλωτής», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Σατολιάς.
Ο πρόεδρος της ΕΘ.Ε.ΑΣ, αναφέρθηκε στο θέμα των δασμών, στη γενική συνέλευση της, που έγινε λίγες ημέρες νωρίτερα.
Όπως, τόνισε αν και οι εξαγωγικές επιδόσεις των αγροτικών προϊόντων κινούνται σε πλεονασματικό επίπεδο (πχ. φέτα, φρούτα, λαχανικά, αλιεία), απαιτούνται διαρθρωτικές αλλαγές, προκείμενου να διατηρηθούν τα εν λόγω ποσοστά, άλλα και μελλοντικά να εξελιχθούν σε ακόμη καλύτερα επίπεδα.
Συγκεκριμένα, επεσήμανε την ανάγκη για ουσιαστική στήριξη από την πολιτεία, την επάνδρωση των υπηρεσιών του υπαατ και την επιτάχυνση των επενδυτικών σχεδίων από το ταμείο ανάκαμψης.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ποια είναι η τελευταία μέρα προσφορών
«Πλημμυρισμένη η ανασφάλεια των πολιτών», δήλωσε ο Παύλος Χρηστίδης
Στόχος η πλήρης αναβάθμιση με 100% τηλεδιοίκηση, σηματοδότηση και ETCS έως τον Αύγουστο του 2026
Η υπογραφή ενός νόμου είναι μια πράξη έγκρισης με πολιτικό βάρος
Πού παγώνουν οι άδειες Airbnb σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και γιατί η άδεια δεν ακολουθεί πλέον το ακίνητο
Σε πλήρη εξέλιξη η διαβούλευση με κοινωνικούς εταίρους - Στόχος τα 950 ευρώ έως το 2027
Το υπουργείο Οικονομικών επιστρατεύει ηλεκτρονικό δελτίο αποστολής, πελατολόγιο και ψηφιακή κάρτα εργασίας παντού
Η συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ συνεχίζεται
Τι πρέπει να γνωρίζουν οι δικαιούχοι
Νέα δομή για υιοθεσίες και ανακαίνιση Ξενώνα Βραχείας Φιλοξενίας παιδιών με αναπηρία
Η απάντηση της υπουργού Τουρισμού στα δημοσιεύματα
Όσα είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος για τα αυθαίρετα
Οι απαντήσεις Φλωρίδη για τη διαδικασία
Η αντίληψη της εξουσίας ως συναδελφική αλληλεγγύη
Ο πρωθυπουργός μίλησε για ΗΠΑ–ΕΕ, Γροιλανδία, κοινή άμυνα και το Συμβούλιο Ειρήνης για τη Γάζα
Δεν θα είμαι υποψήφιος στις εθνικές εκλογές
Ο καθηγητής του ΟΠΑ και μέλος του Συμβουλίου Νομισματικής Πολιτικής της ΤτΕ μιλάει για ανθρώπινο κεφάλαιο, αξιολόγηση στην εκπαίδευση, αγορά εργασίας και το στοίχημα της επιστροφής των νέων στην Ελλάδα
Αύξηση 15,1% στις εκταμιεύσεις – Επτά στα δέκα καταναλωτικά δάνεια μέσω e-banking και m-banking
Νομοσχέδιο για λιγότερη γραφειοκρατία, ταχύτερες διαδικασίες και λύσεις «καθημερινής τρέλας» στο Δημόσιο
Εκπτώσεις σε 35 χώρες, ταξίδια, πολιτισμό και online αγορές
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.