- CITY GUIDE
- PODCAST
-
13°
Μητσοτάκης: Κούρεμα για 33,5 χιλιάδες δανειολήπτες με τον εξωδικαστικό συμβιβασμό
Tα νέα ευνοϊκά μέτρα του νέου νομοσχεδίου που κατατίθεται στη Βουλή
Μητσοτάκης: Κούρεμα για 33,5 χιλιάδες δανειολήπτες με τον εξωδικαστικό συμβιβασμό
«Ο εξωδικαστικός μηχανισμός για τη ρύθμιση οφειλών προς τις τράπεζες και το δημόσιο αποτέλεσε ένα μεγάλο στοίχημα για την κυβέρνησή μας ήδη από το 2019, όταν δεκάδες χιλιάδες συμπολίτες μας ήταν εγκλωβισμένοι σε κόκκινα δάνεια και ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις προς το δημόσιο, χωρίς καμία δυνατότητα μακροπρόθεσμης ρύθμισης και οικονομικής δραστηριότητας. Στόχος μας ήταν να μπορέσουμε να δώσουμε στους συμπολίτες μας αυτούς τη δυνατότητα να ανασάνουν από τα χρέη τους, ρυθμίζοντας τα με έναν αυτοματοποιημένο και δίκαιο τρόπο, ώστε να βάλουν σε μια τάξη τα οικονομικά τους και να πάρουν ξανά τη ζωή τους στα χέρια τους», σημειώνει σε ανάρτησή του στο facebook ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Είμαι λοιπόν ιδιαίτερα χαρούμενος, καθώς τα αποτελέσματα του εξωδικαστικού μηχανισμού μέχρι στιγμής φαίνεται να μας δικαιώνουν: Το 2024 είχαμε αύξηση στις ρυθµίσεις του εξωδικαστικού κατά 81% σε σχέση με τις ρυθμίσεις που έγιναν κατά το 2023, κλείνοντας έτσι το έτος με σύνολο 28.945 επιτυχών ρυθµίσεων, που αντιστοιχεί σε αρχικές οφειλές 9,5 δισ. ευρώ. Ενώ με το κλείσιμο του 1ου τριμήνου του 2025 το νούμερο αυτό διαμορφώθηκε ήδη σε 33.432 ρυθμίσεις συνόλου οφειλών 10,9 δισ. ευρώ. Τι σημαίνει πρακτικά αυτό; Ότι σχεδόν 33,5 χιλιάδες δανειολήπτες πέτυχαν κούρεμα έως 30% στις οφειλές τους και νέα ρύθμιση για την αποπληρωμή τους έως 26 χρόνια», συνέχισε ο Kυριάκος Μητσοτάκης.
Και πρόσθεσε: «Είναι ενδεικτικό ότι υπό τον παλιό εξωδικαστικό του νόμου ΣΥΡΙΖΑ, που θεσμοθετήθηκε το 2017, είχαν επιτευχθεί ελάχιστες ρυθμίσεις, περί τις 2.000, καθόλα τα έτη λειτουργίας του και ενώ το ιδιωτικό χρέος σημείωνε ήδη ιστορικά υψηλά. Λόγω αυτής της αβελτηρίας το 2019 συνολικά στον χρηματοπιστωτικό τομέα οι ληξιπρόθεσμες οφειλές ανέρχονταν σε 92,2 δισ. ευρώ, ενώ σήμερα βρισκόμαστε στα 67,1 δισ. ευρώ, ως αποτέλεσμα των πολιτικών μας.
Ασκήσαμε επιτυχώς πίεση σε τράπεζες και servicers με σειρά μέτρων που τους υποχρέωσαν να λειτουργήσουν με μεγαλύτερη υπευθυνότητα και διαφάνεια. Και προχωράμε στον νέο εξωδικαστικό μηχανισμό, ο οποίος κατατίθεται σήμερα στη Βουλή με έξι νέες πρωτοβουλίες που διευρύνουν την περίμετρο και στα εισοδήματα της μεσαίας τάξης που βρίσκεται σταθερά στο επίκεντρο των πολιτικών μας».
Ο κ. Μητσοτάκης συμπλήρωσε πως τα νέα ευνοϊκά μέτρα είναι τα εξής:
- Ο διπλασιασµός της περιμέτρου των επιλέξιµων οφειλετών με ετήσια εισοδήματα έως 42.000 ευρώ και περιουσία έως 360.000 ευρώ.
-Η περαιτέρω προστασία των δανειοληπτών μέσω θεσµοθέτησης της υποχρέωσης του πιστωτή να έχει καταθέσει προ της διενέργειας του πλειστηριασµού έγγραφη πρόταση ρύθµισης στον οφειλέτη.
-Η απαλλαγή οφειλέτη για τον οποίο δεν ανοίγει πτωχευτική διαδικασία αλλά καταχωρείται στο Μητρώο Φερεγγυότητας.
-Η επέκταση προθεσµιών ώστε να µπορεί ο ευάλωτος οφειλέτης να µπει στο ενδιάµεσο πρόγραµµα.
-Η επέκταση της δυνατότητας ρύθµισης δανείων µε εγγύηση Ελληνικού Δηµοσίου µέσω της διαδικασίας εξυγίανσης.
-Ένας μόνιµος µηχανισµός αποζηµίωσης ζηµιωθέντων της «ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ».
«Χάρη στις πολιτικές μας για τα κόκκινα δάνεια, τόσο μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού όσο και μέσω του προγράµµατος «ΗΡΑΚΛΗΣ», οι τράπεζες είχαν σημαντική µείωση των µη εξυπηρετούµενων δανείων στα χαρτοφυλάκιά τους», επισήμανε επίσης ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Και σημείωσε: «Το τρίτο τρίµηνο του 2024 το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων έφτασε το 4,6%, στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών, όντας χαµηλότερο και από την περίοδο πριν την κρίση. Να θυμίσω μόνο ότι το 2019 το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων ανερχόταν στο 40,6%! Ενώ πολύ σημαντικό είναι και το γεγονός ότι η πατρίδα μας βρίσκεται κάτω από τον µέσο όρο της Ε.Ε. ως προς το ιδιωτικό χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ.
Θα συνεχίσουμε να δίνουμε τη μάχη για τη στήριξη των ευάλωτων εισοδημάτων, τη μείωση των κόκκινων δανείων και την εξυγίανση του χρηματοπιστωτικού τομέα της χώρας μας που πρέπει να λειτουργεί με δικαιοσύνη και κανόνες όπως σε κάθε ευρωπαϊκή χώρα».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
«Η περίοδος που διανύουμε είναι δύσκολη και απαιτητική για τον αγροτικό κόσμο και αποτυπώνεται και στις κινητοποιήσεις»
«Η κατάληξη θα είναι το νησί της Καλυψώς με την ψευδαίσθηση της Ιθάκης»
Πολιτική Προστασία και υπηρεσίες σε 24ωρη επιφυλακή για την ασφάλεια των πολιτών
Τονίζει τη σημασία του διαλόγου με Τουρκία και Λιβύη - Ζητά «πατριωτικό ρεαλισμό»
«Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι δεν λέει ποιος φταίει...» σημείωσε
Τι κάνουν όσοι θα ήθελαν αντιπολίτευση της προκοπής;
«Γονάτιζε μπροστά στους ξένους και υπέγραψε το χειρότερο από τα τρία μνημόνια» τόνισε
Τι να προσέξουν οι δικαιούχοι
Σε υψηλούς τόνους η κατάθεση στην εξεταστική επιτροπή
H απάντηση στα περί εργασιακής σχέσης της Σεμερτζίδου με το γραφείο της
600.000 ευρώ περισσότερα από το 2024
Είναι η τρίτη εκδήλωση του πρώτου κύκλου δημόσιων συζητήσεων του Books Journal και του Ωδείου Αθηνών
Ο πρωθυπουργός μίλησε σε εκδήλωση του υπουργείου
Τι αποφασίστηκε στη σύσκεψη του υπουργείου Πολιτικής Προστασίας
Η κατάθεση Μαγειρία στη Βουλή για επιδοτήσεις και ελέγχους
Κλειστά σχολεία σε Αττική και άλλους δήμους την Παρασκευή
Η δωρεά του ενισχύει σημαντικά τα οικονομικά του κόμματος του
Στόχος είναι η προσθήκη 258.000 νέων καταναλωτών και άνω των 2.000 χιλιομέτρων δικτύου
Σύντομα το πλαίσιο για τη μείωση του ενεργειακού κόστους
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.