Κ. Χατζηδάκης: Έξι νέες πρωτοβουλίες για μείωση του ιδιωτικού χρέους
Τα κόκκινα δάνεια μειώθηκαν στο 4,6% από το 2019
Η κυβέρνηση συνεχίζει την ενίσχυση του πλαισίου ρυθμίσεων για τη διαχείριση του ιδιωτικού χρέους
Ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης ανακοίνωσε βελτιώσεις στη λειτουργία του Εξωδικαστικού Μηχανισμού και ευρύτερες παρεμβάσεις στη διαχείριση του ιδιωτικού και δημόσιου χρέους, σε συνέντευξη Τύπου μαζί με τη Γενική Γραμματέα Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, Θεώνη Αλαμπάση.
Αναλυτικά όσα ανέφερε ο κ. Χατζηδάκης
- Tα κόκκινα δάνεια μειώθηκαν στο 4,6% προσεγγίζοντας τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Θα μειωθούν ακόμη περισσότερο με τον Ηρακλή 3 όπως τόνισε ο υπ. Οικονομικών.
- Το ιδιωτικό χρέος είναι σε σταθερά καθοδική πορεία. Από 110 % του ΑΕΠ έφτασε στο 93,3 το 2023 και το 2024 κατά πάσα πιθανότητα θα έχει μειωθεί περισσότερο.
- 92 δισ το 2019 , το 2024 έπεσε στα 67 δισ. η πτωτική πορεία αναμένεται να συνεχιστεί
- Το ιδιωτικό χρέος στην Ελλάδα είναι κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο
Έξι νέες πρωτοβουλίες για μείωση ιδιωτικού χρέους:
- Διπλασιάζεται το εισοδηματικό όριο των επιλέξιμων οφειλετών για την ένταξη στον εξωδικαστικό μηχανισμό. Δεν απαιτείται η συνέναιση με τους servicers.
- Θεσμοθετείται υποχρέωση του πιστωτή να καταθέσει αίτηση διευθέτησης της οφειλής στον οφειλέτη τρεις μήνες πριν από τη διενέργεια πλειστηριασμού. Στόχος η μεγαλύτερη διαφάνεια
- Απαλλαγή οφειλέτη για τον οποίο καταχωρείται το όνομά του στο μητρώο φερεγγυότητας
- Επέκταση προθεσμιών για τον ευάλωτο οφειλέτη.
- Επεκτείνεται η δυνατότητα ρύθμισης δανείων με εγγύηση του Δημοσίου μέσω της διαδικασίας εξυγίανσης.
- Μόνιμος μηχανισμός αποζημίωσης από το ΕΚΙΑΖ
Η κυβέρνηση συνεχίζει την ενίσχυση του πλαισίου ρυθμίσεων για τη διαχείριση του ιδιωτικού χρέους, με νέα μέτρα εντός του 2025 που θα παρέχουν περαιτέρω στήριξη στους οφειλέτες. Ένα από τα εργαλεία που εξετάζονται είναι η χορήγηση voucher για την παροχή συμβουλευτικής καθοδήγησης σε όσους βρίσκονται στα πρώτα στάδια οικονομικής δυσχέρειας. Η πρωτοβουλία αυτή στοχεύει στην έγκαιρη και εξειδικευμένη υποστήριξη των πολιτών που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες.
Σημαντικές αλλαγές προγραμματίζονται και στον Εξωδικαστικό Μηχανισμό Ρύθμισης Οφειλών, με αναβάθμιση της ηλεκτρονικής πλατφόρμας, ώστε να γίνει πιο αποτελεσματική και φιλική προς τους χρήστες. Παράλληλα, ενισχύεται και η πλατφόρμα του Μηχανισμού Έγκαιρης Προειδοποίησης, η οποία επιτρέπει την έγκαιρη ανίχνευση οικονομικών δυσκολιών και τη στήριξη των οφειλετών πριν φτάσουν σε αδιέξοδο.
Επιπλέον, εντός του έτους αναμένεται η δημιουργία μιας νέας ηλεκτρονικής πλατφόρμας που θα επιτρέπει τη λεπτομερή παρακολούθηση των συναλλαγών των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Η πλατφόρμα αυτή θα συμβάλει στη βελτίωση της διαχείρισης των κόκκινων δανείων και στην ενίσχυση της διαφάνειας των σχετικών διαδικασιών.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μαζί του ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης
Με εορταστικό ωράριο κινείται η αγορά
Μια στιγμή αυτοπεποίθησης και θεσμικής κανονικότητας για τη χώρα
Η πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα φωτογραφήθηκε για το εξώφυλλο του περιοδικού Grace
Οι δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Μεταφορών στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό
Η νέα ιδιοκτησία επισήμανε «το ρόλο του παγκοσμιοποιημένου καπιταλισμού που διευρύνει τις ανισότητες»
Την αρνητική απάντηση των αγροτών στην πρόσκληση του Πρωθυπουργού, σχολίασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος
Στις εκδηλώσεις για την 82η επέτειο Μνήμης του Ολοκαυτώματος, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας
Θεσμική παρουσία, ευρωπαϊκή ισχύς και η παγίδα της αυτοϋπονόμευσης
Αναλυτικά οι πληρωμές από e-ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ
Το μήνυμα του πρωθυπουργού στους νέους προέδρους ΔΕΕΠ και ΔΗΜΤΟ
Συνολικά φέρεται να εμπλέκονται 42 πρόσωπα
Αντιδράσεις από ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ για όσα είπε στην ομιλία του ο υπουργός Υγείας
Ποιες είναι οι προτεινόμενες ώρες λειτουργίας
Τι μπορείτε να κάνετε αν δεν λάβετε τα χρήματα
Ο υπουργός κάνει επίσης λόγο για «εντυπωσιακό» ψηφιακό μετασχηματισμό στον τομέα της Υγείας
Διαδέχεται τη Μαρία Ζοάο Ροντρίγκες, η οποία έπειτα από οκτώ χρόνια στην προεδρία ζήτησε να αποχωρήσει
Ο υπουργός επισήμανε ότι το παραγωγικό μοντέλο της χώρας μετασχηματίζεται
Τι απάντησε ειδικότερα τις αναφορές περί «γερμανικής πολιτικής»
Υποχώρησε 61% σε έξι χρόνια
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.