- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Για ποιες πληρωμές μέσω τραπεζών μηδενίζεται η προμήθεια - Από πότε θα ισχύσουν τα μέτρα
Εξειδίκευση των μέτρων από τον Κ. Χατζηδάκη
Για ποιες πληρωμές μέσω τραπεζών μηδενίζεται η προμήθεια - Εξειδίκευση των μέτρων από τον Κ. Χατζηδάκη
Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, μαζί με τον υφυπουργό, Θάνο Πετραλιά, και τη γενική γραμματέα, Θεώνη Αλαμπάση, προχώρησαν σήμερα (16.12) στην «εξειδίκευση των πρωτοβουλιών της κυβέρνησης για τις τράπεζες», που ανακοίνωσε χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τον Προϋπολογισμό 2025.
«Στην προσπάθεια να περάσουμε σε μια νέα φάση προχωρήσαμε στην αποκρατικοποίηση των τραπεζών και οδήγησε σε έσοδα 3,5 δισ. ευρώ για τη χώρα, την ολοκληρώσαμε για να στείλουμε μήνυμα αξιοπιστίας. Παράλληλα προχωράει η μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, έχουμε πέσει στο 6,4% και με τον Ηρακλή 3 προσδοκούμε να πέσουν περαιτέρω τα κόκκινα δάνεια στον μέσο ευρωπαϊκό όρο, περίπου στο 3%» δήλωσε ο Κωστής Χατζηδάκης και πρόσθεσε: «Η χώρα δυστυχώς είχε παγκόσμιο ρεκόρ στα κόκκινα δάνεια λόγω της κρίσης της περασμένης 10ετιας. Δεν χρησιμοποιούμε μαγική γομολάστιχα αλλά πολιτικές που αποκλιμακώνουν γρήγορα το κόκκινο χρέος. Επειδή, όμως, θεωρούμε ότι υπάρχουν πολλά τρωτά στον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί το τραπεζικό σύστημα και σημεία που δικαιολογημένα εκνευρίζουν τους πολίτες, μετά από τις πρωτοβουλίες και την παραίνεσή μου να μειώσουν τις προμήθειες, κάτι που έκανα μερικώς, πήραμε τις πρωτοβουλίες που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός την Κυριακή».
Σύμφωνα με τον υπουργό, το κόστος των μέτρων για το 2025 είναι 350 εκατ. ευρώ. Είναι 100 εκατ. ο φορέας επαναμίσθωσης, 100 εκατ. για το πρόγραμμα Μαριέττα Γιαννάκου, οι προμήθειες με την στενή έννοια του όρου είναι 130 εκατ. ευρώ και όλες οι υπόλοιπες δράσεις για τα ΑΤΜ κ.α. είναι περίπου 20 εκατ. ευρώ. Σε σχέση με τον ΕΝΦΙΑ το κόστος για τις τράπεζες αν κρατήσουν τα ακίνητα κλειστά θα είναι 10-20 εκατ. ευρώ.
Όπως ανέφερε ο κ. Χατζηδάκης, τα μέτρα θα ισχύσουν από τα μέσα Ιανουαρίου, καθώς η σχετική ρύθμιση θα περάσει αυτή την εβδομάδα στη Βουλή, αλλά θα υπάρξει μια περιορισμένη περίοδος ανοχής, λόγω και των γιορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, μέχρι να ισχύσουν. Προκειμένου να υπάρξουν οι αναγκαίες τεχνικές προετοιμασίες στα πληροφοριακά συστήματα των τραπεζών για να γίνει η σωστή προετοιμασία και να αποφευχθούν λάθη και διαμαρτυρίες.
Ποια είναι τα 10 μέτρα για τις τράπεζες
- Μηδενική χρέωση για πληρωμή λογαριασμών και οφειλών προς το δημόσιο, ασφαλιστικά ταμεία, ΟΤΑ, εταιρίες ενέργειας, ύδρευσης, τηλεπικοινωνιών και ασφαλιστικές εταιρίες, μέσω ψηφιακών δικτύων (web-banking/mobile-banking) (από 0,6 ευρώ που κοστίζει σήμερα στις περισσότερες περιπτώσεις).
- Δραστική μείωση των προμηθειών μεταφοράς χρημάτων μεταξύ τραπεζών: Μέγιστο ύψος χρέωσης 0,5 ευρώ για αποστολή χρημάτων (εξερχόμενο έμβασμα) και 0,5 ευρώ για λήψη χρημάτων (εισερχόμενο έμβασμα), για ποσά έως 5.000€ ανά έμβασμα, για φυσικά πρόσωπα και ελεύθερους επαγγελματίες, μεταξύ τραπεζών. Αφορά τόσο απλά εμβάσματα, όσο και άμεσες μεταφορές πίστωσης (SEPA). Αυτό αντιστοιχεί σε μείωση του κόστους για τις εν λόγω προμήθειες από 50% έως και 80% αναλόγως την τράπεζα και το είδος εμβάσματος (από 1 έως 2,5 ευρώ που κοστίζει σήμερα).
- Μηδενική χρέωση για ανάληψη μετρητών από ΑΤΜ άλλης τράπεζας από αυτή που τηρείται ο λογαριασμός σε απομακρυσμένες και νησιωτικές περιοχές όπου υπάρχει ATM μόνο μίας τράπεζας. Επιπλέον, πανελλαδικά, μηδενική χρέωση για ερώτηση υπολοίπου λογαριασμού ή καρτών σε ATM άλλων Τραπεζών (από περίπου 0,2 ευρώ που ισχύει σήμερα).
- Μειωμένο κόστος συναλλαγών κατά 50% με κάρτες για αγορές μικρής λιανικής έως 20 ευρώ (από 10 ευρώ που θεσμοθετήθηκε πρόσφατα).
- Μηδενική χρέωση για φόρτιση προπληρωμένων καρτών για ποσό φόρτισης έως 100 ευρώ (από περίπου 1 ευρώ που ισχύει σήμερα).
- Διευρύνεται η χρήση του IRIS με την καθιέρωση διακριτών ορίων ώστε να υπάρχει δυνατότητα για άμεσες και δωρεάν μεταφορές χρημάτων μεταξύ φυσικών προσώπων έως 500 ευρώ ημερησίως, πέραν των 500 ημερησίως για άμεσες πληρωμές σε ελεύθερους επαγγελματίες/ατομικές επιχειρήσεις.
- Διπλασιασμός του ΕΝΦΙΑ για κενά οικιστικά ακίνητα που έχουν στην ιδιοκτησία τους οι τράπεζες και οι servicers, ώστε να διοχετευτούν στην αγορά.
- Ενισχύεται ο ανταγωνισμός στο χρηματοπιστωτικό σύστημα και η πρόσβαση σε δανεισμό, απαλείφοντας τους περιορισμούς στη χρηματοδότηση από τις Εταιρείες Παροχής Πιστώσεων.
- Ενισχύεται η διαφάνεια και το πλαίσιο ενημέρωσης των πολιτών, οι οποίοι πλέον θα μπορούν να συγκρίνουν επιτόκια καταθέσεων και πιστώσεων, καθώς και χρεώσεις που συνδέονται με τους λογαριασμούς πληρωμών. Η πληροφόρηση αυτή θα είναι διαθέσιμη στον ιστοχώρο της ΤτΕ.
- Εθελοντική Συνεισφορά των συστημικών τραπεζών: Οι συστημικές τράπεζες θα διαθέσουν ποσό €100 εκ., ενισχύοντας τους διαθέσιμους πόρους του προγράμματος «Μαριέττα Γιαννάκου» για την ανακατασκευή ακόμη περισσότερων σχολείων.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ποιοι έχουν έκπτωση έως 50%, για ποιους ιδιοκτήτες ο φόρος είναι μηδενικός
Συμμετοχή άνω των 150.000 πολιτών δείχνουν τα πρώτα στοιχεία
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ευχαρίστησε τα μέλη για τη μαζική συμμετοχή στην ψηφοφορία ανάδειξης συνέδρων
«Θα μάθετε να σέβεστε τους θεσμούς», διαμηνύει ο υπουργός Υγείας
Έντονο ενδιαφέρον και αυξημένη συμμετοχή - Έως τις 19:00 ψηφίζουν τα μέλη του κόμματος
Η εβδομαδιαία ανασκόπηση του πρωθυπουργού - Οι παρεμβάσεις στην αγορά και η συζήτηση για μικρούς πυρηνικούς αντιδραστήρες
Η τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας απάντησε για πρώτη φορά στο αν απογοητεύτηκε που δεν προτάθηκε ξανά για το αξίωμα
Η κυβέρνηση εφαρμόζει μόνιμες φοροελαφρύνσεις για ιδιοκτήτες, μισθωτούς, οικογένειες και επαγγελματίες
Πόλεις-εργαστήρια της εθνικιστικής δεξιάς, ισλαμιστές υποψήφιοι και ο βαθύς ύπνος της γαλλικής κοινωνίας
Θα επιλέξει τον δρόμο της θεσμικής ευθύνης ή θα παρασυρθεί από τον πειρασμό της εύκολης αντιπολίτευσης;
Το «πάμε για έναν καφέ» δεν είναι πια μία απλή πρόταση για χαλάρωση και φιλικότητα
Η ανάρτηση του κυβερνητικού εκπροσώπου
«Αναμένω τη δημόσια απολογία του μέσου και την άμεση απόσυρση του δημοσιεύματος» - Η ανάρτηση της κόρης του πρωθυπουργού
«Έπεσα από τα 108 στα 56 κιλά, χωρίς φάρμακα και ήταν πάρα πολύ δύσκολο»
Μια ύστατη ευκαιρία να σταλεί ένα σαφές πολιτικό μήνυμα στην ελληνική κοινωνία
Ξεκίνησε το Διεθνές Συνέδριο Πολιτιστικής Συνταγογράφησης στην Αθήνα
Επίσκεψη του πρωθυπουργού στο Εθνικό Κέντρο Αεροπορικών Επιχειρήσεων και την 110 Πτέρυγα Μάχης
Εθνοπατριωτικό λεξιλόγιο, περιστέρια της ειρήνης, καταγγελία των γερακιών του Τελ Αβίβ — ποτέ της Τεχεράνης
Τέλος στην εκκρεμότητα δεκαετιών βάζει νέα ρύθμιση της Σοφίας Ζαχαράκη - Ποιους αφορά η διαδικασία
Ο οίκος επιβεβαιώνει το αξιόχρεο αναγνωρίζοντας μεταρρυθμίσεις, ανάπτυξη και συνεχή αποκλιμάκωση του χρέους
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.