Πολιτικη & Οικονομια

Φορολογία - Από τη θεωρία στην πράξη

Με ποιο φορολογικό μηχανισμό και ποια φορολογική κουλτούρα θα εφαρμοστούν όλα αυτά;

86430-718241.jpg
Γιώργος Σωτηρέλλος
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
87432-176019.jpg

Διάβασα σήμερα (4/2) στο οικονομικό ρεπορτάζ το περίγραμμα της φορολογικής πολιτικής του Σύριζα. Όσοι ενδιαφέρονται πιστεύω ότι έχουν ήδη διαβάσει τα σχετικά, οπότε έχω να κάνω μόνο κάποιες παρατηρήσεις. Να ξεκαθαρίσω ότι δεν είμαι οπαδός κανενός (νεο)φιλελεύθερου μοντέλου (καμπύλη του Laffer κ.λπ.), όπως δεν είμαι οπαδός καμίας δεξιάς ή αριστερής ιδεοληψίας. Τα προτεινόμενα μέτρα δεν είναι κακά ιδίως σε μια περίοδο έκτακτης ανάγκης, όπως η σημερινή. Οι επιφυλάξεις μου, όμως, κολλάνε στην εφαρμογή.

Με ποιο φορολογικό μηχανισμό και ποια φορολογική κουλτούρα θα εφαρμοστούν όλα αυτά; Για παράδειγμα, η πολλή μεγάλη ακίνητη περιουσία δεν εμφανίζεται στην κατοχή φυσικών προσώπων, αλλά κυπριακών και άλλων εταιρειών. Πώς λοιπόν θα προσμετρηθεί στο σύνολο της περιουσίας; Είναι επίσης γνωστό ότι μεγάλο εισόδημα δεν είναι αυτό που δηλώνεται αλλά αυτό που φοροδιαφεύγει. Συνεπώς δεν μιλάμε για φορολόγηση του μεγάλου πλούτου αλλά αυτού του τμήματος της μεσαίας τάξης που δεν έχει τη δυνατότητα να αποκρύψει εισοδήματα και περιουσιακά στοιχεία. Η γνώμη μου είναι ότι με δεδομένες τις παθογένειες του φορολογικού μηχανισμού θα δούμε έξαρση της φοροδιαφυγής. Όσο για το περίφημο περιουσιολόγιο είμαι περίεργος για το πώς θα λειτουργήσει στην πράξη.

Και κάτι τελευταίο για τη φορολόγηση των εφοπλιστών. Όσο και αν ακούγεται φιλολαϊκή αυτή η φορολόγηση θα είναι καταστροφική για την οικονομία. Οι Γερμανοί, που έχουν κάνει το θέμα σημαία, έχουν ιδιοτελείς, ανταγωνιστικούς σκοπούς λόγω της κακής κατάστασης που βρίσκεται ο ναυτιλιακός τους κλάδος. Αν θέλουν να φορολογήσουν τους εφοπλιστές μπορούν να το κάνουν στην τεράστια ακίνητη περιουσία που έχουν σε εξωχώριες εταιρείες αλλά η φορολόγηση της ναυτιλιακής δραστηριότητας πρέπει να μείνει ως έχει.

Κλείνω με μια προσωπική εμπειρία. Σήμερα που έπινα καφέ στο σύνηθες μέρος ζήτησα από το φίλο ιδιοκτήτη του μαγαζιού να μου κόψει μια εικονική απόδειξη του ενός ευρώ σε περίπτωση που έμπαινε καμιά εφορία. «Τι, τώρα με τον Σύριζα;» μου απάντησε. Να, λοιπόν τι θα βρουν μπροστά τους.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ