- CITY GUIDE
- PODCAST
-
15°
Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου παρέλαβε το Βραβείο Δημοκρατίας από τον δήμαρχο Αθηναίων
Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας επισήμανε τη σημασία της Μεταπολίτευσης για την Ελλάδα
Κατερίνα Σακελλαροπούλου: «Η Μεταπολίτευση σήμανε ένα νέο πολιτικό, κοινωνικό και πολιτισμικό παράδειγμα για τους Έλληνες»
H Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, παρέλαβε από τον δήμαρχο Αθηναίων Χάρη Δούκα το «Βραβείο Δημοκρατίας της Πόλης των Αθηνών», στο πλαίσιο του Athens Democracy Forum, το οποίο απονέμεται στον ελληνικό λαό για τους αγώνες του για δημοκρατία και ελευθερία που οδήγησαν στην πτώση της δικτατορίας και στη Μεταπολίτευση.
Κατερίνα Σακελλαροπούλου: Το βραβείο απονέμεται στο όνομα του Ελληνικού λαού
Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου ευχαρίστησε τον δήμαρχο και τους διοργανωτές και τόνισε ότι το «βραβείο απονέμεται στον ελληνικό λαό, στο όνομα του οποίου το παραλαμβάνω, για τους αγώνες του που οδήγησαν στο τέλος της δικτατορίας και τη Μεταπολίτευση».
Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου μίλησε για «μια σπουδαία, ιστορική αλλαγή σελίδας» για τις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, διότι «συντελέστηκαν μείζονες πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές μεταβολές, χάρη στις οποίες κατέστη δυνατή η προσχώρησή τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση».
Επισήμανε ότι «η Μεταπολίτευση σήμανε ένα νέο πολιτικό, κοινωνικό και πολιτισμικό παράδειγμα για τους Έλληνες. Μια Ελλάδα, με πολλές υποσχέσεις και δυνατότητες. Έφερε την υπέρβαση των διχασμών του παρελθόντος και τη διασφάλιση της πολιτικής ελευθερίας, δίχως διακρίσεις και διώξεις φρονημάτων. Την εμπέδωση ενός ομαλού πλειοψηφικού κοινοβουλευτισμού και ενός αδιατάρακτου εκλογικού κύκλου. Την κοινωνική κινητικότητα, την εξωστρέφεια και τη φιλελευθεροποίηση των ηθών. Τη δημιουργική έκρηξη στη λογοτεχνία, το τραγούδι, τον κινηματογράφο. Η Μεταπολίτευση συνοψίζει έναν νέο τρόπο ζωής και συνύπαρξης των Ελλήνων, με κορυφαία στιγμή την ένταξη στην ευρωπαϊκή οικογένεια».
Αναφερόμενη στη σύγχρονη εποχή, τόνισε ότι «Σήμερα, στην εποχή των αλλεπάλληλων κρίσεων, οι προκλήσεις για τη δημοκρατία και το Κράτος δικαίου ξεπερνούν τα εθνικά σύνορα. Έχουν υπαρξιακό χαρακτήρα και λαμβάνουν χώρα σε έναν κόσμο που μοιάζει να βρίσκεται σε μια αβέβαιη μετάβαση, προσπαθώντας να ισορροπήσει, ιδίως στην Ευρώπη, ανάμεσα στην ανάγκη της διατήρησης των πολύτιμων μεταπολεμικών κεκτημένων και στην ανανέωση και επικαιροποίηση των αρχών και των σταθερών του».
Στις προκλήσεις αυτές, που όπως είπε μετατρέπονται σε «πραγματικές απειλές» ενέταξε την κλιματική αλλαγή και τις συνέπειές της, την ενεργειακή κρίση και τις ευμετάβλητες γεωπολιτικές συνθήκες, αλλά και το μεταναστευτικό και προσφυγικό ζήτημα, που σημείωσε ότι «εγείρει το αίτημα αφενός της προστασίας των συνόρων, αφετέρου του σεβασμού του ανθρωπιστικού δικαίου και των οικουμενικών αξιών».
Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας υποστήριξε ότι «ο δρόμος τα χρόνια που έρχονται μοιάζει ανηφορικός για τις δημοκρατίες μας, που καλούνται να επαναπροσδιορίσουν τον εαυτό τους. Καμία χώρα δεν μπορεί από μόνη της να ανταποκριθεί στις δοκιμασίες και τους κινδύνους της συγκυρίας. Η μεγαλύτερη δύναμή μας, σε αυτό το εγχείρημα, έγκειται στις καθολικές αξίες που μοιραζόμαστε, την παρακαταθήκη των ευρωπαίων πατέρων, που οραματίστηκαν και μας πρόσφεραν έναν καλύτερο κόσμο, μετά την τραυματική εμπειρία των πολέμων και των διαιρέσεων» και κατέληξε λέγοντας «Η Ευρώπη παραμένει το κοινό μας σπίτι και βίωμα, ο διανοητικός μας ορίζοντας, μέσα στον οποίον θα δώσουμε τον υψηλό μας αγώνα για τις παρούσες και τις μελλοντικές γενιές».
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Περισσότερες από εκατό συμβάσεις για κτιριακή αναβάθμιση και επιστημονικό εξοπλισμό
Τι ισχύει με τα 65 έτη - Όλοι οι αστερίσκοι
Ποια είναι η τελευταία ημέρα που μπορεί να καταβληθεί από τον εργοδότη
Στο Ετήσιο Τακτικό Συνέδριο της ΚΕΔΕ, ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης
Ποιες ειδικότητες ζητούνται
Η ανάρτηση του υφυπουργού Εξωτερικών
«Η αριστερή πλουτοκρατία στήριξε την επάνοδό του»
«Στη γωνία ο κ. Πιερράκης, διαστρεβλώνει την πρόταση του ΠΑΣΟΚ για να ξεφύγει από τη μέγγενη των κόκκινων δανείων»
Τι δείχνουν τα επίσημα στοιχεία για την παραγωγή, τις εισαγωγές, τις εξαγωγές και τα αποθέματα οίνου
Ο υπουργός Οικονομικών διαβεβαιώνει ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει να στηρίζει νοικοκυριά και δανειολήπτες
Χωρίς αίτηση η πρώτη πληρωμή με τα αναδρομικά
Νωρίτερα οι πληρωμές, τι ώρα μπαίνουν στα ΑΤΜ
Ο πρωθυπουργός προανήγγειλε «ανακοίνωση που περιμένει καιρό η περιοχή»
«Καμία έννομη συνέπεια από την επικύρωσή του», λέει η Αθήνα
Τι καταγγέλλει το DiEM25
Το περιστατικό που καταγράφηκε στα Χανιά
Απόδοση του περίκεντρου ναού στη Μαξιμιανούπολη Ροδόπης
Από τη συμμετοχή και τα παπούτσια μέχρι το ξενοδοχείο και τη διατροφή
Στα ψηφοδέλτια με απόφαση Μητσοτάκη
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.