- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Πολιτιστική «συμμαχία» με την Ν. Κορέα για τα Γλυπτά του Παρθενώνα
Η Λίνα Μενδώνη πρότεινε Μνημόνιο Κατανόησης στους τομείς της πολιτιστικής κληρονομιάς
Τόσο η Ελλάδα όσο και η Κορέα διεκδικούν δυναμικά την επιστροφή των παρανόμως εξαχθέντων πολιτιστικών θησαυρών τους
Η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη υπέγραψε Μνημόνιο Κατανόησης Πολιτιστικής Συνεργασίας με τον Υπουργό Πολιτισμού, Αθλητισμού και Τουρισμού της Δημοκρατίας της Κορέας Yu In-Chon.
Ελλάδα και Κορέα διεκδικούν την επιστροφή πολιτιστικών θησαυρών τους
Οι δύο υπουργοί, κατά τη συνάντηση εργασίας τόνισαν τις άριστες πολιτικές και διπλωματικές σχέσεις που υφίστανται μεταξύ Ελλάδας και Κορέας, οι οποίες σφυρηλατήθηκαν στην δύσκολη περίοδο του κορεατικού πολέμου. Επισήμαναν την ανάγκη ενίσχυσης της πολιτιστικής συνεργασίας, μέσω της άμεσης εφαρμογής του Μνημονίου Κατανόησης το οποίο υπέγραψαν που αντανακλά τις νέες κατευθύνσεις συνεργασίας των δυο χωρών στους τομείς της πολιτιστικής κληρονομιάς και της σύγχρονης δημιουργίας, που επιθυμούν η Ελλάδα και η Κορέα.
Ιδιαίτερο κεφάλαιο στη διμερή συνάντηση αποτέλεσε το θέμα της παράνομης διακίνησης των πολιτιστικών αγαθών, καθώς τόσο η Ελλάδα όσο και η Κορέα διεκδικούν δυναμικά την επιστροφή των παρανόμως εξαχθέντων πολιτιστικών θησαυρών τους.
Η Λίνα Μενδώνη πρότεινε και ο Κορεάτης ομόλογός της συμφώνησε για την προετοιμασία και την υπογραφή Μνημονίου Κατανόησης για την παρεμπόδιση της παράνομης διακίνησης πολιτιστικών αγαθών, όπως προβλέπεται από τη Σύμβαση του 1970 της UNESCO, την οποία έχουν κυρώσει και οι δύο χώρες. Οι δύο χώρες, δια των Αντιπροσωπειών τους, συνεργάζονται άψογα και στο πλαίσιο της αλληλοϋποστήριξης στο πλαίσιο των διεθνών οργανισμών, και ιδιαίτερα της UNESCO.
Η Κορέα υποστηρίζει την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα
Η Δημοκρατία της Κορέας έχει, με σαφήνεια, εκφράσει την υποστήριξη της στο ελληνικό αίτημα για την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Αθήνα. Την ίδια θέση διατύπωσε για μια ακόμη φορά ο Υπουργός Yu In-Chon, ο οποίος είναι λάτρης του ελληνικού πολιτισμού. Η Υπουργός Πολιτισμού ευχαρίστησε τον Κορεάτη ομόλογό της για τη συνεχή στήριξη του στο εθνικό αίτημα της Ελλάδας και τον κάλεσε να επισκεφθεί την Αθήνα για να συνυπογράψουν το Μνημόνιο για την παράνομη διακίνηση.
Κατά τη διμερή συνάντηση συμφωνήθηκε η ανταλλαγή ειδικών επιστημόνων και εμπειρογνωμόνων στον τομέα της προστασίας, της τεκμηρίωσης, της συντήρησης, της αποκατάστασης και ανάδειξης της πολιτιστικής κληρονομιάς, η απ’ ευθείας συνεργασία μεταξύ των πολιτιστικών φορέων για τη μουσική, το θέατρο, τον χορό, καθώς και η συνεργασία των μουσείων για την διοργάνωση, από κοινού, και την ανταλλαγή εκθέσεων.
Κοινός στόχος της συμφωνίας είναι η βιώσιμη διαχείριση του πολιτιστικού αποθέματος και των πολιτιστικών και δημιουργικών βιομηχανιών. Ιδιαίτερη έμφαση δίδεται στη διμερή συνεργασία σε θέματα παραγωγής και διανομής κινηματογραφικών παραγωγών και οπτικοακουστικών έργων, σε ολόκληρο το φάσμα του τομέα –μυθοπλασία, τεκμηρίωση, κινούμενα σχέδια, ψηφιακά παιχνίδια.
Πρόταση στην Κορέα για συμμετοχή στην διεθνή έκθεση βιβλίου Θεσσαλονίκης
Με δεδομένο τη μεγάλη σημασία που αποδίδουν και οι δύο χώρες στη διατήρηση της γλώσσας τους και τη διάδοση της λογοτεχνικής παραγωγής τους, η Λίνα Μενδώνη πρότεινε στον Yu In-Chon, πέρα των μεταφραστικών προγραμμάτων, να συμμετάσχει η Κορέα, στη διεθνή έκθεση βιβλίου της Θεσσαλονίκης, το 2026, ως τιμώμενη χώρα.
Στις συνομιλίες την Υπουργό Πολιτισμό, συνόδευαν η πρέσβης της Ελλάδας στη Σεούλ Αικατερίνη Λούπα, η Γενική Διευθύντρια Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς Δρ Ολυμπία Βικάτου, στελέχη του ΥΠΠΟ και της Πρεσβείας. Από κορεατικής πλευράς παρόντες ήταν ο Υφυπουργός Choi Bo Keun, ο αν. Διευθυντής της Διοίκησης της Πολιτιστικής Κληρονομιάς Lee Kyung-hoon και στελέχη του Υπουργείου Πολιτισμού, Αθλητισμού και Τουρισμού.
Νωρίτερα η Λίνα Μενδώνη είχε συνάντηση εργασίας με τρεις δημόσιους Πολιτιστικούς Οργανισμούς -Korea Creative Content Agency, Art Council Korea, Korea Arts and Culture Education Service- οι οποίοι εποπτεύονται από το Υπουργείο Πολιτισμού, Αθλητισμού και Τουρισμού της Δημοκρατίας της Κορέας, με σκοπό την ανταλλαγή καλών πρακτικών και τεχνογνωσίας.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τι πρέπει να γνωρίζουν οι δικαιούχοι
Σε εκδήλωση στο Επιμελητήριο Ηρακλείου ο πρώην πρωθυπουργός
«Έδωσε πνοή στα μεγάλα δημόσια έργα και τις κρίσιμες υποδομές» - Η ανάρτηση του πρωθυπουργού
Συλλυπητήριο μήνυμα από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας
Η εμπιστοσύνη δεν είναι δεδομένη. Είναι αποτέλεσμα συνέπειας μεταξύ αρχών και πράξης
Επί σειρά ετών υπουργός των κυβερνήσεων της ΝΔ
Ποιοι έχουν δικαίωμα υποβολής ένστασης
Το Σάββατο η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής - Χωρισμένη σε δύο στρατόπεδα η Κουμουνδούρου
«Η Παιδεία, τα Πανεπιστήμια και η Δημοκρατία προχωρούν μπροστά με ιδέες και έργο. Όχι με τρικάκια», δήλωσε ο υφυπουργός
Έμφαση στις σχέσεις καλής γειτονίας και τήρησης του διεθνούς δικαίου
Αιχμές και για Τσίπρα στον οποίο καταλόγισε «απουσία ουσιαστικής αντιπολίτευσης το 2019-2023»
Στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου ο υπουργός Υγείας
Προληπτικές εξετάσεις και επισκέψεις σε σπίτια από γιατρούς και νοσηλευτές των ΚΟΜΥ
Τι είπε κατά την τοποθέτησή του στην Πολιτική Γραμματεία του κόμματος
Προβλέπεται αύξηση έως 95% στους μισθούς Αρχιεπισκόπου και Μητροπολιτών
«Στηρίζουμε την ΕΛΑΣ, θα ήταν στρατηγικό λάθος η αντιπαράθεση μαζί της»
Όσα δήλωσε προσερχόμενος στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ
Συνομιλίες με ενδιαφέροντες ανθρώπους για ενδιαφέροντα πράγματα, εντός κι εκτός επικαιρότητας - πάντα με βλέμμα λοξό
«Αντιλαμβάνομαι πλήρως την ευθύνη μου απέναντι στην ιστορία της παράταξης την οποία αγαπώ από μικρό παιδί», ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταφορών
«Αν κάποιος κρύβεται και δεν έχει το θάρρος να αναλάβει τις ευθύνες του, σίγουρα αυτός δεν είναι ο Δήμαρχος», σημειώνει ο κ. Παπαδόπουλος
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.