- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Χατζηδάκης: Τα έσοδα από τον ΦΠΑ αυξήθηκαν 10,3% μετά τη διασύνδεση των ταμειακών με POS
«Όσο είμαι στο Οικονομικών δεν θα επιτρέψουμε να εκτροχιαστεί η οικονομία»
Χατζηδάκης: Τα έσοδα από τον ΦΠΑ αυξήθηκαν 10,3% μετά τη διασύνδεση των ταμειακών με POS
O υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης δήλωσε στον ΣΚΑΪ 100,3 ότι «τα έσοδα από το ΦΠΑ στο Α΄εξάμηνο έφτασαν το 10,3 % παραπάνω από το πρώτο εξάμηνο του 2023 και έρχονται από την ανάπτυξη και από τη διασύνδεση των pos με τις ταμειακές μηχανές».
Χατζηδάκης: «Δεν θα μπορούσα να είμαι στη θέση του υπουργού και να μην έκανα τίποτα»
«Δεν θα μπορούσα να είμαι στη θέση του υπουργού και να μην έκανα τίποτα, όταν χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες δηλώνουν πως ζουν με 260 ευρώ το μήνα» είπε στη συνέχεια, αναφερόμενος στη φορολόγηση με τεκμαρτό εισόδημα.
«Φέτος τα έσοδα από τους φόρους στους ελεύθερους επαγγελματίες ήταν αυξημένα κατά 600 εκατ. ευρώ, ενώ ακόμη 100 εκατομμύρια κόπηκαν από επιδόματα που έπαιρναν λόγω του χαμηλού εισοδήματος που δήλωναν», σημείωσε ενδεικτικά.
Στο μέτωπο της φοροδιαφυγής, ο υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε ότι «μας εκπλήσσουν αποφάσεις δικαστηρίων που δίνουν τη δυνατότητα να ξανανοίγουν πρατήρια που σφραγίζουμε για φοροδιαφυγή», τονίζοντας ωστόσο ότι αποδίδουν τα μέτρα που εφαρμόζονται.
«Μειώσαμε τον ΦΠΑ στις μεταφορές και την εστίαση και έμεινε μειωμένος»
Ακολούθως αναφέρθηκε στη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 35%, στην αύξηση του αφορολόγητου για τα παιδιά, στην κατάργηση φόρου για γονικές παροχές και την αφορολόγητη απόκτηση κρατικών ομολόγων.
«Σε 600 περιπτώσεις καταργούμε χαρτόσημο. Μειώσαμε τον ΦΠΑ στις μεταφορές και την εστίαση και έμεινε μειωμένος», συνέχισε και πρόσθεσε: «Πρέπει να σταθμίζουμε έσοδα και έξοδα καθώς κρινόμαστε από αγορές. Με βάση τους δημοσιονομικούς κανόνες έχουμε σενάρια για την αύξηση των δαπανών με τους ευρωπαϊκούς στόχους. Μας δίνει τη δυνατότητα να ανέβουμε 3 δισ. ευρώ:
- 1 δισ. για αύξηση τακτικών δαπανών για πάγια έξοδα δημοσίου και κυρίως δαπάνες παραπάνω για Παιδεία και Υγεία.
- 1 δισ. για αύξηση συντάξεων. 400 εκατ. παραπάνω λόγω αύξηση με μαθηματικό τύπο για συνταξιούχους και 600 εκατ. παραπάνω για περισσότερους συνταξιούχους από πέρυσι.
- 856 εκατ. παραπάνω για άμυνα
«Όσο είμαι στο Υπ. Οικονομικών αποκλείεται να επιτρέψουμε να εκτροχιαστεί η οικονομία»
«Όσο είμαι στο Υπ. Οικονομικών», τόνισε ο κος Χατζηδάκης «αποκλείεται να επιτρέψουμε να εκτροχιαστεί η οικονομία. Δεν ξοδεύουμε περισσότερα από αυτά που έχουμε και φιλοεπενδυτική πολιτική να αυξηθούν οι επενδύσεις, οι εξαγωγές να έχουμε περισσότερες και καλύτερες δουλειές».
Αναφορικά με τους συνταξιούχους, ο υπουργός είπε ότι παρά τις δραματικές περικοπές «είμαστε μακράν η πρώτη χώρα σε στήριξη των συντάξεων από τον προϋπολογισμό. Τα μισά λεφτά είναι από τις εισφορές τους και τα άλλα μισά από τους φορολογούμενους».
Άμεσοι φόροι και ΦΠΑ
«Δίνουμε τα μισά λεφτά από προϋπολογισμό, άρα η όποια αύξηση συντάξεων και συνταξιούχων λόγω του δημογραφικού επηρεάζει τον προϋπολογισμό. Βεβαίως το τέλος επιτηδεύματος αφορά ελεύθερους επαγγελματίες. Το 50% καταργήθηκε πέρυσι. Το άλλο 50% από του χρόνου», δήλωσε ο κος Χατζηδάκης.
«Στους ελεύθερους επαγγελματίες αυτό που κάναμε ήταν κοινωνικά δίκαιο απέναντι σε μισθωτούς και συνταξιούχους που πλήρωναν υψηλότερους φόρους από τον μέσο ελεύθερο επαγγελματία. Αυτοί που δεν εμπίπτουν στο τεκμήριο, δήλωσαν παραπάνω εισοδήματα και γι’ αυτό από αυτούς εισπράττουμε παραπάνω φόρους. Αυτοί που εμπίπτουν στο τεκμήριο δήλωσαν 268 ευρώ το μήνα», κατέληξε.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τρία στοχευμένα μέτρα για ιδιωτικά χρέη ενεργοποιεί η κυβέρνηση με στόχο την ανακούφηση των οφειλετών
«Το πλεόνασμα επιστρέφει στην κοινωνία», δήλωσε η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης
Σοβαρές ζημιές στο «EPAMINONDAS» – Διαψεύδει η Αθήνα τις ιρανικές αναφορές περί κατάσχεσης
«Κι όμως η Ελλάδα αλλάζει και μπορεί να αφήσει πίσω της τον κακό της εαυτό», δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας
Τα ονόματά τους περιλαμβάνονται στις δικογραφίες που έχουν διαβιβαστεί στη Βουλή
Σφοδρή κριτική για καθυστερημένα μέτρα - Επιδοματική πολιτική αντί ουσιαστικών λύσεων
«Η Ελλάδα αλλάζει - Από τα ελλείμματα στα πλεονάσματα», δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κήρυξε την έναρξη των εργασιών του 11ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών
«Δεν υπήρξε κανένα αδίκημα το οποίο τέλεσα», τόνισε ο βουλευτής της ΝΔ
«Οι υπηρεσίες της ΕΛΑΣ παραμένουν στη διάθεση της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας», τόνισε ο Υπουργός
«Εάν ο λαός θέλει να φύγει η ΝΔ, επιλογή είναι το ΠΑΣΟΚ»
Το σχόλιο για τις ανακοινώσεις των μέτρων στήριξης από τον πρωθυπουργό
«Σας ζητώ να ψηφίσετε υπέρ της άρσης της βουλευτικής μου ασυλίας», τόνισε ο βουλευτής κατά την τοποθέτησή του στην Ολομέλεια
«Να μην υπάρξει καμία σκιά», δήλωσε ο βουλευτής της ΝΔ
«Σε αυτό το τοξικό περιβάλλον προέχει να προστατεύσω το όνομα μου», δήλωσε ο βουλευτής της ΝΔ
Πώς διαμορφώνονται τα εισοδηματικά κριτήρια
Όσα είπε για τον διάλογο που είχε συνεργάτης του
Το βιογραφικό του και οι επιχειρηματικές του δραστηριότητες
Πολλά χρόνια αιματηρών κοινωνικών αγώνων σε εθνικό επίπεδο για το φλέγον ζήτημα της ιδιοκτησίας φαίνεται να οδεύουν στο τέλος τους με την απρόσμενη βοήθεια της τεχνολογίας
«Είμαστε πρόθυμοι να ολοκληρώσουμε ό,τι έχουμε συμφωνήσει», ανέφερε ο Αλβανός ομόλογός του
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.