Πολιτικη & Οικονομια

Χρ. Σταϊκούρας: Τον Νοέμβριο θα γίνει η παράδοση του Μετρό Θεσσαλονίκης

Το δεύτερο τρίμηνο του 2025 η επέκταση προς Καλαμαριά

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σταϊκούρας στο μετρο θεσσαλονικης
Ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σταϊκούρας στο Μετρό Θεσσαλονίκης © ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΝΙΚΟΣ ΑΡΑΜΠΑΤΖΗΣ

Χρ. Σταϊκούρας: Τον Νοέμβριο θα γίνει η παράδοση του μετρό Θεσσαλονίκης - Το δεύτερο τρίμηνο του 2025 η επέκταση προς Καλαμαριά

«Τον Νοέμβριο του 2024 θα παραδοθεί στους πολίτες το Μετρό στη Θεσσαλονίκη και το δεύτερο τρίμηνο του 2025 θα παραδοθεί και η επέκταση του έργου προς την Καλαμαριά». Αυτό διαβεβαίωσε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σταϊκούρας στα μέλη της επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, στο πλαίσιο ενημέρωσης που έκανε σχετικά με τα στοιχεία και την εξέλιξη πέντε μεγάλων έργων.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-d1srlmrlegzl)

Παραδίδεται το Νοέμβριο το Μετρό Θεσσαλονίκης

«Και τα 5 έργα έχουν εξασφαλισμένη χρηματοδότηση, το άθροισμα της οποίας ξεπερνά τα 650 εκ. ευρώ, έχουν περάσει όλα από το Ελεγκτικό Συνέδριο και εκτιμούμε ότι τις επόμενες εβδομάδες θα υπογραφούν όλες οι συμβάσεις», τόνισε ο κ. Σταϊκούρας, σημειώνοντας ότι δύο αφορούν ύδρευση, ένα οδικό άξονα και ένα είναι αρδευτικό ενώ το πέμπτο αφορά την επέκταση του Μετρό στη Θεσσαλονίκη.

Παρουσιάζοντας αναλυτικά τις συμβάσεις των έργων ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, ανέφερε ότι:

Πρώτον: Η εκτιμώμενη αξία της σύμβασης για τις υπηρεσίες τεχνικού συμβούλου έργων της Αττικό Μετρό ΑΕ στον νομό Θεσσαλονίκης, ανέρχεται σε περίπου 25,2 εκ. ευρώ, το αντικείμενό της περιλαμβάνει την παροχή υπηρεσιών από έναν έμπειρο τεχνικό σύμβουλο για την στήριξη υλοποίηση της επέκτασης του μετρό στη Θεσσαλονίκη και θα χρηματοδοτηθεί από την ΕΕ, με πόρους των ΕΣΠΑ 2014-2020 και 2021-2027 καθώς και από εθνικούς πόρους. Η διάρκεια της σύμβασης είναι 60 μέρες από την υπογραφή της, και ο διαγωνισμός έχει διέλθει όλα τα αναγκαία στάδια.

Δεύτερον: Τα Εγγειοβελτιωτικά Έργα Παραλιμνίων Περιοχών Αμβρακίας – Αμφιλοχίας και Βάλτων Α΄ Φάση Ν. Αιτωλοακαρνανίας, είναι προϋπολογισμού 65 εκ. ευρώ και αφορούν τη σωστή μεταχείριση, μεταφορά και κατανομή του διαθέσιμου νερού, με ορθολογικό τρόπο.

Είναι έτοιμη η υπογραφή της σύμβασης, το έργο εντάχθηκε στο πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και ο εκτιμώμενος χρόνος αποπεράτωσης των εργασιών και παράδοσης του έργου, είναι 36 μήνες.

Τρίτον: Η κατασκευή έργων ύδρευσης στην περιφερειακή ενότητα Πρέβεζας- ‘Αρτας- Αιτωολοακαρνανίας και Λευκάδας, είναι προϋπολογισμού 141 εκ ευρώ, έχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του υπουργείου Υποδομών, δημοπρατήθηκε και εγκρίθηκε η κατακύρωση του, ολοκληρώθηκε ο προσυμβατικός έλεγχος του έργου από το Ελεγκτικό Συνέδριο, ενώ η συνολική προθεσμία εκτέλεσης του έργου είναι 40 μήνες από την ημέρα υπογραφής της σύμβασης, η οποία αναμένεται να υπογραφεί μέσα στον Ιούλιο.

Σταϊκούρας: Το Μετρό Θεσσαλονίκης θα εξυπηρετεί 150.000 κατοίκους

Όπως επεσήμανε ο κ. Σταϊκούρας, «είναι ένα έργο αναγκαίο με το οποίο θα βελτιωθούν τα ποιοτικά και ποσοτικά χαρακτηριστικά των υδατικών συστημάτων της περιοχής και θα εξυπηρετηθούν περισσότεροι από 150.000 κάτοικοι».

Τέταρτον: Το έργο για την κατασκευή του Φράγματος Τσικνιά Ν. Λέσβου, εγκαταστάσεων επεξεργασίας νερού και δικτύων, είναι προϋπολογισμού 113 εκ ευρώ με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του υπουργείου Υποδομών, έχει ήδη δημοπρατηθεί, ολοκληρώθηκε ο προσυμβατικός έλεγχος του Ελεγκτικού Συνεδρίου και η προθεσμία ολοκλήρωσής του είναι 60 μήνες από την υπογραφή της σύμβασης.

«Είναι ένα εξαιρετικά σημαντικό συμπληρωματικό έργο γα την ολοκλήρωση ενός αυτοτελούς και λειτουργικού ανεξάρτητου συστήματος υδροδότησης με 24.000 κυβικά μέτρα την ημέρα πόσιμο νερό, το οποίο θα καλύψει την επάρκεια σε περιόδους αιχμής σε τουριστικές περιοχές και θα εξυπηρετηθούν 100.000 κάτοικοι», σημείωσε ο κ. Σταϊκούρας.

Πέμπτον: Η επέκταση, περίπου 70 χλμ, του οδικού άξονα τμήματος της Ιονίας Οδού, από τη συμβολή της με την Εγνατία Οδό μέχρι την Κακαβιά και τα ελληνοαλβανικά σύνορα, είναι προϋπολογισμού 310 εκ. ευρώ. Έχει εκδοθεί η απόφαση έγκρισης των δικαιολογητικών του προσωρινού αναδόχου και η κατακύρωση και ανάθεση της σύμβασης, ολοκληρώθηκε ο προσυμβατικός έλεγχος, ενώ ο χρόνος ολοκλήρωσης και παράδοσης του έργου είναι 54 μήνες από την υπογραφή της σύμβασης.

«Είναι ένα σημαντικότατο οδικό έργο που βελτιώνει τη συνδεσιμότητα του νομού με την υπόλοιπη Ελλάδα, ενώ αποτελεί την κύρια πύλη εισόδου της χώρας από την Αλβανία και κατ’ επέκταση τα δυτικά Βαλκάνια», επεσήμανε ο υπουργός Υποδομών.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Άννα Διαμαντοπούλου και το προσκλητήριο
Η Άννα Διαμαντοπούλου και το προσκλητήριο

Το ανόητο σύνθημα «να φύγει ο Μητσοτάκης» να μετατραπεί σε προσκλητήριο για τη συγκρότηση ενός σύγχρονου ευρωπαϊκού Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος. Η Διαμαντοπούλου μπορεί. Οι ψηφοφόροι θέλουν;

Μητσοτάκης για Αθηναϊκή Ριβιέρα: Πολύ σημαντικό το αναπτυξιακό αποτύπωμα και όχι σε βάρος των τοπικών κοινωνιών
Μητσοτάκης για Αθηναϊκή Ριβιέρα: Πολύ σημαντικό το αναπτυξιακό αποτύπωμα και όχι σε βάρος των τοπικών κοινωνιών

Ο πρωθυπουργός παρευρέθη στην εκδήλωση για την υπογραφή της σύμβασης κατασκευής του έργου της Περιφέρειας Αττικής «Αθηναϊκή Ριβιέρα, Αστικός Περίπατος»

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.