Πολιτικη & Οικονομια

Ντόρα Μπακογιάννη

«Κανένας πολίτης δεν έχει το άλλοθι της άγνοιας»

4939-198868.jpg
Ευτύχης Παλλήκαρης
ΤΕΥΧΟΣ 509
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
85541-191827.jpg

Η ΝΔ μπορεί να κάνει την ανατροπή στα προγνωστικά και να κερδίσει τις εκλογές, πιστεύει η Ντόρα Μπακογιάννη, που θεωρεί ότι τυχόν επικράτηση του ΣΥΡΙΖΑ θα φέρει τη χώρα πολλές δεκαετίες πίσω.

Eίστε από τα στελέχη της ΝΔ που από την αρχή δήλωσαν ότι μπορείτε να κερδίσετε τις εκλογές. Ωστόσο, οι δημοσκοπήσεις δίνουν σταθερό προβάδισμα στον ΣΥΡΙΖΑ. Πόσο εφικτή είναι η ανατροπή που εμφανίζεται ολοένα και πιο δύσκολη;

Κύριε Παλλήκαρη, το πίστευα και το πιστεύω. Βρισκόμαστε πλέον αντιμέτωποι με την αλήθεια. Κανένας πολίτης δεν έχει πια το άλλοθι της άγνοιας. Τώρα είναι η ώρα της επιλογής για την πορεία της Ελλάδας προς το μέλλον. Οι εκλογές αυτές είτε θα σπρώξουν τη χώρα μπροστά είτε θα τη γυρίσουν πολλά χρόνια πίσω. Η ΝΔ θα κάνει την ανατροπή γιατί μιλάει τη γλώσσα του ρεαλισμού. Μιλάει με νούμερα και στοιχεία απέναντι στις εξωπραγματικές υποσχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ. Μιλάει με χρονοδιάγραμμα για την επόμενη μέρα, σε αντίθεση με την αξιωματική αντιπολίτευση που επιμένει στα γενικά και αόριστα. Πιστεύω ότι θα πείσουμε και πάλι τους ψηφοφόρους, με έναν οραματικό και ταυτόχρονα αληθινό πολιτικό λόγο που δημιουργεί ελπίδα για το μέλλον.

Πιστεύετε ότι πιθανή νίκη του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι καταστροφή για τη χώρα;

Οι εκλογές προκλήθηκαν εξαιτίας της τυχοδιωκτικής λογικής του ΣΥΡΙΖΑ, την πιο δύσκολη στιγμή για την εθνική μας οικονομία. Την ώρα που η αγορά άρχισε να κινείται, την ώρα που ήμασταν έτοιμοι να βγάλουμε το κεφάλι από το νερό και να σχεδιάσουμε τη μεταμνημονιακή εποχή, ήρθαν οι εκλογές και πάγωσαν τα πάντα. Αν ο ΣΥΡΙΖΑ εκλεγεί και υλοποιήσει το πρόγραμμά του, η χώρα θα γυρίσει δεκαετίες πίσω. Για να δώσει όλα όσα υποσχέθηκε, δύο δυνατότητες έχει: να κόψει χρήμα ή να επιβάλει νέους φόρους. Κι αυτό θα βάλει τη χώρα σε επώδυνες περιπέτειες.

Η κυβέρνηση έφυγε χωρίς να υλοποιήσει βασικές μεταρρυθμιστικές τομές. Τι είναι αυτό που εγγυάται ότι μια νίκη της ΝΔ θα φέρει αποτέλεσμα εκεί που απέτυχε τους τελευταίους μήνες;

Τα δυόμισι αυτά χρόνια έγιναν σημαντικές προσπάθειες. Κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί ότι προχώρησαν δύσκολες αλλαγές, τις οποίες το πολιτικό σύστημα δεν προωθούσε για χρόνια. Βεβαίως, πιστεύω ότι θα μπορούσαν να γίνουν περισσότερα και κυρίως ταχύτερα. Υπενθυμίζω ότι ο εταίρος μας, το ΠΑΣΟΚ, κάθε εβδομάδα έβαζε κόκκινες γραμμές. Έφερνε ενστάσεις και απειλούσε να καταψηφίσει διάφορα νομοσχέδια. Όμως συνολικά πετύχαμε πολλά. Πετύχαμε να παραμείνουμε στο ευρώ και ως χώρα και κοινωνία γλιτώσαμε την ανεξέλεγκτη χρεοκοπία. Από τη βαθιά ύφεση του -7% πετύχαμε στο β΄τρίμηνο του 2014 θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Μετά από τρία χρόνια ξεκίνησαν τα μεγάλα έργα υποδομής και οι αναπτυξιακές υποδομές. Πρέπει να συνεχίσουμε σε αυτή την πορεία γιατί αυτός είναι ο μόνος δρόμος που γεννά ελπίδα και προοπτική.

Η βαριά φορολογία είναι κατά γενική ομολογία αρνητικός παράγοντας για τους ψηφοφόρους να επιλέξουν ΝΔ. Ακόμα και εσείς ασκήσατε σκληρή κριτική στη φοροκαταιγίδα που βιώσαμε όλοι μας. Γιατί κάποιος να πιστέψει ότι θα αλλάξετε ρότα στον κρίσιμο αυτόν τομέα; Έδωσα μάχη κατά της υπερφορολόγησης τα τελευταία χρόνια. Σας θυμίζω την τροπολογία που κατέθεσα για τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων. Η φορολογία είναι τακτική για την επίτευξη των οικονομικών στόχων και όχι αυτοσκοπός. Εφόσον επικρατήσουν οι φωνές του ρεαλισμού και του ευρωπαϊσμού, η πολιτική σταθερότητα θα επιτρέψει να προχωρήσουν οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις και οι αποκρατικοποιήσεις. Η οικονομία θα πάρει μπροστά και τα δημόσια έσοδα θα αυξηθούν. Με τον τρόπο αυτό, θα μπορέσει η κυβέρνηση, με κορμό τη ΝΔ, να μειώσει τους φορολογικούς συντελεστές και να φτιάξει ένα φορολογικό σύστημα δίκαιο και αναλογικό. Έτσι, θα προσελκύσουμε και νέες επενδύσεις και θα δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας για τα παιδιά μας που σήμερα αναγκάζονται να μεταναστεύουν στο εξωτερικό. Είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένη που ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε για την άμεση μείωση της φορολογίας.

Υπάρχουν μετεκλογικά δυνατότητες για κυβέρνηση εθνικής συνεννόησης ή θα πάμε ξανά σε εκλογές;

Τις δεύτερες εκλογές τις απεύχομαι. Θα είναι μια πολύ κακή εξέλιξη για τη χώρα. Το ρίσκο της αβεβαιότητας και της ανασφάλειας θα είναι μεγάλο. Για αυτό και τα πολιτικά κόμματα θα πρέπει να πάρουν θέση και να μας πουν τι θα κάνουν και με ποιους θα συνεργαστούν την επόμενη μέρα για να ξέρουμε και τι να περιμένουμε. Πιστεύω ότι η εθνική συνεννόηση αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση για να βγει η χώρα οριστικά από την κρίση και για να ανακτήσει την αξιοπιστία της. Σήμερα, η ΝΔ παρουσιάζει μια ξεκάθαρη και ρεαλιστική πρόταση για τη νέα εποχή. Από την άλλη, ο ΣΥΡΙΖΑ αρνείται να δώσει σαφείς απαντήσεις στα ερωτήματα που απασχολούν τους πολίτες. Αν η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ εγκαταλείψει το λαϊκισμό και το μηδενισμό και συμφωνήσει ότι προτεραιότητα είναι η ευρωπαϊκή πορεία της χώρας, τότε θα μπορέσουμε να συνεννοηθούμε.

Σε περίπτωση ήττας της ΝΔ πιστεύετε ότι θα ανακινηθεί θέμα ηγεσίας ή έστω ανασυγκρότησης της παράταξης και με ποιους όρους;

Κύριε Παλλήκαρη, τώρα είναι η ώρα της μεγάλης μάχης απέναντι στη δημαγωγία και την ανευθυνότητα. Είναι η ώρα της απόφασης για να πάει η Ελλάδα μπροστά. Τη στιγμή αυτή, δεν χωρούν ούτε προσωπικές στρατηγικές ούτε προσωπικές φιλοδοξίες. Άλλωστε, κάτι τέτοιο δεν ωφελεί ούτε τη χώρα ούτε την παράταξη. Στη ΝΔ αγωνιζόμαστε ενωμένοι για το αύριο της πατρίδας, για το μέλλον των παιδιών μας. Όλα τα υπόλοιπα δεν ενδιαφέρουν τους πολίτες που έχουν κάνει τα τελευταία 5 χρόνια τεράστιες θυσίες.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ