Πολιτικη & Οικονομια

Νέα γενιά και νέος πατριωτισμός

Μαζί τους τολμάμε την αλλαγή που δικαιούνται

66993-149154.jpg
Αναστασία Τοπαλίδου
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
85192-171882.jpg

Η οικονομική κρίση που βύθισε την Ελλάδα σε συνθήκες ανέχειας και καταδίκασε πολλούς συμπολίτες μας να ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, είχε πέραν των οικονομικών και άλλες, κατά τη γνώμη μου, πιο σοβαρές επιπτώσεις. Ανέδειξε τα δομικά προβλήματα της ανύπαρκτης πολιτικής σκέψης και εξέλιξης της, τη μηδενιστική επίδραση του εθνικιστικού πατριωτισμού στην κοινωνική διαμόρφωση, καθώς και την ηθική απομόνωση και απαξίωση της νέας γενιάς. Προβλήματα αλληλένδετα, παράγωγα ελλιπούς παιδείας και κοινωνικής ολοκλήρωσης.

Η Ελλάδα από κοιτίδα πολιτισμού και ιδεών, αρκέστηκε και εφυσηχάστηκε στην επανάληψη ιδεών των κλασικών Ελλήνων συγγραφέων και στην κατανάλωση ξενόφερτων πολιτιστικών προτύπων. Μια χώρα που δεν παράγει όμως πολιτισμό καταδικάζει τον εαυτό της σε μαρασμό και η οικονομική ύφεση είναι μακροπρόθεσμα αναπόφευκτη. Απλά μαθηματικά ιδεών αν θέλετε.

Τι συμβαίνει όμως όταν η νέα γενιά αντιλαμβάνεται την ηθική απαξίωση και τα αποτελέσματα ενός πατριωτισμού στηριγμένου σε εθνικιστικές υπεραξίες; Δύο εκδοχές. Ή υποτάσσεται και ακολουθεί το επικρατών κοινωνικό παράδειγμα ή φεύγει. Και στις δύο περιπτώσεις πανωλεθρία.

Η Ελλάδα αντί να σκοτώνει τα παιδιά της οφείλει επιτέλους να τα αγκαλιάσει. Οι πατεράδες και οι γιαγιάδες μας οφείλουν να απαγκιστρωθούν από τη ναρκωτική εξουσία και να δώσουν χώρο στη νέα γενιά, στα παιδιά τους. Στη γενιά που σε μια δεκαετία καταναλώνει τόση πληροφορία, όση όλες οι προηγούμενες σε μία ζωή και αν. Στη γενιά που διαμόρφωνει ένα νέο πατριωτισμό, απορρίπτωντας επιθετικές και εθνικιστικές επιλογές. Που αγαπά την πατρίδα της γιατί μπορεί να δει αυτό που πραγματικά είναι, αναγνωρίζει την αξία της ιστορίας της, αλλά δεν μένει σε αυτή και προσπαθεί να παράξει νέο ελληνικό πολιτισμό.

Η νέα γένια έχει μορφωθεί περισσότερο από τις προηγούμενες, με κόστος μια κουτσουρεμένη παιδική ηλικία, έχει γνωρίσει τον κόσμο και έχει έρθει σε επαφή με νέες εξελιγμένες οργανωτικές κοινωνικές και γραφειοκρατικές δομές που μπορούν να βρουν εφαρμογή και στην Ελλάδα. Έχει νέες ιδέες ικανές να πάνε τη χώρα μπροστά. Με διαμορφωμένο έναν νέο πατριωτισμό που στηρίζει την εθνική ανεξαρτησία της χώρας, ως απαραίτητη προϋπόθεση ελεύθερης κοινωνικής και πολιτικής εξέλιξης, αλλά και αρμονικής συνύπαρξης των κρατών. Μαζί τους τολμάμε την αλλαγή που δικαιούνται. Μαζί τους διεκδικούμε όσα χρόνια μας στέρησαν.


H A.T. είναι υποψήφια με το Ποτάμι στο νομό Ηρακλείου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ