Πολιτικη & Οικονομια

Σάλος έχει ξεσπάσει με τις δηλώσεις του Δημήτρη Παπανώτα για τις κακοποιημένες γυναίκες

Θύελλα αντιδράσεων προς τον υποψήφιο ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ

62224-137655.jpg
Newsroom
7’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο Δημήτρης Παπανώτας
Σάλος έχεις ξεσπάσει με τις δηλώσεις του Δημήτρη Παπανώτα για τις κακοποιημένες γυναίκες © Glomex/Alpha

Δημήτρης Παπανώτας: Σάλος με τις δηλώσεις του - Θύελλα αντιδράσεων για τις δηλώσεις του υποψηφίου ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ

Σωρεία αντιδράσεων έχει προκληθεί τόσο στο πολιτικό γίνεσθαι αλλά και στους χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης από τις δηλώσεις του υποψήφιου ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Παπανώτα, ο οποίος νωρίτερα μέσα στη μέρα απομακρύνθηκε από την εκπομπή «Happy Day» λόγω της προεκλογικής περιόδου.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-d0n3jko2znep)

Η δήλωση του Δημήτρη Παπανώτα τον Μάρτιο

Ο υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ είχε δηλώσει στην εκπομπή Fay's time τον Μάρτιο, με αφορμή αντιπαράθεση που είχε με την Νόνη Δούνια (υποψήφια ευρωβουλευτή με τη Ν.Δ.): «Δεν καταλαβαίνω τι πρόβλημα έχει η κ. Δούνια που νιώθει ότι είναι μια καταπιεσμένη. Αλλά εγώ δεν βλέπω να έχει πρόβλημα η γυναίκα στην Ελλάδα και γενικά στην ΕΕ κανένα, εκτός αν θέλει να έχει. Δηλαδή, αν πάρει έναν σατράπη, ο οποίος την κακοποιεί, και δεν μιλάει και κάθεται και το ανέχεται είναι πρόβλημά της».

Παπανώτας: «Εγώ τις περίμενα τις επιθέσεις και θα συνεχιστούν μέχρι τις εκλογές»

Ο Δημήτρης Παπανώτας μετά το σάλο που προκάλεσαν οι δηλώσεις του έσπασε τη σιωπή του και τοποθετήθηκε επί του θέματος. Ο υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε στο «Πρωινό» του Ant1 για τις επίμαχες δηλώσεις του, λέγοντας ότι πρόκειται για «κοπτοραπτική» και ότι περίμενε όσο πλησιάζουν οι ευρωεκλογές να υπάρξουν τέτοιες επιθέσεις.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-d0n273s6nl41)

Δημήτρης Παπανώτας: Τη δεκαετία του '90 ήμουν ο μόνος που αντιδρούσε τηλεοπτικά και υπερασπιζόμουν τις γυναίκες

«Αυτό είναι κοπτοραπτική, δεν είναι μια δήλωση από την αρχή μέχρι το τέλος. Στις αρχές της δεκαετίας του ’90 σε αντίστοιχα περιστατικά έμφυλης βίας κατά των γυναικών, ήμουν ο μόνος που αντιδρούσε τηλεοπτικά και τις υπερασπιζόμουν, με αποτέλεσμα να δεχτώ και εγώ επιθέσεις και δικαστήρια που κράτησαν περίπου 12 χρόνια. Τότε όλοι αυτοί οι ευαίσθητοι δεν ξέρω που ήταν και εμφανίστηκαν τώρα».

»Εγώ στο περιβάλλον μου δεν έχω τέτοια κρούσματα. Νόμιζα λοιπόν ότι επειδή δεν είμαστε Ιράν και είμαστε Ευρώπη, αυτά τα θέματα έχουν λυθεί. Τελευταία οι καταγγελίες από γυναίκες για έμφυλη βία είναι εκατοντάδες. Ειδικά μετά τη δολοφονία της Κυριακής», συμπληρώνει στην τοποθέτησή του ο δημοσιογράφος.

«Συμπέρασμα είναι ότι σαφώς υπάρχει σοβαρό πρόβλημα, σαφώς η Αριστερά είναι δίπλα σε όλες τις γυναίκες τις κακοποιημένες και σαφώς έχουμε πολύ δρόμο ακόμα να κάνουμε για να φτάσουμε σε ένα επίπεδο που να πούμε ότι είμαστε καλά».

«Η επίθεση δεν είναι μόνο εναντίον μου»

«Το θέμα είναι ότι η επίθεση δεν είναι μόνο εναντίον μου, εγώ τις περίμενα αυτές τις επιθέσεις και θα συνεχιστούν μέχρι και τις εκλογές. Οι επιθέσεις όμως αυτές έχουν έναν πιο σαφή στόχο και ο κόσμος θα πρεπει να το καταλάβει αυτό. Ο στόχος είναι οι δημοκρατικές διαδικασίες που υϊοθέτησε ο ΣΥΡΙΖΑ και οι οποίες αγκαλιάστηκαν από τον κόσμο».

«Θα πρέπει να ξέρουν όλα τα κόμματα ότι δεν θα τους περάσει και είμαι βέβαιος ότι ο κόσμος θα τους αναγκάσει, σε βάθος χρόνου, να ακολουθήσουν και αυτοί αυτές τις διαδικασίες».

«Έχω πολύ γερό στομάχι, άλλωστε γνωρίζουμε όλοι ποιοι επιτίθενται, ξέρουμε ποιοι είναι, έχουν ονοματεπώνυμο, δεν περιμέναμε να μας χειροκροτήσουν», είπε στην τοποθέτησή του.

Υπενθυμίζεται πως ο Δημήτρης Παπανώτας, με αφορμή την αντιπαράθεσή του με τη Νόνη Δούνια, είχε δηλώσει στο Happy Day: «Δεν καταλαβαίνω τι πρόβλημα έχει η κ. Δούνια που νιώθει ότι είναι μια καταπιεσμένη. Αλλά εγώ δεν βλέπω να έχει πρόβλημα η γυναίκα στην Ελλάδα και γενικά στην ΕΕ κανένα, εκτός αν θέλει να έχει. Δηλαδή, αν πάρει έναν σατράπη, ο οποίος την κακοποιεί και δεν μιλάει και κάθεται και το ανέχεται είναι πρόβλημά της».

«Βράζει» ο ΣΥΡΙΖΑ

Παραπομπή Παπανώτα στην Επιτροπή Δεοντολογίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ζητά η Δώρα Τσαμπάζη

Η υποψήφια του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, στον τηλεοπτικό σταθμό KONTRA, είπε μεταξύ άλλων ότι ο Δημήτρης Παπανώτας «πρέπει να παράσχει εξηγήσεις για τις δηλώσεις του σε βάρος των γυναικών» «Μην περιμένετε ότι ήρθα σήμερα εδώ για να ξεπλύνω οποιαδήποτε συμπεριφορά και στάση που όχι μόνο δεν με εκφράζει, αλλά μου φέρνει και μια πολύ μεγάλη δυσαρέσκεια. Δεν με εκφράζει καθόλου, με προβληματίζει και θεωρώ ότι δεν εκφράζει και το σύνολο των γυναικών στην Ελλάδα, οι οποίες παλεύουν συνολικά κατά της πατριαρχίας, να καταρριφθούν όλα αυτά τα στερεότυπα που είναι βαθιά ριζωμένα ακόμα».

Δώρα Τσαμπάζη: Να παραπεμφθεί ο Δημήτρης Παπανωτας στην Επιτροπή Δεοντολογίας του ΣΥΡΙΖΑ

Σοφία Μπεκατώρου για Παπανώτα: Ελπίζω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα κάνει την κίνηση που πρέπει

Η Σοφία Μπεκατώρου, η γυναίκα που με την εξομολόγησή της για τον βιασμό που είχε υποστεί ξεκίνησε το ελληνικό #metoo, δίνοντας τη δύναμη και σε άλλα θύματα να αποκαλύψουν τα όσα είχαν ζήσει, η οποία είναι επίσης υποψήφια ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, μίλησε «Στον αέρα» των Παραπολιτικών να σχολιάσει τις δηλώσεις του Δημήτρη Παπανώτα.

Η Σοφία Μπεκατώρου στην Νίκη Λυμπεράκη "Στον αέρα" 18-04-24

«Σύμφωνα με έρευνες, 238.476 γυναίκες στην Ελλάδα κακοποιούνται σωματικά ή σεξουαλικά από τον σύντροφό τους/σύζυγό τους κάθε χρόνο.

»Αυτό σημαίνει ότι 653 γυναίκες πέφτουν θύματα κακοποίησης κάθε μέρα, τόνισε. Ελπίζω ότι θα φροντίσει το ίδιο το κόμμα να σταθεί όπως πρέπει.

»Περιμένω να κάνει και αυτό την κίνησή του, διότι πράγματι δεν μπορούμε να λέμε ότι φέρνουμε ανθρώπους με νέες ιδέες και οι άνθρωποι που έρχονται όχι μόνο έχουν απαρχαιωμένες, αλλά είναι και οι προσωπικές τους απόψεις», πρόσθεσε.

Ερωτηθείσα αν θα πάρει κάποια πρωτοβουλία για το θέμα Παπανώτα, η Σοφία Μπεκατώρου ανέφερε ότι «είμαι ήδη σε επικοινωνία με τα συλλογικά όργανα του κόμματος και περιμένω μια απάντηση».

Άδωνις για δηλώσεις Παπανώτα: Eλπίζω απλά χωρίς φασαρίες να τον αποσύρουν και να πάμε παρακάτω

Ο Δημήτρης Παπανώτας δε μπορεί να είναι υποψήφιος ευρωβουλευτής μετά από τη δήλωσε που έκανε, τονίζει σε ανάρτησή του ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης.

Η ανάρτηση του Άδωνι Γεωργιάδη

Ο @jimpapanotas απλά χωρίς καμμία άλλη πολιτική συζήτηση, μετά από αυτή του την δήλωση δεν μπορεί να είναι υποψήφιος. Για να καταλάβετε τί ισχυρίζεται, φέρτε στο νου σας, στην πρόσφατη δολοφονία της Κυριακής αυτά που λέει και σκεφθείτε σε ποιον ρίχνει την ευθύνη για τον θάνατο της…ντρέπομαι και να το γράψω…ελπίζω απλά χωρίς φασαρίες να τον αποσύρουν και να πάμε παρακάτω.

Αντιδράσεις από Νέα Αριστερά – ΠΑΣΟΚ

Πύρα στον υποψήφιο ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Παπανώτα εξαπέλυσε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Έφη Αχτσιόγλου για το ζήτημα της κακοποίησης των γυναικών. 

«Σε προηγούμενες δηλώσεις του ο υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε ότι στην Ελλάδα η γυναίκα δεν έχει κανένα πρόβλημα, “εκτός αν πάρει κάποιον σατράπη που την κακοποιεί και η ίδια κάθεται και το ανέχεται, οπότε είναι πρόβλημα ΤΗΣ”», υπενθύμισε η Έφη Αχτσιόγλου, κάνοντας λόγο για απόψεις που αναπαράγουν τα πατριαρχικά στερεότυπα.

«Οι απόψεις αυτές δεν είναι νέες στον δημόσιο λόγο, έρχονται από πολύ παλιά. Στην Ελλάδα, που για όσους δεν βλέπουν πρόβλημα, να τους ενημερώσω ότι είναι ουραγός στον δείκτη ισότητας των φύλων. Αυτές οι απόψεις αναπαράγουν τα πατριαρχικά στερεότυπα που είναι βαθιά ριζωμένα στην ελληνική κοινωνία. Απόψεις που βρίθουν σεξισμό, άγνοια της κοινωνικής πραγματικότητας, μισογυνισμό», τόνισε η κυρία Αχτσιόγλου. «Ας καταλάβουν όμως κάτι καλά μερικοί και όσοι τους προσφέρουν πολιτικό βήμα.

Η κακοποίηση δεν είναι «πρόβλημά ΤΗΣ». Έχει θύτες και θύματα. Και όσο κάποιοι θα καλύπτουν τους θύτες, ενοχοποιώντας τα θύματα, τόσο η ζωή άλλης μιας θα καταστρέφεται. Η κακοποίηση δεν είναι ιδιωτική υπόθεση. Είναι συλλογικό τραύμα για την κοινωνία μας. Όσο αρνείστε να το κατανοήσετε, θα μας βρίσκετε όλες απέναντι», κατέληξε σε ανάρτησή της στο Facebook.

Αναλυτικά η ανάρτηση της Έφης Αχτσιόγλου

Σε προηγούμενες δηλώσεις του υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε ότι στην Ελλάδα η γυναίκα δεν έχει κανένα πρόβλημα, «εκτός αν πάρει κάποιον σατράπη που την κακοποιεί και η ίδια κάθεται και το ανέχεται, οπότε είναι πρόβλημα ΤΗΣ». Οι απόψεις αυτές δεν είναι νέες στον δημόσιο λόγο, έρχονται από πολύ παλιά. Στην Ελλάδα, που για όσους δεν βλέπουν πρόβλημα, να τους ενημερώσω ότι είναι ουραγός στον δείκτη ισότητας των φύλων. Αυτές οι απόψεις αναπαράγουν τα πατριαρχικά στερεότυπα που είναι βαθιά ριζωμένα στην ελληνική κοινωνία. Απόψεις που βρίθουν σεξισμό, άγνοια της κοινωνικής πραγματικότητας, μισογυνισμό. Ας καταλάβουν όμως κάτι καλά μερικοί και όσοι τους προσφέρουν πολιτικό βήμα. Η κακοποίηση δεν είναι «πρόβλημά ΤΗΣ». Έχει θύτες και θύματα. Και όσο κάποιοι θα καλύπτουν τους θύτες, ενοχοποιώντας τα θύματα, τόσο η ζωή άλλης μιας θα καταστρέφεται. Η κακοποίηση δεν είναι ιδιωτική υπόθεση. Είναι συλλογικό τραύμα για την κοινωνία μας. Όσο αρνείστε να το κατανοήσετε, θα μας βρίσκετε όλες απέναντι.

Παράλληλα, και το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ σχολιάζει πως «προκαλεί εντύπωση πως μπορούν να συνυπάρχουν στο ίδιο ψηφοδέλτιο η Σοφία Μπεκατώρου, που πρωτοστάτησε στο κίνημα Με too, και ο Δημήτρης Παπανώτας που συμμερίζεται την άποψη «αν μια γυναίκα πάρει ένα σατράπη, ο οποίος την κακοποιεί και κάθεται και το ανέχεται, πρόβλημά της».

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ