Πολιτικη & Οικονομια

Ανεβάζει τους τόνους η Τουρκία για τη δημιουργία των ελληνικών θαλάσσιων πάρκων

Η Ελλάδα σαμποτάρει το κλίμα ομαλοποίησης, λέει ο Τσελίκ - Ανησυχώ μήπως τους ανοίξει η όρεξη και για το Ιόνιο, σχολιάζει ο Δένδιας

62224-137655.jpg
Newsroom
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Θαλάσσια πάρκα: Πηγή συγκρούσεων Ελλάδας - Τουρκίας
Θαλάσσια πάρκα: Πηγή συγκρούσεων ανάμεσα σε Ελλάδα καιΤουρκία © ΓΕΝΙΚΟ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟ ΝΑΥΤΙΚΟΥ/EUROKINISSI

Θαλάσσια πάρκα: Πηγή συγκρούσεων το ζήτημα ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία - «Οι Μπαρμπαρόσα της Γαλάζιας Πατρίδας» και το δηκτικό σχόλιο Δένδια

Tο ζήτημα των θαλάσσιων πάρκων σε Ιόνιο και Αιγαίο τα οποία επιθυμεί να δημιουργήσει η ελληνική κυβέρνηση, φαίνεται πως δημιουργούν τριγμούς στις σχέσεις Ελλάδας - Τουρκίας με την τελευταία να ασχολείται έντονα τις τελευταίες μέρες με το θέμα δηλώνοντας τη δυσαρέσκειά της. Ο τουρκικός Tύπος δηλώνει ενοχλημένος με τη στάση του Κυριάκου Μητσοτάκη μετά την ομιλία του στην 9η διεθνή διάσκεψη «Our Ocean Conference» αναφέροντας ότι «επιμένει να μιλά για Θαλάσσια πάρκα, θα προκαλέσει κρίση».

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-d0mk338rdorl)

Αντιδρά ξανά η Τουρκία για τα ελληνικά θαλάσσια πάρκα

Σήμερα ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ, Ομέρ Τσελίκ, αναφέρθηκε στα σχέδια της Αθήνας για τα δύο νέα θαλάσσια πάρκα σχολιάζοντας πώς η Ελλάδα «σαμποτάρει» τη διαδικασία ομαλοποίησης των σχέσεων των δύο χωρών και ζητά να μην «εγκαταλείψει τον δρόμο της διπλωματίας».

Μάλιστα ο ίδιος λέει ότι «η Τουρκία δεν θα επιτρέψει σε καμία περίπτωση οποιαδήποτε προσέγγιση για την ανακήρυξη αυτού του Θαλάσσιου Πάρκου».

«Εκτιμούμε ότι η ανακήρυξη των θαλάσσιων πάρκων αποτελεί αναμφίβολα μια κατάσταση που αφενός σαμποτάρει αυτή τη διαδικασία ομαλοποίησης και αφετέρου εκμεταλλεύεται την περιβαλλοντική ευαισθησία μέσω μιας μονομερούς επίσπευσης» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ομέρ Τσελίκ.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-d0m8r295qwr5)

«Εκφράζουμε για άλλη μια φορά απευθυνόμενοι στην Ελλάδα ότι δεν πρέπει να εγκαταλείψει τον δρόμο της διπλωματίας, ότι δεν πρέπει να γίνουν βήματα που θα βλάψουν την εξομάλυνση και πως σε αυτό το πλαίσιο η Τουρκία δε θα επιτρέψει σε καμία περίπτωση οποιαδήποτε προσέγγιση για την ανακήρυξη αυτού του Θαλάσσιου Πάρκου» κατέληξε μεταξύ άλλων ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος.

Το τουρκικό υπουργείο Άμυνας ανήρτησε μάλιστα σήμερα στο X μήνυμα για τη «Γαλάζια Πατρίδα» παραθέτοντας μια φωτογραφία με πολεμικά σκάφη. Το τουρκικό υπουργείο Άμυνας αναφέρει χαρακτηριστικά, σύμφωνα με τον ανταποκριτή του ΣΚΑΪ στην Κωνσταντινούπολη, Μανώλη Κωστίδη: «Οι Μπαρμπαρόσα της Γαλάζιας Πατρίδας».

Νίκος Δένδιας: «Σε λίγο για να ψαρέψουμε στο Αιγαίο, οι Τούρκοι θα θέλουν να τους ρωτάμε»

Η ανάρτηση του τουρκικού υπουργείου Άμυνας ήρθε μόλις λίγη ώρα μετά τις δηλώσεις του Νίκου Δένδια ο οποίος μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του ΣΚΑΪ σχολίασε τις αντιδράσεις που έχουν προκύψει εδώ και λίγες ημέρες από την τούρκικη πλευρά για τα θαλάσσια πάρκα.

«Αν είναι δυνατόν να ζητήσουμε την άδεια της Τουρκίας για τα θαλάσσια πάρκα στις Κυκλάδες», δήλωσε στο μεταξύ ο υπουργός Εθνικής Άμυνας.

Ο ίδιος σχολίασε δηκτικά ότι «σε λίγο αν θέλω να ψαρέψω, θα πρέπει να ρωτήσω τον Τούρκο». «Σιγά μην ζητάμε και οικοδομική άδεια από την Άγκυρα, για να χτίσουμε στα νησιά μας», πρόσθεσε.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-d0m6dz10nnz5)

«Η Τουρκία ακολουθεί την τακτική ”μία ζέστη και μία κρύο”», τόνισε και συνέχισε, λέγοντας ότι συμπεριφορά της ως προς τις παραβιάσεις είναι «άψογη» τον τελευταίο καιρό, ωστόσο «σε επίπεδο ισχυρισμών προχωρά σε απίστευτες διατυπώσεις».

«Πρέπει να μιλάμε με την Τουρκία, το ”δεν μιλάω” δεν οδηγεί πουθενά», επεσήμανε ο υπουργός, υπογραμμίζοντας πάντως πως η Άγκυρα «πρέπει να βγάλει από το τραπέζι την απειλή πολέμου και το τουρκολιβυκό μνημόνιο».

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Τουρκία πρέπει να αντιληφθεί ότι η Ελλάδα έχει συγκεκριμένα δικαιώματα στο Αιγαίο που προκύπτουν από το Διεθνές Δίκαιο. Της αρέσουν καλώς δεν της αρέσουν καλώς». Για τα 12 μίλα είπε ότι υπάρχει πάγια θέση κυριαρχίας και η Ελλάδα θα το ασκήσει όταν το ελληνικό συμφέρον το επιβάλλει.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Δύο τα μεγάλα θαλάσσια εθνικά πάρκα, ένα στο Ιόνιο και ένα στο Αιγαίο

Την τουρκική αντίδραση πυροδότησε η χθεσινή ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στην 9η διεθνή διάσκεψη «Our Ocean Conference» όπου αναφέρθηκε στη δημιουργία δύο μεγάλων εθνικών θαλάσσιων πάρκων, ένα στο Αιγαίο και ένα στο Ιόνιο. Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι η Ελλάδα είναι πρωτοπόρος στην Ευρώπη σε ότι αφορά στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και ανακοίνωσε τέσσερις επιπλέον δράσεις για τις θάλασσες. Παράλληλα, έκανε ιδιαίτερη μνεία στη σημασία της προστασίας και της διατήρησης των ωκεανών. Μάλιστα, ο Έλληνας πρωθυπουργός ήταν ο βασικός ομιλητής και μεταξύ άλλων ανέφερε:

«Κυβερνήσεις, πολίτες και οργανισμοί πρέπει να δουλέψουμε μαζί για την προστασία των ωκεανών». Ο κ. Μητσοτάκης στάθηκε και στις αλλαγές που συντελούνται από την κλιματική αλλαγή.

Από το 9ο «Our Ocean Conference», είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε την εκκίνηση μιας σημαντικής...

Posted by Kyriakos Mitsotakis on Tuesday, April 16, 2024

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ