Πολιτικη & Οικονομια

Ανεβάζει τους τόνους η Τουρκία για τα θαλάσσια πάρκα: «Μονομερής ενέργεια» που δε θα δεχτεί

Δεν υποχωρούμε από τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, σχολιάζει η κυβέρνηση

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ανεβάζει τους τόνους η Τουρκία για τα θαλάσσια πάρκα
Ανεβάζει τους τόνους η Τουρκία για τα θαλάσσια πάρκα © ΓΕΕΘΑ/EUROKINISSI

Θαλάσσια πάρκα: «Μονομερή ενέργεια» χαρακτηρίζει την κήρυξή τους η Τουρκία - Δεν υποχωρούμε από τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, απαντά η κυβέρνηση

Η Άγκυρα επιστρέφει στη ρητορική έντασης με αφορμή τα θαλάσσια πάρκα που έχει εξαγγείλει η Ελλάδα. Τα τουρκικά μέσα εστιάζουν στη χτεσινή δήλωση του Ομέρ Τσελίκ και αναφέρουν ότι «βρισκόμαστε σε κατάσταση συναγερμού», ενώ νέα απάντηση έδωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-d0n7ewui3x7l)

Πηγές του τουρκικού υπουργείου 'Αμυνας έκαναν αναφορά στη δημιουργία θαλάσσιων πάρκων στο Αιγαίο και το Ιόνιο κατά την τακτική εβδομαδιαία ενημέρωση των αμυντικών συντακτών. «Ως υπουργείο, βρισκόμαστε σε επαγρύπνηση για την προστασία των δικαιωμάτων, των ενδιαφερόντων και των συμφερόντων μας στο Αιγαίο» ανέφεραν.

Δυναμιτίζει την ένταση η Τουρκία για τα θαλάσσια πάρκα

Συγκεκριμένα, οι εν λόγω πηγές του τουρκικού υπουργείου 'Αμυνας δήλωσαν στα τουρκικά μέσα ενημέρωσης: «Το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε στις 08 Απριλίου 2024 ότι θα ανακηρυχθούν δύο μεγάλα θαλάσσια πάρκα στο Αιγαίο Πέλαγος και το Ιόνιο Πέλαγος. Το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας μας έχει αναλάβει τις απαραίτητες διπλωματικές πρωτοβουλίες σχετικά με τα πάρκα που σχεδιάζεται να ανακοινωθούν και έχει δηλώσει ότι μονομερείς de facto καταστάσεις στα "νησιά, νησίδες και βράχους των οποίων η κυριαρχία δεν έχει μεταβιβαστεί με συνθήκες" (σ.σ. χρησιμοποιείται το τουρκικό ακρωνύμιο EGAYDAAK) δεν θα γίνουν αποδεκτές και δεν θα έχουν καμία νομική συνέπεια. Ως υπουργείο, βρισκόμαστε σε επαγρύπνηση για την προστασία των δικαιωμάτων, των ενδιαφερόντων και των συμφερόντων μας στο Αιγαίο και την αποτροπή των μονομερών προσπαθειών της Ελλάδας για τη δημιουργία καθεστώτος μονομερώς».

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-d0n1k9orma0h)

Ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου 'Αμυνας υπενθύμισε ότι τη Δευτέρα 22 Απριλίου θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα η συνάντηση για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) με τη συμμετοχή αντιπροσωπειών από την Ελλάδα και την Τουρκία.

Απάντηση Μαρινάκη για θαλάσσια πάρκα: Δεν υποχωρούμε από τα κυριαρχικά μας δικαιώματα

Απάντηση για την αντίδραση της Τουρκίας, σε σχέση με την προαναγγελία του πρωθυπουργού για τη δημιουργία δύο θαλασσίων πάρκων στο Αιγαίο και στο Ιόνιο, έδωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, ερωτώμενος από δημοσιογράφο στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών στη Θεσσαλονίκη.

«Αυτό έχει να κάνει με περιβαλλοντικούς καθαρά σκοπούς» είπε ο κ. Μαρινάκης και συνέχισε: «Είναι δεδομένες οι θέσεις μας είναι δεδομένη η διάθεση μας για συνέχιση του διαλόγου, είναι δεδομένο ότι δεν υποχωρούμε από τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και είναι επίσης αυτονόητο και το έχουμε αποδείξει σε όλη στην ιστορία ότι η χώρα μας πιστεύει βαθιά στην επίλυση των διαφόρων, της μίας διαφοράς εν προκειμένω καθορισμός ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας - έχουμε ακόμα πολύ δρόμο μπροστά μας με βάση το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας.

»Επαναλαμβάνω λοιπόν ότι όλες αυτές οι ενέργειες, όλες αυτές οι κινήσεις έχουν καθαρά στόχο την προστασία του περιβάλλοντος, έχουν περιβαλλοντολογικό χαρακτήρα ευρύτερα, όλες οι κινήσεις της χώρας. Και βέβαια, η Ελλάδα είναι μία κυρίαρχη η χώρα δεν υποχωρεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα και, σε σχέση με την γείτονα χώρα, συνεχίζουμε και πιστεύουμε στη συνέχιση του διαλόγου».

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-d0n712sq14pl)

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ