- CITY GUIDE
- PODCAST
-
22°
Δ. Μιχαηλίδου: Οι αυξήσεις στον κατώτατο μισθό συμβαδίζουν με τις αυξήσεις στον μέσο
«Σκοπός μας είναι να φτάσει στα 950 ευρώ»
Δ. Μιχαηλίδου: Οι αυξήσεις στον κατώτατο μισθό συμβαδίζουν με τις αυξήσεις στον μέσο - «Σκοπός μας είναι να φτάσει στα 950 ευρώ»
«Οι αυξήσεις του κατώτατου μισθού συμβαδίζουν με τις αυξήσεις στον μέσο μισθό» δήλωσε η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Δόμνα Μιχαηλίδου, σε συνέντευξή της σε εκπομπή στο «Πρώτο Πρόγραμμα», επισημαίνοντας ότι αυτό το γεγονός επιβεβαιώνει την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης.
Μιχαηλίδου: Υποχωρεί το ποσοστό όσων αμείβονται με τον κατώτατο μισθό
Όπως είπε, «από το 2019 μέχρι σήμερα, το ποσοστό των εργαζομένων που αμείβεται με τον κατώτατο μισθό έχει υποχωρήσει, από 27%, που ήταν το 2019, έχει μειωθεί στο 22%. Δηλαδή, έχουμε ουσιαστική μείωση των μισθωτών που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό. Η αύξησή του επηρεάζει την αύξηση του μέσου μισθού και είναι υπερπολλαπλάσια του πληθωρισμού.
Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος, κάθε μία μονάδα αύξησης του κατώτατου μισθού αντιστοιχεί σε μισή μονάδα αύξησης του μέσου μισθού. Επιπλέον, η αύξηση του κατώτατου μισθού επηρεάζει θετικά 13 επιδόματα, μεταξύ των οποίων και το επίδομα ανεργίας, το οποίο διαμορφώνεται στα 509 ευρώ και αφορά 510.000 πολίτες. Όσον αφορά στον πληθωρισμό, σκοπός μας είναι, από τη μια πλευρά, να βοηθήσουμε τα πιο ευάλωτα νοικοκυριά και, από την άλλη, οι εργοδότες να μπορέσουν να κρατήσουν τους εργαζομένους τους.
Κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας και, όπως φαίνεται, οι πληθωριστικές πιέσεις έχουν αρχίσει να αποκλιμακώνονται. Στόχος μας είναι η οικονομία να μπορέσει να συνεχίσει να είναι ανταγωνιστική στο εξωτερικό, όπως είναι και σήμερα. Σκοπός μας είναι ο κατώτατος μισθός να φτάσει στα 950 ευρώ και ο μέσος μισθός στα 1.500 το 2027».
Πως θα επιτευχθεί η σύγκλιση με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης
Σε ερώτηση σχετικά με τον τρόπο που θα επιτευχθεί πραγματική σύγκλιση με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης, η κ. Μιχαηλίδου απάντησε τα εξής: «Η πραγματική σύγκλιση επιτυγχάνεται με τα ποσοστά ανάπτυξης και αύξησης, που έχουμε ήδη καταφέρει και, έτσι, θα συνεχίσουμε. Δηλαδή, από το 2019 έως το 2023, το πραγματικό κατά κεφαλήν ΑΕΠ στη χώρα έχει αυξηθεί κατά 10%, διπλάσιο από τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Φυσικά, δεν μπορούμε να είμαστε πάρα πολύ ευχαριστημένοι, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι όλη την περίοδο της κρίσης η Ελλάδα έχασε στο κατά κεφαλήν εισόδημά της, την ώρα που άλλες ευρωπαϊκές χώρες και, κυρίως, χώρες της Κεντρικής και της Ανατολικής Ευρώπης, το αύξαναν κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες. Επειδή εχθρός του καλού είναι το καλύτερο, προσπαθούμε συνεχώς να βελτιώνουμε τις αποδόσεις μας».
Μειώνεται το ποσοστό της μερικής απασχόλησης
Σχετικά με τις θέσεις εργασίας μερικής απασχόλησης, η υπουργός Εργασίας διευκρίνισε ότι το ποσοστό της μερικής απασχόλησης ως υποσύνολο όλης της απασχόλησης έχει μειωθεί πολύ τα τελευταία χρόνια. «Το γεγονός ότι εξακολουθεί να είναι υψηλότερο από αυτό που θα θέλαμε είναι γιατί υπάρχει υποδηλωμένη εργασία. Για τον λόγο αυτό, εφαρμόζουμε την Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας. Είναι ένα σημαντικό εργαλείο. Ήδη, μέσα σε έναν χρόνο, 3.500 συμπολίτες μας έχουν πάρει τα δεδουλευμένα τους, βάσει των αποκλίσεων - είτε μη δήλωσης πλήρους απασχόλησης είτε μη δήλωσης των υπερωριών τους. Παράλληλα, έχουν αυξηθεί κατά πάρα πολύ οι επιτόπιοι έλεγχοι της Επιθεώρησης Εργασίας».
Αναφορικά με το αίτημα του ΣΕΒ για μείωση του μη μισθολογικού κόστους, η κ. Μιχαηλίδου υπενθύμισε ότι, «τα τελευταία χρόνια, οι ασφαλιστικές εισφορές έχουν μειωθεί κατά περίπου 5 ποσοστιαίες μονάδες, γεγονός το οποίο είναι πολύ σημαντικό και έχουμε δεσμευτεί για μία μονάδα περαιτέρω. Πρέπει να γίνει με έναν βιώσιμο τρόπο», ανέφερε χαρακτηριστικά.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Οι δύο βασικές προϋποθέσεις για την πληρωμή του Νοεμβρίου
Οι δαπάνες για τρόφιμα, στέγη, μεταφορές και αναψυχή
Μεγάλο πρόγραμμα ανάταξης σχολικών υποδομών σε όλη τη χώρα
Τι πρέπει να γνωρίζουν οι δικαιούχοι
Τι πρέπει να προσέχουν οι παραγωγοί
Ποιοι μπορούν να φύγουν στα 62
Αν ένας φόρος είναι δίκαιος, εφαρμόσιμος και αναγκαίος, δεν χρειάζεται έντονους συναισθηματικούς χαρακτηρισμούς για να δικαιολογηθεί η επιβολή του
Δεν αρκεί η οικονομία να «κινείται»· πρέπει να μετασχηματίζεται. Δεν αρκεί να αυξάνονται οι επενδύσεις· πρέπει να δημιουργούν αξία
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υποστήριξε ότι η Ελλάδα «πλήρωσε ακριβά το παιχνίδι να δίνονται χρήματα δανεικά»
Τι απάντησε η υπουργός Εργασίας στις επίκαιρες ερωτήσεις των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εγκαινίασε τα έργα ανάδειξης της Αρχαίας Νικόπολης
Ο πρόεδρος της ΕΛΑΣ μίλησε στο γαλλικό «Marianne» για την οικονομία και τις ευρωπαϊκές εξελίξεις
Ορισμένες συσκευές καταναλώνουν ρεύμα ακόμη και όταν δεν τις χρησιμοποιούμε
Η υπουργός τόνισε τη σημασία της πρόληψης, της αναδοχής και της αποϊδρυματοποίησης
Ποιες περιοχές καλύπτει το πρόγραμμα
Η σχέση Ελλάδας - ΗΠΑ είναι σήμερα «πιο στενή και πιο σταθερή από ποτέ»
«Τα πράγματα είναι λίγο καλύτερα στο Λεκανοπέδιο» ανέφερε για το κυκλοφοριακό
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.