Πολιτικη & Οικονομια

Κουτσούμπας: Οι φοιτήτριες θα αναζητούν «sugar daddies» για να χορηγήσουν τις σπουδές τους

Με αφορμή το νομοσχέδιο για τα μη κρατικά ΑΕΙ

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Κουτσούμπας: Οι φοιτήτριες θα αναζητούν «sugar daddies» για να χορηγήσουν τις σπουδές τους
ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΚΕ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ / 2η ΗΜΕΡΑ (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

Κουτσούμπας: Τα δίδακτρα αναγκάζουν τις φοιτήτριες να αναζητούν «sugar daddies»

Επίθεση στην κυβέρνηση της ΝΔ, εξαπέλυσε ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής για τα μη κρατικά Πανεπιστήμια. Ο κ. Κουτσούμπας χρησιμοποίησε μάλιστα την έκφραση «sugar daddies» για να δώσει έμφαση στα επιχειρημάτα του. O εν λόγω χαρακτηρισμός χρησιμοποιείται για μεγαλύτερους, συνήθως, άνδρες με οικονομική ισχύ την οποία χρησιμοποιούν για να έχουν δίπλα τους νεαρότερες γυναίκες. 

Κουτσούμπας: Οδηγείτε φοιτήτριες να ψάχνουν για Sugar Daddies για να πληρώσουν τις σπουδές τους

«Το πανεπιστήμιο που «φιλοτεχνείτε» διαχρονικά, είναι το πανεπιστήμιο των λόμπι της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι το πανεπιστήμιο της διαδικασίας της Μπολόνια, του Ευρωπαϊκού Χώρου Εκπαίδευσης, με φαρδιά πλατιά την υπογραφή και της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι αυτές οι αποφάσεις της ΕΕ που ψηφίζονται με 80% ομοφωνία στο ευρωκοινοβούλιο και σε συμφωνία ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ, που λένε καθαρά ότι το πτυχίο είναι κάποιο «προσόν». Που λένε ότι τα πανεπιστήμια πρέπει να είναι «αυτόνομα» από την κρατική χρηματοδότηση. Που λένε ότι πρέπει να είναι «αυτοχρηματοδοτούμενα», δηλαδή να επιβάλλουν δίδακτρα σε απλά ελληνικά.

Κυριολεκτικά, κύριοι του ΠΑΣΟΚ, το κάνετε πιο εύκολο στην κυβέρνηση της ΝΔ. Κι εσείς τα ίδια προτείνετε. Απλά λέτε να αναθεωρηθεί το άρθρο 16 πριν και μετά να γίνει αυτό που φέρνει σήμερα η ΝΔ. Τώρα, για το ανέκδοτο του Σκανδιναβικού μοντέλου, ούτε οι Σκανδιναβοί δεν σας πιστεύουν, αφού κι αυτοί έχουν πάρα πολύ πικρή πείρα από την επιβολή διδάκτρων που οδηγούν ακόμα και σε αυτή τη σαπίλα, νέες κοπέλες, φοιτήτριες, να οδηγούνται να αναζητούν «sugar daddies» για να χορηγήσουν τις σπουδές τους, με γνωστά ανταλλάγματα φυσικά. Αλλά μάλλον πρέπει να βρείτε άλλον «καπιταλιστικό παράδεισο» να αντιγράψετε. Αφού, τα τελευταία στοιχεία της EUROSTAT, δείχνουν αύξηση της ανεργίας των αποφοίτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στις σκανδιναβικές χώρες.

Όπως και σεις του ΣΥΡΙΖΑ, επικαλείστε το «ευρωπαϊκό μοντέλο» ως το ευκταίο, έναντι του «κυπριακού μοντέλου» που δήθεν εφαρμόζει η κυβέρνηση. Αυτή κι αν είναι άσφαιρη και παραπλανητική κριτική. Γιατί η ίδια στρατηγική για την τριτοβάθμια εκπαίδευση προωθείται σε όλες τις χώρες της ΕΕ και στην Ελλάδα. Η οποία τριτοβάθμια, στην Κύπρο, που έχει 2 δημόσια πανεπιστήμια, εκφράστηκε με κυριαρχία των ιδιωτικών στην αγορά.

Στην Ελλάδα που έχει 24 δημόσια πανεπιστήμια και πάνω από 400 προγράμματα σπουδών, θα εκφραστεί αντικειμενικά με αντίστοιχο τρόπο, όπως σε κάποιες άλλες χώρες της Ευρώπης που επικαλείστε. Η ουσία βρίσκεται στο ότι η δυνατότητα ίδρυσης ιδιωτικών, θα λειτουργήσει ως «δούρειος ίππος» για την περαιτέρω ιδιωτικοποίηση των δημόσιων πανεπιστημίων μας.

Αυτά έχετε υλοποιήσει κι εσείς ως κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Εσείς θεσμοθετήσατε τα ξενόγλωσσα προπτυχιακά με δίδακτρα στα δημόσια πανεπιστήμια. Στη δική σας κυβερνητική θητεία, λειτούργησαν τα περισσότερα μεταπτυχιακά με δίδακτρα στα δημόσια πανεπιστήμια που γνώρισε ως τότε η χώρα.

Η ουσία δεν βρίσκεται στο ποσοστό φοίτησης μεταξύ των ιδιωτικών και των δημόσιων πανεπιστημίων, όπως ισχυρίζεστε. Γιατί στις 22 από τις 27 χώρες της ΕΕ, στα δημόσια πανεπιστήμια οι ημεδαποί φοιτητές πληρώνουν δίδακτρα και τέλη φοίτησης. Πληρώνουν για αναλώσιμα, συγγράμματα, εστίες, μεταφορές. Τα πάντα», ανέφερε ο επικεφαλής του ΚΚΕ. 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ