Πολιτικη & Οικονομια

Στο συνέδριο του ΕΛΚ στο Βουκουρέστι ο Κ. Μητσοτάκης μετά την επίσκεψη στην Οδησσό

Τι αναφέρει το μανιφέστο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Κ. Μητσοτάκης: Στο συνέδριο του ΕΛΚ μετά την υψηλού συμβολισμού επεισοδιακή επίσκεψη στην Οδησσό
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Ζελένσκι στην Οδησσό © ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/EUROKINISSI

Κ. Μητσοτάκης: Στο συνέδριο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος μετά την υψηλού συμβολισμού επεισοδιακή επίσκεψη στην Οδησσό

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετά την Οδησσό της Ουκρανίας, η οποία σημαδεύτηκε από την πυραυλική επίθεση κοντά στην ελληνική αποστολή, μεταβαίνει στο Βουκουρέστι για να συμμετάσχει στο διήμερο συνέδριο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος όπου θα συζητηθεί το μανιφέστο εν όψει των ευρωεκλογών.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-czmxgumcmxpt)

Οι μεγάλες προκλήσεις της ΕΕ και το μανιφέστο του ΕΛΚ στην ατζέντα

Οι μεγάλες προκλήσεις στον ορίζοντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την πενταετία 2024-2029, αλλά και η προεκλογική ατζέντα της ευρωπαϊκής κεντροδεξιάς στο δρόμο προς τις κάλπες του Ιουνίου στα 27 κράτη-μέλη βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των συζητήσεων στο συνέδριο του ΕΛΚ στο Βουκουρέστι.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ακόμη 14 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων αναμένεται μέσα στις επόμενες δύο ημέρες να δώσουν το πράσινο φως στο μανιφέστο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος ενόψει των ευρωεκλογών, αλλά και να επικυρώσουν την υποψηφιότητα της Ούρσουλας Φον Ντερ Λάιεν για δεύτερη θητεία στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Οι ηγέτες της ευρωπαϊκής Κεντροδεξιάς θα συζητήσουν για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, την ευρωπαϊκή άμυνα αλλά και το αυξημένο κόστος ζωής.

Τι αφορά το μανιφέστο του ΕΛΚ

Το ενδιαφέρον στην πρωτεύουσα της Ρουμανίας περιστρέφεται γύρω από το μανιφέστο του ΕΛΚ για τις ευρωεκλογές. Το μανιφέστο εκτείνεται γύρω από μια συγκεκριμένα ατζέντα οικονομική, κοινωνική και γεωπολιτική:

  • Ανταγωνιστικότητα & Οικονομία
  • Δημιουργία νέων θέσεων εργασίας
  • Ασφάλεια & Άμυνα
  • Προσφυγικό  - Μεταναστευτικό

Όπως προκύπτει από το προσχέδιο του πολιτικού μανιφέστου, η ευρωπαϊκή Κεντροδεξιά προτείνει τη δημιουργία θέσης υπουργού Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ο οποίος θα είναι και αντιπρόεδρος της Κομισιόν. Μέσα από το μανιφέστο, οι ηγέτες της ευρωπαϊκής Κεντροδεξιάς θα τονίσουν ότι το ΕΛΚ βρίσκεται σταθερά στο πλευρό της Λευκωσίας. Όπως σημειώνεται στο προσχέδιο, το ΕΛΚ υποστηρίζει την ανάγκη συνέχισης των διαπραγματεύσεων για μία λύση βιώσιμη, μία διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, χωρίς τις αναχρονιστικές εγγυήσεις.

Παράλληλα το ΕΛΚ:

  • Προτείνει τη δημιουργία θέσης επιτρόπου Άμυνας και την ίδρυση ευρωπαϊκού συμβουλίου υπουργών Άμυνας
  • Επαναβεβαιώνει τη δέσμευση για έλεγχο των εξωτερικών συνόρων της Ένωσης
  • Εκφράζει την πρόθεση για τριπλασιασμό των δυνάμεων της Frontex, ώστε από 10.000 άτομα να φτάσει τις 30.000

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-czmwfcv4xgj5)

Μήνυμα προς Αλβανία από το ΕΛΚ για την υπόθεση Μπελέρη

Σε χρόνο παράλληλο, ηχηρό μήνυμα στην Αλβανία για την εφαρμογή του κράτους δικαίου εξέπεμψε το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, με αφορμή την υπόθεση του εκλεγμένου Δημάρχου Χειμάρρας, Φρέντι Μπελέρη.

Στο Συνέδριο του ΕΛΚ, ο Γραμματέας Διεθνών Σχέσεων της Νέας Δημοκρατίας και βουλευτής Σερρών Τάσος Χατζηβασιλείου, παρουσίασε στην ολομέλεια έκτακτο ψήφισμα της ΝΔ, το οποίο ψηφίστηκε και υιοθετήθηκε από την ευρωπαϊκή κεντροδεξιά.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ