Πολιτικη & Οικονομια

Η «οργανική θέση» του Γιώργου Τσίπρα

Φαίνεται ότι ο Στέφανος Κασσελάκης είναι σκληρότερο καρύδι απ' αυτό που περίμεναν

img_0317_1.jpg
Σταμάτης Ζαχαρός
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Η «οργανική θέση» του Γίωργου Τσίπρα
© Γιώργος Κονταρίνης / Eurokinissi

Το θέμα ηγεσίας στον ΣΥΡΙΖΑ που έθεσε ο Γιώργος Τσίπρας και η αντίδραση του Στέφανου Κασσελάκη

Ο Γιώργος ο Τσίπρας έχει «οργανική θέση» στο κόμμα παρ' ότι δεν εξελέγη καν βουλευτής στις τελευταίες εκλογές. Αν δεν τα πάει καλά με τον Κασσελάκη, τόσο το χειρότερο για τον Κασσελάκη, ο οποίος πρέπει να φύγει. Παρ' ότι ο τελευταίος εξελέγη πανηγυρικά με τη διαδικασία που επέλεξαν οι ιδιοκτήτες του κόμματος. Ο Γίωργος ο Τσίπρας του δείχνει την έξοδο.

Κάπου εδώ, οφείλω να θυμίσω μια πρόσφατη φράση του Γιώργου του Τσίπρα κατά την προηγούμενη διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ: «Ήταν μεγάλα ονόματα, όταν ήταν στον ΣΥΡΙΖΑ» (ΣΚΑΙ 24/11/23). Σωστό. Τώρα τα μεγάλα ονόματα πασχίζουν να επιστρέψουν στο 3%. Όχι να πέσουν στο 3%, όπως κοροϊδευτικά έλεγαν οι αντίπαλοί τους. Αλλά να το φθάσουν, αφού οι δημοσκόποι δίνουν στη «Νέα Αριστερά» μικρότερα ποσοστά. Αυτό, είναι ένα μάθημα ζωής για όλους. Μια προσφορά του Γιώργου του Τσίπρα με την νέα του ιδιότητα, αυτή του life coach.

Η προτροπή του Γιώργου του Τσίπρα καταδεικνύει τι εννοούσαν ανέκαθεν οι σύντροφοι της πρώτης φοράς αριστερά, όταν έκαναν λόγο για «πλέρια δημοκρατία». Οι μισοί, όταν δεν τους βόλεψε το αποτέλεσμα των εσωκομματικών εκλογών πήραν τα μπογαλάκια τους και έφυγαν. Ίσως και να ήταν (δεδομένων των συνθηκών) η πιο τίμια λύσις. Ένα άλλο κομμάτι όμως έμεινε στον ΣΥΡΙΖΑ. Τώρα γίνεται κατανοητό το γιατί. Έχουν ιδιοκτησιακή σχέση. Ή τουλάχιστον έτσι πιστεύουν. Έμειναν για να κάνουν κουμάντο στο τσιφλίκι τους. Να κουλαντρίζουν το νέο λαμπερό πρόσωπο. Τον θεώρησαν μαριονέτα που θα κινείται κατά τις δικές τους διαταγές. Αν δεν το κάνει; Θεωρούν ότι είναι αναλώσιμος. Θα τον επιστρέψουν και θα δουν με ποιον θα τον αντικαταστήσουν.

Έκαναν όμως δύο μεγάλα λάθη στον σχεδιασμό τους. Το πρώτο αφορά στον ίδιο τον Στέφανο Κασσελάκη. Φαίνεται ότι ο νέος πρόεδρος του ΣυΡιζΑ είναι σκληρότερο καρύδι από ότι περίμεναν. Δεν έσκυψε το κεφάλι και δεν συμπεριφέρεται σαν υπάλληλος του Τσίπρα. Ούτε του Γιώργου ούτε του Αλέξη.

Το δεύτερο λάθος έχει να κάνει με τη βούληση του κόσμου που ψήφισε στις εσωκομματικές εκλογές του ΣυΡιζΑ. Οι άνθρωποι αυτοί πιθανόν να θεωρούνται «πρόβατα» από τους παλαιούς ιδιοκτήτες του κόμματος. Ίσως να έχουν μία άποψη σαν αυτή του Τραμπ. Ο οποίος έχει δηλώσει ότι ακόμα κι αν δολοφονήσει κάποιον στην πέμπτη λεωφόρο της νέας Υόρκης, δεν πρόκειται να χάσει ούτε έναν ψηφοφόρο.

Αν ο Γιώργος ο Τσίπρας πιστεύει ότι θα τα πάει καλύτερα ο ίδιος από τον Στέφανο Κασσελάκη, δεν έχει παρά να ιδρύσει και αυτός ένα κόμμα

Οι πολίτες είναι αυτοί που θα επιλέξουν ποιος θα ηγείται του κόμματος που ψηφίζουν. Αν δεν τους κάνει ο αρχηγός θα τον αποδοκιμάσουν στις επόμενες εκλογές. Αν ο Γιώργος ο Τσίπρας πιστεύει ότι θα τα πάει καλύτερα ο ίδιος από τον Στέφανο Κασσελάκη, δεν έχει παρά να ιδρύσει και αυτός ένα κόμμα (π.χ. την Πιο Νέα Αριστερά) και να δοκιμάσει την τύχη του στις εκλογές.

Αν οι σύντροφοι νιώθουν μπροδομένοι και αδικημένοι, καλύτερα να τους θυμίσω μια φράση ενός άλλου συντρόφου, του Χρήστου Σπίρτζη λίγο μετά τις εκλογές του 2023. «Η κομματική γραφειοκρατία και οι “ιδιοκτήτες” του κόμματος δεν επέτρεψαν να ανοίξει το κόμμα. Δημιούργησαν το άβατο των ιερών και οσίων του κόμματος. Δημιούργησαν λειτουργία “αυλής” απομόνωσης και λήψης αποφάσεων, με λειτουργίες συνεχούς κοπτάτσιας» (Το Βήμα 9/7/23). Αυτό ακριβώς, τίποτα άλλο.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ