Πολιτικη & Οικονομια

Ο κ. Δούκας ως κόλαξ

Σε πρόσφατη συνέντευξή του ο δήμαρχος της Αθήνας επιδεικνύει την αριστεροσύνη που μας ηγεμονεύει

Σώτη Τριανταφύλλου
Σώτη Τριανταφύλλου
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Χάρης Δούκας
Χάρης Δούκας © ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI

Χάρης Δούκας: Οι πρόσφατες δηλώσεις σχετικά με τη στήριξή του στις καταλήψεις στα πανεπιστήμια και οι λόγοι πίσω από αυτές

Tα λάθη του κ. Μπακογιάννη στον δήμο της Αθήνας οδήγησαν μερικούς από μας σε δικά μας λάθη. Και το συμπαθητικό προφίλ του κ. Χάρη Δούκα μαζί με την ανάγκη για δικαιοσύνη, για άρνηση της κομματικότητας, για ανοιχτό μυαλό κατά κάποιον τρόπο, ανέδειξαν στο αξίωμα κάποιον που σήμερα στηρίζει τις καταλήψεις στα πανεπιστήμια —μολονότι αυτές είναι παράνομες. Δεν ξέρω αν ο κ. Δούκας κάνει για μια ακόμα φορά επίδειξη αριστεροσύνης —όπως έκανε μιλώντας για τα «δέντρα» στα Εξάρχεια— ή αν πιστεύει πραγματικά όσα λέει, ή και τα δύο· ξέρω όμως ότι οι μέχρι τώρα δηλώσεις του σε καίρια ζητήματα της πόλης δείχνουν ταύτιση με το χειρότερο Κατεστημένο του λαϊκισμού και της μπαχαλοποίησης. Τις συγκεκριμένες πράξεις της δημαρχίας δεν μπορώ να τις κρίνω ακόμα— θα δούμε.

Στις δημόσιες εμφανίσεις και στις συνεντεύξεις του ο κ. Δούκας φαίνεται να υιοθετεί ολόκληρη την εργαλειοθήκη και την ορολογία της παλαβής αριστεράς που μας ηγεμονεύει. Με λίγα λόγια, εκλέξαμε, με χαρακτηριστική επιπολαιότητα, κάποιον που δεν έχει πρόθεση να επιβάλει τους νόμους, να προωθήσει την ευπρέπεια της πόλης και την αξιοπρέπεια των πολιτών γυρίζοντας μια σελίδα ιστορίας που διήρκεσε πενήντα χρόνια. Από τις πιο πρόσφατες δηλώσεις του συμπεραίνω ότι εφαρμόζει στη δημαρχία τις νοοτροπίες του ελληνικού πανεπιστημίου: διεκδικήσεις κενές περιεχομένου, θωπεία της μετριότητας, λατρεία του ακτιβισμού και της ανομίας. Με το να στηρίζει ο κ. Δούκας —και μάλιστα με κάποια μορφή ιδεοληψίας— την ασχήμια, την ακραία ρυπαρότητα που επικρατεί στα ΑΕΙ και στην πόλη γενικότερα, συμπληρώνει το αριστερό ιδεώδες του άστεως: μια πόλη γεμάτη πανό με ανόητα συνθήματα, με γκραφφίτι, με αδιάκοπες μικροδιαδηλώσεις που εμποδίζουν την καθημερινή ζωή των πολιτών, με κακοφωνία και παραμέληση όλων όσα θεωρούνται «αστικές» αξίες. Διότι, όπως όλοι ξέρουμε, στο μυαλό των τραμπούκων και των άλλων φυλών που δραστηριοποιούνται μέσα και έξω από τα ΑΕΙ, ακόμα και η καθαριότητα είναι «αστική» αξία —πλην όμως, είναι επίσης το πρωταρχικό καθήκον της δημαρχίας.

Ο κ. Δούκας θέλει να τα έχει καλά με τις «συλλογικότητες», με όλους εκείνους που επιβάλλουν το χάος: ωστόσο, πρέπει να λάβει υπόψη ότι εξελέγη με ψήφους ανθρώπων που επιθυμούν την ευταξία, την τιμωρία των παρανόμων και την αναβάθμιση της Αθήνας από βαλκανικό χωριό σε ευρωπαϊκή πρωτεύουσα. Επίσης, εξελέγη με ψήφους ανθρώπων που δεν θέλησαν να στηρίξουν τους υποψηφίους του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ: αναρωτιέμαι λοιπόν σε τι διαφοροποιείται από αυτούς κι αν συνειδητοποιεί ότι εξελέγη ως δήμαρχος όλων των Αθηναίων. Νostra culpa.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ