Πολιτικη & Οικονομια

Αλλαγές στα εργασιακά: Αυξήσεις στον κατώτατο μισθό και αναγνώριση προϋπηρεσίας

«Ξεπάγωσαν» οι τριετίες για χιλιάδες εργαζόμενους

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Αλλαγές στα εργασιακά: Αυξήσεις στον κατώτατο μισθό και αναγνώριση προϋπηρεσίας
Ο μέσος μισθός στην Ελλάδα σε επίπεδο μικτών αποδοχών παραμένει χαμηλότερος από ότι ήταν το 2009 © Unsplash / Israel Andrade

Αλλαγές στα εργασιακά: Αυξήσεις στον κατώτατο μισθό και αναγνώριση προϋπηρεσίας - «Ξεπάγωσαν» οι τριετίες για χιλιάδες εργαζόμενους

Σε έτος σημαντικών μισθολογικών αυξήσεων στον ιδιωτικό τομέα αναμένεται να αναδειχθεί το 2024.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cy2qjzaqap4x)

Πέραν των δρομολογημένων κρατικών παρεμβάσεων για το ξεπάγωμα των τριετιών ύστερα από 14 χρόνια αλλά και την νέα αύξηση του κατώτατου μισθού από τον Απρίλιο, μεγάλοι εργοδότες ανακοινώνουν από τώρα κατώτατο μισθό ακόμη και 1.000 ευρώ, αλλά και αναδρομική αναγνώριση της προϋπηρεσίας από το 2012 μέχρι το 2023. Στόχος να καλυφθούν οι χιλιάδες κενές θέσεις που ήδη εντοπίζονται σε κλάδους όπως τα supermarket, η εστίαση αλλά και το λιανεμπόριο.

Ωστόσο, η Ελλάδα εξακολουθεί να είναι η μοναδική χώρα στην Ευρώπη στην οποία οι εργαζόμενοι εξακολουθούν να έχουν χαμηλότερους μισθούς συγκριτικά με πριν από 10 χρόνια και μάλιστα χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι απώλειες από τον πληθωρισμό.

Το διαπραγματευτικό «ατού» των εργαζόμενων και η έλλειψη προσωπικού

Ισχυρή διαπραγματευτική ισχύ αποκτούν οι εργαζόμενοι στους κλάδους του λιανεμπορίου, της εστίασης και του τουρισμού, οι οποίοι αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα εύρεσης προσωπικού. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, από τους εν λόγω κλάδους λείπουν πάνω από 90.000 εργατικά χέρια, αναγκάζοντας τις επιχειρήσεις να αναθεωρήσουν τη μισθολογική τους πολιτική και να δώσουν επιπλέον κίνητρα.

Ο κλάδος του οργανωμένου λιανεμπορίου τροφίμων καταγράφει ελλείψεις 8.000-10.000 εργαζομένων. Στο πλαίσιο αυτό, δύο μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ προχώρησαν σε αύξηση του κατώτατου μισθού για τους νεοεισερχόμενους στα 900 ευρώ από 780 που προβλέπει η νομοθεσία. Μάλιστα, μια από αυτές αναγνωρίζει και την προϋπηρεσία που έχουν οι υπάλληλοι στην επιχείρηση τους από το 2012 έως σήμερα.

Και τα σούπερ μάρκετ αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην ανεύρεση προσωπικού. Για αυτό το λόγο κάθε αλυσίδα επανεξετάζει όχι μόνο την πολιτική μισθών, αλλά πολιτικές που έχουν να κάνουν με την εκπαίδευση του προσωπικού, τη διατήρηση του προσωπικού, με κίνητρα για την παραμονή στην εργασία.

Μεγάλη πολυεθνική εταιρεία ένδυσης και υπόδησης που δραστηριοποιείται στην Ελλάδα και απασχολεί περίπου 4.000 εργαζόμενους κάνει ποδαρικό με αυξήσεις αποδοχών κατά 10,66%, με τον κατώτατο μισθό να ξεπερνά, σύμφωνα με πληροφορίες, τα 1.000 ευρώ.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cy294vcm4qcx)

«Ξεπάγωμα» τριετιών και αύξηση κατώτατου μισθού

Αυξημένες αποδοχές κατά 10% για κάθε προϋπηρεσία τριών ετών και μέχρι 30% για προϋπηρεσία εννέα ετών και άνω, θα λάβουν από το τέλος Ιανουαρίου και οι υπάλληλοι του ιδιωτικού τομέα. Ωστόσο, η επαναφορά των τριετιών δε θα έχουν αναδρομικότητα για την περίοδο από τις 14 Φεβρουαρίου 2012 έως και τις 31 Δεκεμβρίου 2023.

«Κάποιοι θα δουν άμεσα αύξηση στον μισθό τους. Σύμφωνα με την “ΕΡΓΑΝΗ”, περίπου 100.000 άνθρωποι έχουν θεμελιώσει ή θα θεμελιώσουν δικαίωμα αύξησης 10% μέσα στο 2024. Προϊόντος της τριετίας, θα επεκταθεί σε όλο τον ιδιωτικό τομέα και θα φτάσει περίπου σε ένα εκατομμύριο ανθρώπους» δήλωσε ο υπουργός Εργασίας Άδωνις Γεωργιάδης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ

Νέα αύξηση, που εκτιμάται ότι θα κυμανθεί από 5% έως 6% στους κατώτατους μισθούς, θα έρθει τον Απρίλιο του 2024. Με αυτά τα δεδομένα, οι νέες κατώτατες απολαβές θα κυμανθούν από 820 έως 830 ευρώ.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cy3jzkc94t95)

Μισθοί ιδιωτικού τομέα: Ασθενής η αγοραστική δύναμη των Ελλήνων - Μεγάλες απώλειες από τον πληθωρισμό

Η αύξηση των μισθών στον ιδιωτικό τομέα θα αναδειχθεί σε ένα από τα μεγαλύτερα στοιχήματα της νέας χρονιάς καθώς, όπως προκύπτει από τα στοιχεία, η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα στην Ευρώπη στην οποία οι εργαζόμενοι εξακολουθούν να έχουν χαμηλότερους μισθούς συγκριτικά με πριν από 10 χρόνια. Και μάλιστα σε ονομαστικούς όρους, δηλαδή χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι απώλειες από τον πληθωρισμό. Στην τριετία υπήρξαν ανατιμήσεις που σε βασικά είδη έφτασαν και στο 30%.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΕΦΚΑ:

Ο μέσος μισθός στην Ελλάδα σε επίπεδο μικτών αποδοχών παραμένει σήμερα χαμηλότερος από ότι ήταν το 2009.

Μέσος μισθός (8ωρο)

1.250 ευρώ (2023) - 1.379 ευρώ (2009)

Υψηλότερος είναι ο κατώτατος μισθός

780 ευρώ (2023) - 701 ευρώ (2009)

Δύο είναι τα μεγάλα στοιχήματα: Αύξηση των μισθών και το κλείσιμο της μεγάλης ψαλίδας που έχει ανοίξει με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες.

Πηγή: ertnews

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ