Πολιτικη & Οικονομια

Τα νούμερα της εβδομάδας | 14 - 20 Δεκεμβρίου 2023

80,7 χρόνια είναι το προσδόκιμο ζωής στην Ελλάδα και είναι χαμηλότερο απ’ ό,τι στις περισσότερες άλλες χώρες της νότιας και της δυτικής Ευρώπης, αλλά ίσο με τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

img_0317_1.jpg
Σταμάτης Ζαχαρός
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Eurostat: Οι γυναίκες στην ΕΕ ζουν πεντέμισι χρόνια περισσότερο από τους άνδρες- Το προσδόκιμο ζωής στην ΕΕ στα 80,6 έτη
© Unsplash

Τα νέα της εβδομάδας 14 - 20 Δεκεμβρίου 2023. O Σταμάτης Ζαχαρός αποτυπώνει την επικαιρότητα σε αριθμούς.

5-10 άτομα, σύμφωνα με την ΣΤΑΣΥ, άνοιξαν πυροσβεστήρες και εν συνεχεία επιβιβάστηκαν σε συρμό ενισχυτικού δρομολογίου (που είχε δρομολογηθεί για τη μεταφορά φιλάθλων μετά το τέλος αγώνα). Οι φίλαθλοι διαπληκτίστηκαν με άλλους επιβάτες εντός του συρμού και εν συνεχεία συνεπλάκησαν με διάφορα άτομα σε επόμενους σταθμούς. Και όλα αυτά μερικές μέρες μετά την ανακοίνωση της Κυβέρνησης ότι θα μπει ένα τέλος στη βία και τον χουλιγκανισμό. Φυσικά δεν συνελήφθη κανείς.

29 ετών ήταν ο αστυνομικός της ομάδας ΔΙΑΣ, ο οποίος σκοτώθηκε τα ξημερώματα της Δευτέρας κατά τη διάρκεια καταδίωξης ληστή.

20 λεπτά ήταν η διάρκεια της καταδίωξης. Το όχημα προσπαθούσε να διαφύγει των αστυνομικών αναπτύσσοντας υπερβολική ταχύτητα, ενώ παραβίασε όλους τους φωτεινούς σηματοδότες μέχρι να βγει στη Λεωφόρο Αθηνών.

30 ανήλικοι πλησίασαν τρία αγόρια και τέσσερα κορίτσια στον Άλιμο και, χωρίς σοβαρή αφορμή, επιτέθηκαν με γροθιές και κλοτσιές. Χτυπούσαν ανήλικο ακόμη και μέσα σε σούπερ μάρκετ όπου έτρεξε να προφυλαχτεί. Δύο ανήλικοι τραυματίστηκαν, ο ένας μάλιστα χρειάστηκε να μεταφερθεί στο νοσοκομείο, ενώ η αστυνομία έχει προχωρήσει σε τέσσερις συλλήψεις.

3 νεαροί ξυλοκόπησαν άγρια έναν άνδρα που έκανε τζόκινγκ το βράδυ της Πέμπτης στου Ζωγράφου. Πληροφορίες ανέφεραν ότι ο άνδρας νοσηλεύεται στο νοσοκομείο έχοντας υποστεί διάσειση και κακώσεις από τα χτυπήματα, με αποτέλεσμα να έχει προσωρινή απώλεια μνήμης. Μαρτυρίες κατοίκων ανέφεραν επίσης ότι το προηγούμενο διάστημα είχε συμβεί κάτι παρόμοιο στην Πλατεία Ελευθερίας στο Γουδή με άλλον άνδρα να πέφτει θύμα ξυλοδαρμού.

40 τουλάχιστον άτομα, στην πλειοψηφία τους ανήλικοι, με κουκούλες, κράνη, ρόπαλα, ξύλα και άλλα αντικείμενα συνεπλάκησαν σε δρόμο κοντά στην οδό Κλεάνθους, στην Τούμπα το απόγευμα του Σαββάτου.

3 νεαροί Κρητικοί πυροβολήθηκαν έξω από κέντρο διασκέδασης στο Γκάζι, δι’ ασήμαντον αφορμή. Ο δράστης, σύμφωνα με την αστυνομία, είναι σκληρός ποινικός, άνθρωπος της νύχτας και πιθανόν διέφυγε στην Αλβανία καθώς κανείς δεν σκέφτηκε να στείλει σήμα στα σύνορα.


67 φοιτητές του τμήματος της Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο ψήφισαν υπέρ της κατάληψης σε σύνολο 130 που παρευρέθησαν σε πατροπαράδοτη παραδοσιακή ψηφοφορία. Και φυσικά προχώρησαν σε κατάληψη την περασμένη Παρασκευή γράφοντας στα παλαιότερα των αρβυλών τους τον σχετικό νόμο της παρούσας Κυβέρνησης.

700 άλλοι φοιτητές χρησιμοποίησαν το «επάρατο ηλεκτρονικό σύστημα της Κεραμέως» για τις ψηφοφορίες και σε ποσοστό 67,7% αποφάσισαν να συνεχιστούν κανονικά και δια ζώσης τα μαθήματα. Φυσικά ουδείς άκουσε την πλειοψηφία. Άλλωστε το Υπουργείο Παιδείας είναι αρκετά χιλιόμετρα μακριά από το ΕΜΠ. Ακούγονται μόνον οι άναρθρες κραυγές των καταληψιών.

700 φοιτητές συγκεντρώθηκαν την περασμένη Παρασκευή έξω από ξενοδοχείο στο Καβούρι, στους χώρους του οποίου διεξαγόταν η Σύνοδος των Πρυτάνεων και επιτέθηκαν με πέτρες και άλλα αντικείμενα στην αστυνομία. Φυσικά δεν συνελήφθη κανείς.


42% έχει αυξηθεί η τιμή των αυγών στη Ρωσία και ρωσικά μέσα ενημέρωσης έκαναν λόγο για μεγάλες ουρές από αγοραστές που περίμεναν να αγοράσουν αυγά σε περιοχές από το Κουμπάν στη νότια Ρωσία έως το Νοβοσιμπίρσκ.

1,2 δισ. αυγά αναμένεται εισαχθούν τις προσεχείς ημέρες στη Ρωσία από τις λεγόμενες φιλικές χώρες καθώς, μετά από σύσταση του Πούτιν, η Κυβέρνηση ήρε τους σχετικούς δασμούς. Η σύσταση έγινε ιδιαίτερα διακριτικά με τον Ρώσο πρόεδρο να ρωτά τον Υπουργό Γεωργίας «πώς πάνε τα αυγά σου». Μικρή λεπτομέρεια: η ρώσικη λέξη για τα αυγά, η οποία είναι «γιαΐτσα», σημαίνει επίσης «όρχεις». Προφανώς ο Υπουργός δεν ήθελε κανείς να μείνει χωρίς αυγά. Πρωτίστως ο ίδιος.

60% είχε αυξηθεί η τιμή των αυγών στις ΗΠΑ το 2022.

17,99 δολάρια κόστιζε στο τέλος του έτους μια ντουζίνα οργανικά αυγά στο Upper East Side του Manhattan.

11,9% αυξήθηκε η τιμή των αυγών μέσα σε 12 μήνες μέχρι τον περασμένο Αύγουστο στην Ελλάδα. Δεν υπάρχουν πληροφορίες σχετικές με επικοινωνία της ΠτΔ με τον Λευτέρη Αυγενάκη, καθ’ ομοίωσιν των επιτυχημένων πρακτικών της Ρωσίας στην καταπολέμηση της ακρίβειας.


80,7 χρόνια είναι το προσδόκιμο ζωής στην Ελλάδα και είναι χαμηλότερο απ’ ό,τι στις περισσότερες άλλες χώρες της νότιας και της δυτικής Ευρώπης, αλλά ίσο με τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

1.874 ευρώ κατά κεφαλήν είναι η δαπάνη για την υγεία στην Ελλάδα και η χώρα μας  συγκαταλέγεται μεταξύ των κρατών μελών με τα χαμηλότερα ποσοστά στην ΕΕ.


20 ομάδες, 15 εκ των οποίων θα είχαν σταθερό συμβόλαιο και οι υπόλοιπες πέντε θα έπαιρναν το εισιτήριο, είτε από τα εγχώρια πρωταθλήματα είτε από προκριματικούς αγώνες, προέβλεπε το σχέδιο για τη δημιουργία μιας κλειστής ποδοσφαιρικής διοργάνωσης την οποία ονειρεύονταν οι κ.κ. Φλορεντίνο Πέρεθ, Χουάν Λαπόρτα και Αντρέ Ανιέλι. Πρόεδροι αντιστοίχως των ποδοσφαιρικών μεγαθηρίων Ρεάλ Μαδρίτης, Μπαρτσελόνα και Γιουβέντους.

21 Δεκεμβρίου «κληρώνει» για το μέλλον αυτού του σχεδίου καθώς UEFA και FIFA είχαν απειλήσει με κυρώσεις τους συλλόγους που θα συμμετείχαν αλλά τώρα η δικαιοσύνη (δικαστήριο του Λουξεμβούργου) καλείται να αποφασίσει αν οι ευρωπαϊκοί νόμοι εγγυώνται την ισότητα όλων έναντι του νόμου.


Verba Volant

Δημήτρης Νατσιός

«Ακυρώνεται η επανάσταση του ’21 με την τροπολογία Καιρίδη».
Σοβαρότατες εξελίξεις. Επανέρχεται το γρόσι, το χαράτσι, το κρυφό σχολειό, οι γενίτσαροι και τα σαντζάκια. Ευτυχώς που υπάρχουν ελεύθερες φωνές και τα μαθαίνουμε. Πιο πατριώτης ήταν μόνον ο Πρέκας στο «ΟΧΙ» και πιο γραφική εικόνα, μόνο ταβερνάκι με κρεμασμένα χταπόδια στις Κυκλάδες.

Ντόναλντ Τραμπ

«Δηλητηριάζουν το αίμα της χώρας μας».
Αυτή είναι η άποψη του πρώην προέδρου των ΗΠΑ για τους παράτυπους μετανάστες. Μικρή λεπτομέρεια είναι το γεγονός ότι ο ίδιος είναι παιδί μεταναστών από τη Γερμανία και τη Σκωτία ενώ η πρώτη του σύζυγός και μητέρα των 3 πρώτων παιδιών του, η Ιβάνα, κατάγεται από την Τσεχοσλοβακία. Η δε τρίτη σύζυγος Μελάνια, η οποία έγινε και πρώτη κυρία της χώρας, κατάγεται από τη Σλοβενία. Γυναίκες (και άντρες) δηλητήριο δηλαδή.

Οπαδός Ολυμπιακού στο Μπάσκετ

«Άντε γ... μαύρη μαϊμού»
Αυτό ήταν το σχόλιο του διαπρεπούς φιλάθλου, ο οποίος είχε εισιτήριο διαρκείας για θέσεις in court (δίπλα στον αγωνιστικό χώρο). Η ΚΑΕ Ολυμπιακός τού αφαίρεσε την κάρτα διαρκείας και του απαγόρευσε ισοβίως την είσοδο στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας. Κερασάκι στην τούρτα ήταν η απόφαση της Euroleague να του απαγορεύσει διά πάντως την είσοδο σε όλα τα ματς της EuroLeague και όλες τις εκδηλώσεις οι οποίες σχετίζονται με τη διοργάνωση. Ας λέει τις χυδαιότητές του στον καναπέ εφεξής. Να τις ακούει μόνος του.

Σοφία Λεοντίτση

«Λυπάμαι πολύ για άτομα που ενώ είναι το τίποτα, τα έχετε κάνει κάτι».
Σκληρή επίθεση εναντίον της instagrammer-influencer Ιωάννας Τούνη για την έλλειψη ουσιαστικής ιδιότητας. Η δήλωση αποκτά άλλη βαρύτητα καθώς γίνεται από μια κυρία με ιδιότητα «πρώην παίκτρια reality-influencer».

Light (Χρήστος Ιωαννίδης)

«Ξόδεψα 1 εκ. ευρώ σε λουλούδια».
Μπράβο. Οι άνθρωποι της τέχνης πρέπει να ηγούνται δια τους παραδείγματος. Για μια τόσο γενναία πράξη, δεν χρειάζεται να περιμένουμε για να του στήσουμε μια προτομή. Ίσως έναν ανδριάντα. Να δώσουμε το όνομά του σε έναν δρόμο. Μα τι λέω; Τουλάχιστον σε μια λεωφόρο.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ