Πολιτικη & Οικονομια

Υπερψηφίστηκε η Εξεταστική για τα Τέμπη - Σε υψηλούς τόνους η συζήτηση που προηγήθηκε

266 βουλευτές ψήφισαν «ναι» - Καταψήφισε το ΠΑΣΟΚ

62224-137655.jpg
Newsroom
12’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Αντιπαράθεση στη Βουλή για τη σύσταση Εξεταστικής για τα Τέμπη
Αντιπαράθεση στη Βουλή για τη σύσταση Εξεταστικής για τα Τέμπη © ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI

Τέμπη: Υπερψηφίστηκε η πρόταση του ΚΚΕ για Εξεταστική, με 266 «ναι», ενώ καταψήφισε το ΠΑΣΟΚ που έχει καταθέσει δική του πρόταση - Προηγήθηκε έντονη αντιπαράθεση κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής

Υπέρ της πρότασης του ΚΚΕ, για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής με θέμα: «Τη διερεύνηση του εγκλήματος των Τεμπών και όλων των πτυχών που σχετίζονται με αυτό», τάχθηκε η Ολομέλεια της Βουλής .

Συγκεκριμένα, μετά από ονομαστική-ηλεκτρονική ψηφοφορία, και επί 298 ψηφισάντων, 266 βουλευτές ψήφισαν «ναι», ενώ οι 32 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής ψήφισαν «όχι». Το ΠΑΣΟΚ έχει καταθέσει δική του πρόταση για σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής.

Μετά από σχετική πρόταση του γ' αντιπροέδρου της Βουλής, Αθ. Μπούρα, η οποία έγινε δεκτή ομοφώνως, η εξεταστική επιτροπή θα αποτελείται από 31 μέλη, με εκπροσώπηση κατ΄αναλογία της δύναμής τους, όλων των κομμάτων, καθώς και των ανεξαρτήτων βουλευτών.

Η προθεσμία για την ολοκλήρωση της εργασιών της επιτροπής και η υποβολή του σχετικού πορίσματος, ορίστηκε σε ένα μήνα από τη συγκρότηση της επιτροπής, με δικαίωμα παράτασης, εφόσον ζητηθεί από την ίδια επιτροπή.

Σε υψηλούς τόνους η συζήτηση στη Βουλή

Νωρίτερα, υψηλοί τόνοι επικράτησαν κατά τη συζήτηση του αιτήματος του ΚΚΕ για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Θάνος Πλεύρης κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια καταλόγισε σε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ τακτικισμούς και εμπαιγμούς. Ο κ. Πλεύρης ζήτησε από ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ «να βγάλουν τα Τέμπη από την αντιπαλότητά τους για το ποιο θα είναι το δεύτερο κόμμα». Αναφερόμενος στην πρόταση της συγκρότησης Προανακριτικής Επιτροπής από το ΠΑΣΟΚ σχολίασε πως «ενώ η έρευνα της Ευρωπαίας Εισαγγελέας έχει έρθει στην Βουλή από τον Ιούλιο του 2013 όταν κατέθεσε το ΚΚΕ την πρότασή του για Εξεταστική Επιτροπή και η Κυβέρνηση δήλωσε ότι την αποδέχεται, την ημέρα εκείνη που στην ΔτΠ γινόταν η συζήτηση για το πότε θα διεξαχθεί η συζήτηση της πρότασης στην Ολομέλεια το ΠΑΣΟΚ κατέθεσε την δική του πρόταση».

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cwzlkal0bc75)

Για δε τον ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Πλεύρης παρατήρησε ότι « σήμερα που μιλάμε και γίνεται η συζήτηση για την σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής κατέθεσε την δική του πρόταση περιοριζόμενη σε μια σύμβαση» Αυτό είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ είναι «τακτικές κινήσεις»! Αναρωτήθηκε πως είναι δυνατόν διαβάζοντας το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ τον ίδιο φάκελο δικογραφίας να καταλήγουν σε διαφορετικά πρόσωπα που θα πρέπει να ελεγχθούν για ποινικές ευθύνες». Χαρακτήρισε ασύλληπτο το γεγονός ότι στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ «οι νομικοί σας βρίσκουν για την σύμβαση 717 ποινικές ευθύνες σε Κώστα Αχ. Καραμανλή και σε Κωστή Χατζηδάκη και Μιχάλη Χρυσοχοΐδη αλλά όχι και ενδιάμεσα για τον Χρήστο Σπίρτζη»!

Ο Θάνος Πλεύρης καταλόγισε σε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ τακτικισμούς και εμπαιγμούς.
Ο Θάνος Πλεύρης καταλόγισε σε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ τακτικισμούς και εμπαιγμούς © ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI

Μ. Βορίδης: Η ΝΔ ψηφίζει την Εξεταστική και θα καταψηφίσει την πρόταση του ΠΑΣΟΚ 

«Η ΝΔ θα ψηφίσει την πρόταση της σύστασης Εξεταστικής Επιτροπής για να διερευνηθούν τα αίτια της τραγωδίας των Τεμπών -όπως έχει δεσμευτεί από την πρώτη στιγμή η κυβέρνηση- αλλά θα καταψηφίσει την Προανακριτική Επιτροπή που προτείνει το ΠΑΣΟΚ» ξεκαθάρισε ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης απαντώντας στους πολιτικούς αρχηγούς της αντιπολίτευσης κατά τη συζήτηση στην Ολομέλειας.

Ο Μάκης Βορίδης στην Ολομέλεια της Βουλής
Ο Μάκης Βορίδης στην Ολομέλεια της Βουλής © ΣΤΟΛΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ/EUROKINISSI

Ο υπουργός αντέστρεψε τις επικρίσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ περί υιοθέτησης από τη ΝΔ της πρότασης του ΚΚΕ για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για λόγους «τακτικής» αναρωτώμενος «πώς είναι δυνατόν ταυτόχρονα όταν η ΝΔ λέει "ναι" στη διερεύνηση να μας λέτε ότι το κάνουμε για να συγκαλύψουμε τις ευθύνες και εάν πούμε "όχι" στη διερεύνηση πάλι ο στόχος μας είναι η συγκάλυψη». Επέκρινε ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ και ”Νίκη” ότι «σπεύδουν να στέρξουν και να υπερψηφίσον όλες τις προτάσεις για τη διερεύνηση των ποινικών ευθυνών», άρα και του ΣΥΡΙΖΑ χωρίς όμως -όπως σημείωσε- «να την έχετε καν δει» και «χωρίς να ξέρετε τις αποδιδόμενες κατηγορίες στους υπουργούς και εσείς να δηλώνετε ότι τις έχετε αποδώσει!». «Εάν αυτό δεν είναι πολιτικός τακτικισμός, εργαλοιοποίηση και ευτελισμός της κοινοβουλευτικής διαδικασίας τότε τι είναι;» είπε.

Ο κ. Βορίδης σημείωσε ότι «η κυβέρνηση αμέσως μετά τη σιδηροδρομική τραγωδία ανέλαβε την αντικειμενική πολιτική ευθύνη και όχι απλά φραστικά αλλά υπήρξε η πολιτική πράξη της παραίτησης του αρμόδιου υπουργού Μεταφορών. Στην συνέχεια η κυβέρνηση όρισε διοικητική επιτροπή προκειμένου να γίνει πραγματογνωμοσύνη για τα αίτια, το πόρισμα παραδόθηκε με ταχύτητα και φυσικά από τη Δικαιοσύνη κινήθηκε ο έλεγχος των ποινικών ευθυνών και έχουν ασκηθεί οι σχετικές ποινικές διώξεις».

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cwzkb7cunfpt)

Φάμελλος: Εμείς δεν φοβόμαστε τίποτα, αποδείξτε και οι υπόλοιποι ότι δεν φοβάστε τίποτα

«Ο κ. Βορίδης ανακοίνωσε την προαποφασισμένη θέση της κυβέρνησης να συγκαλύψει μέσα σε διαδικασίες της Βουλής το έγκλημα των Τεμπών», είπε ο Σωκράτης Φάμελλος, εξαπολύοντας επίθεση στον υπουργό Επικρατείας και την κυβέρνηση, την οποία χαρακτήρισε «δυστύχημα για τη δημοκρατία».

Επίθεση στον υπουργό Επικρατείας και την κυβέρνηση εξαπέλυσε ο  Σωκράτης Φάμελλος
Επίθεση στον υπουργό Επικρατείας και την κυβέρνηση εξαπέλυσε ο Σωκράτης Φάμελλος © ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI

Ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ανέφερε ότι «εμείς δεν θα το επιτρέψουμε αυτό» και κάλεσε τις υπόλοιπες δυνάμεις και τους βουλευτές της ΝΔ που θα συμμετέχουν στην Εξεταστική, «να μην επιτρέψουν στον κ. Βορίδη να σταματήσει μάρτυρες». «Εμείς θα ψηφίσουμε οποιαδήποτε διαδικασία που θα δώσει έστω και έναν μάρτυρα που θα φέρει στοιχεία», είπε απευθυνόμενος στα έδρανα του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, προσθέτοντας ότι «δεν επιτρέπεται να σταματήσουμε τη δυνατότητα έστω και ενός να πει κάτι παραπάνω μέσα σε διαδικασία της Βουλής, δεν επιτρέπεται να περάσει στην κοινωνία μια καραμέλα που θα βγάλει ο κ. Βορίδης ότι αρνηθήκαμε τη συζήτηση».

«Ο κ. Βορίδης αποκάλυψε ότι η ΝΔ φοβάται την αλήθεια. Εμείς δεν φοβόμαστε τίποτα, αποδείξτε και οι υπόλοιποι ότι δεν φοβάστε τίποτα», είπε.

Ειδικότερα ο κ. Φάμελλος ανέφερε στη δευτερολογία του ότι με την τοποθέτηση του, που είχε προηγηθεί, «ο κ. Βορίδης εκπροσωπώντας τον κ. Μητσοτάκη μόλις αναίρεσε τον λόγο που ήρθαμε σήμερα εδώ. Ήρθε να πει εκ των προτέρων ότι έχει αποφασίσει και έχει βγάλει ετυμηγορία για το έγκλημα των Τεμπών. Είπε ότι δεν θα συνηγορήσουν σε αιτήματα προκαταρκτικών επιτροπών, ότι δεν θα λάβει υπόψη του την ποινική δικογραφία τής Ευρωπαίας Εισαγγελέως που έχει μέσα κακούργημα για τον κ. Καραμανλή».

Ανδρουλάκης: Κάλεσε το ΚΚΕ να αποσύρει την πρόταση του

Ο κ. Ανδρουλάκης απάντησε αυστηρά στον υπουργό Επικρατείας Μάκη Βορίδη και στον πρόεδρο της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Σωκράτη Φάμμελο για τις αιχμές που άφησαν για τη ανάγκη να συσταθεί Προανακριτική Επιτροπή κι όχι Εξεταστική.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ χαρακτήρισε σοφιστείες τους ισχυρισμούς του κ. Βορίδη
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ χαρακτήρισε σοφιστείες τους ισχυρισμούς του κ. Βορίδη © ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI

Ταυτόχρονα ο Νίκος Ανδρουλάκης κάλεσε το ΚΚΕ να αποσύρει την πρόταση του. «Είναι αποκαλυπτικό ότι δεν θα ψηφίσουν την προανακριτική επιτροπή. Δεν θέλουν να οδηγηθεί τίποτα σε προανακριτική επιτροπή για να καλύψουν τον κύριο υπεύθυνο και πρωταγωνιστή, τον κ. Καραμανλή, που έβαλε στο συρτάρι του το πόρισμα της Αρχής Διαφάνειας. Ένα πόρισμα που δείχνει τις ευθύνες των προσώπων που φρέναραν την υλοποίηση του έργου της τηλεδιοίκησης», υπογράμμισε και συμπλήρωσε: «Θεωρώ ότι σας εργαλειοποιούν, σας χρησιμοποιούν. Γι΄αυτό αποσύρετε την πρόταση εξεταστικής με αυτό το σκεπτικό και να πάμε απευθείας σε προανακριτική για να αναζητηθούν οι ευθύνες».

Απευθυνόμενος δε προς τον υπουργό Επικρατείας είπε: «Εγώ είμαι ακριβής, κ. Βορίδη. Δεν μιλήσαμε εμείς για ανθρωποκτονίες. Αυτά τα ερευνά η Δικαιοσύνη στη Λάρισα. Δεν είπα ούτε εγώ, ούτε τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, για ανθρωποκτονίες. Εμείς μιλήσαμε για ευθύνες εγκληματικές εις βάρος του ελληνικού λαού από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ χαρακτήρισε σοφιστείες τους ισχυρισμούς του κ. Βορίδη καθώς όπως τόνισε, είναι άχαρος ο ρόλος του να προσπαθεί να μαζέψει τα ασυμμάζευτα της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας και τον επέκρινε πώς αξιοποιεί το λάθος του ΚΚΕ για να πετάξει τη μπάλα των ευθυνών στην κερκίδα.

Προσέθεσε ότι η Προανακριτική έχει αρμοδιότητα να διερευνήσει τα πάντα κι εξήγησε ότι το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ βάζει το θέμα της σύμβασης 717 γιατί αυτό είναι το επίδικο και υπάρχει ένα πόρισμα του Ευρωπαίου Εισαγγελέα με συγκεκριμένα ονόματα, που ήρθε στη Βουλή.

Κουτσούμπας: Το ΚΚΕ εγγυάται ότι το έγκλημα στα Τέμπη δεν θα συγκαλυφθεί

Ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, στη σημερινή του ομιλία στη Βουλή για τη πρόταση του κόμματος για τη «σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για το έγκλημα των Τεμπών», υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ότι το ΚΚΕ «από την πρώτη στιγμή είπε πως θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του για να μην ξεχαστεί το έγκλημα των Τεμπών. Ότι θα γίνουμε η φωνή όλων των νεκρών, για να αναδειχθούν οι αιτίες και οι ένοχοι, που, όπως σε κάθε έγκλημα, υπάρχουν και σε αυτό».

Είπε ότι στο επίκεντρο της πρότασης του ΚΚΕ τίθεται «η πολιτική της απελευθέρωσης, της ιδιωτικοποίησης των σιδηροδρόμων, η οποία έπαιξε σημαντικό ρόλο στο να οδηγηθούμε σε αυτό το έγκλημα και βέβαια αυτή την πολιτική υπηρετεί η κυβέρνηση της ΝΔ, όπως βέβαια υπηρέτησαν απαρέγκλιτα και οι προηγούμενες κυβερνήσεις της ΝΔ, αλλά και του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ».

Εξήγησε πως βήμα-βήμα «προχώρησε ο τεμαχισμός του ΟΣΕ, η ιδιωτικοποίηση του πιο κερδοφόρου κομματιού, δηλαδή του μεταφορικού έργου, ενώ συνεχιζόταν η υποχρηματοδότηση και η ακραία υποστελέχωση του κομματιού που έμεινε στο Δημόσιο και είχε -εκτός των άλλων- την ευθύνη για τις υποδομές».

«Και στους σιδηρόδρομους εφαρμόστηκε η συνθήκη όπου τα πάντα καθορίζονται από το κριτήριο της κερδοφορίας των λίγων ιδιωτών καπιταλιστών και του κράτους τους. Με αποτέλεσμα πολλές και διαφορετικές εταιρείες διαχείρισης και εργολάβοι συμβάσεων, συχνά με αντιτιθέμενα συμφέροντα, να εμπλέκονται σε έναν τόσο ευαίσθητο και περίπλοκο τομέα, όπως είναι οι σιδηροδρομικές -και όχι μόνο- μεταφορές. Για να το πούμε απλά, διαχωρίστηκε το τρένο από τις ράγες κάτι που, φυσικά, κάνει τον εκτροχιασμό πολύ πιο πιθανό» είπε προσθέτοντας «σε αυτό το πλαίσιο πρέπει να εξετάσουμε και την απαράδεκτη καθυστέρηση στην εκτέλεση της περιβόητης πια σύμβασης 717 του 2014 για την τηλεδιοίκηση».

Σημειώνοντας ότι όλα αυτά παίζουν σημαντικό ρόλο στην ασφάλεια όλων των συγκοινωνιών πρόσθεσε ότι «γι' αυτό πρέπει όλα αυτά να βγουν στην επιφάνεια, για να μη ζήσουμε τα καινούρια Τέμπη που καραδοκούν σε πολλούς τομείς της ζωής μας, αφού η ζυγαριά του κόστους-οφέλους και το "πάμε και όπου βγει" στα μέτρα ασφαλείας, κυριαρχεί σχεδόν παντού. Βεβαίως, στα παραπάνω προστίθενται και τα προβλήματα κακοδιαχείρισης από υπουργούς και άλλους, αλλά και οι εγκληματικές ευθύνες όλων των άμεσα εμπλεκομένων εκείνο το βράδυ. Ζητήματα τα οποία εμείς καθόλου δεν υποτιμάμε, το αντίθετο, επιμένουμε ότι πρέπει να διερευνηθούν και αυτά, όπως και τυχόν ποινικές ευθύνες υπουργών».

«Σήμερα όλα τα κόμματα πρέπει να πάρουν σαφή θέση απέναντι στην πρόταση του ΚΚΕ για συγκρότηση Εξεταστικής Επιτροπής χωρίς υπεκφυγές και διάφορες δικαιολογίες. Γιατί η πρόταση του ΚΚΕ έχει τη δυνατότητα να εξετάσει κάθε πτυχή του ζητήματος με το οποίο θα καταπιαστεί. Επίσης στην Επιτροπή εξετάζονται και μπορεί να προκύψουν και όλες οι πολιτικές και ποινικές ευθύνες πολιτικών αλλά και μη πολιτικών προσώπων» υπογράμμισε ο Δ. Κουτσούμπας.

«Η κυβέρνηση της ΝΔ, είναι γνωστό, πως μέσω του εκπροσώπου της, δήλωσε ότι θα την ψηφίσει μεν, ξεκαθαρίζοντας δε ότι διαφωνεί με το ίδιο το περιεχόμενο της πρότασης, υπονομεύοντάς την εξαρχής. Γιατί άραγε; Γιατί το περιεχόμενο είναι αυτό που την ενοχλεί...» είπε και πρόσθεσε:

«Η ΝΔ επιλέγει να ψηφίσει την πρόταση του ΚΚΕ γιατί ξέρει πολύ καλά ότι η πρόταση μπορεί να περάσει και χωρίς τις δικές της ψήφους, φτάνει να την ψηφίσουν τα περισσότερα κόμματα της αντιπολίτευσης. Η κυβέρνηση, λοιπόν, κάνει την ανάγκη φιλοτιμία, για να μη συγκρουστεί με το λαϊκό αίσθημα. Η κυβέρνηση όμως είναι σε δύσκολη θέση και για έναν επιπλέον λόγο. Γιατί είχαν προηγηθεί οι απαράδεκτες και κυνικές δηλώσεις Γεωργιάδη, που ξεστόμισε το απίθανο ότι κανείς δεν ενδιαφέρεται για μια Εξεταστική για τα Τέμπη».

Εγκάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ ότι «επί της ουσίας γίνονται συνήγοροι της ΝΔ και ταυτίζονται μαζί της στο πιο κρίσιμο ζήτημα στη διαφωνία για το περιεχόμενο της Εξεταστικής, γιατί προφανώς έχουν και αυτοί λερωμένοι τη φωλιά τους με την πολιτική που και αυτοί υπηρετούσαν».

«Για να το πούμε απλά: Διαφωνείτε, δηλαδή, με όλα όσα ζητούν οι οικογένειες των θυμάτων -οι οποίες ζητούν διερεύνηση σε βάθος 15ετίας. Γυρίζετε την πλάτη στους δεκάδες, εκατοντάδες χιλιάδες λαού και νεολαίας που διαδήλωναν με το σύνθημα "ότι το έγκλημα αυτό έχει ιστορία".

Και έτσι καταλήγετε -τελικά- και εσείς να δίνετε τις ίδιες εξηγήσεις που δίνει και η κυβέρνηση, ότι φταίει μόνο ένας σταθμάρχης και ίσως κάποιοι ακόμα ανευθυνο-υπεύθυνοι και ξεμπερδέψαμε...» είπε απευθυνόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ.

Η προταση του ΣΥΡΙΖΑ και η αναφορά Κασσελάκη στη συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου

Σύμφωνα με πηγές της Κουμουνδούρου, κατά τη συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου έγινε ενημέρωση για την κατατεθείσα πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. για σύσταση προανακριτικής επιτροπής για το δυστύχημα των Τεμπών, με τον πρόεδρο του κόμματος «να εκφράζει την αποφασιστικότητά του για την απρόσκοπτη και πλήρη διαλεύκανση και απόδοση ευθυνών».

Την ίδια ώρα, στη Βουλη κατατέθηκε η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τη σύσταση Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής «για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης κατά το άρθρο 86 παρ. 3 του Συντάγματος, τα άρθρα 153 επ. του Κανονισμού της Βουλής και το άρθρο 5 του Ν. 3126/2003 περί της ”Ποινικής Ευθύνης Υπουργών” για τη διερεύνηση τυχόν εγκλημάτων που έχει τελέσει κατά την άσκηση των καθηκόντων του ο πρώην Υπουργός κ. Κωνσταντίνος Καραμανλής και την προκαταρκτική διερεύνηση των π. Υπουργών κ.κ. Κωνσταντίνου Χατζηδάκη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και Χρήστου Σπίρτζη»

Συγκεκριμένα, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ προτείνουν:

1ον Όπως, σύμφωνα με το άρθρο 86 παρ. 3 του Συντάγματος, τα άρθρα 153 επ. του Κανονισμού της Βουλής και το άρθρο 5 του Ν. 3126/2003 περί της «Ποινικής Ευθύνης Υπουργών», ως ισχύουν, συσταθεί Ειδική Κοινοβουλευτική Επιτροπή για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης κατά του πρώην Υπουργού κ. Κωνσταντίνου Καραμανλή για τη διερεύνηση πιθανής εκ μέρους του τέλεσης των εγκλημάτων της κακουργηματικής απιστίας κατ' άρθρο 390 ΠΚ και της παράβασης καθήκοντος κατ' άρθρο 259 ΠΚ.

2ον Την προκαταρκτική ποινική διερεύνηση για τους Υπουργούς της περιόδου 2012 -2014 κ. Κωνσταντίνο Χατζηδάκη και κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος (άρθρο 259 ΠΚ) αναφορικά με τις σκανδαλωδώς ελλιπέστατες μελέτες δημοπράτησης του έργου ανάταξης σηματοδότησης - τηλεδιοίκησης, που οδήγησαν αναγκαστικά στην ελλιπή Σύμβαση 717/2014 και χορήγησαν το δικαίωμα στον Ανάδοχο να μην εκτελεί τη Σύμβαση, λόγω ελλείψεων στο φυσικό αντικείμενο, αλλά και στην αύξηση του ανταλλάγματος κατά 13 εκ ευρώ, αφού έπρεπε να συμπληρωθεί το φυσικό αντικείμενο με νέα Συμπληρωματική Σύμβαση και εν τέλει στην τεράστια καθυστέρηση ολοκλήρωσης της Σύμβασης. Οι ενέργειες σύνταξης μελετών με ελλιπές φυσικό αντικείμενο, προσέδωσαν στον Ανάδοχο τη δυνατότητα να αρνηθεί την ολοκλήρωση του έργου και την εκ των πραγμάτων υποχρέωση της ΕΡΓΟΣΕ να οδηγηθεί σε Συμπληρωματική Σύμβαση με αύξηση του οικονομικού ανταλλάγματος κατά 13 εκ. ευρώ, με ισόποση ζημία Ελλ Δημοσίου και Ε.Ε.

3ον Στο πλαίσιο της καθολικής διερεύνησης της Συμβάσεως 717/2014 και της απάντησης στον Ελληνικό λαό όλων των πτυχών της Σύμβασης, δίχως να αφήνονται σκιές ή υπόνοιες ζητούμε την προκαταρκτική ποινική διερεύνηση για τον Υπουργό της περιόδου 2015-2019 κ. Χρήστο Σπίρτζη για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος, όπως και ο ίδιος άλλωστε έχει ζητήσει, παρόλο που από τα αναφερθέντα έγγραφα της Ευρωπαϊκής Εισαγγελικής Αρχής αναφορικά περί πιθανής τέλεσης παράβασης καθήκοντος εκ μέρους του πρώην Υπουργού, δεν εξειδικεύεται και δεν περιγράφονται τα στοιχεία αυτής. Ούτε προκύπτει από τη δικογραφία παράβαση συγκεκριμένων υπηρεσιακών καθηκόντων, πολλώ δε μάλλον όταν η Σύμβαση 717/2014 ήταν φύσει ανεκτέλεστη λόγω των σκανδαλωδών ελλείψεων του φυσικού αντικειμένου της Σύμβασης και όταν η κυβέρνηση της ΝΔ δια του Υπουργού της κ. Καραμανλή παρέλειψε να ενεργοποιηθεί η Συμπληρωματική Σύμβαση από το 2019, ως όφειλε, παρά το ότι η διοίκηση της ΕΡΓΟΣΕ κάλεσε τον Απρίλιο 2019, επί ποινή έκπτωσης, τον Ανάδοχο και ο τελευταίος προσκόμισε όλες τις εγκεκριμένες μελέτες και παρά το ότι η Συμπληρωματική Σύμβαση είχε εγκριθεί από το ΕλΣυν και ήταν έτοιμη προς υπογραφή.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cwzk4f7suc8x)

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ