Πολιτικη & Οικονομια

Ρήγμα στην «ομερτά» για τα τρολ του ΣΥΡΙΖΑ - Αποκαλύψεις για την ταυτότητά τους

Η εσωκομματική διαμάχη ανοίγει τα στόματα

62224-137655.jpg
Newsroom
13’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ρήγμα στην «ομερτά» για τα τρολ του ΣΥΡΙΖΑ - Αποκαλύψεις για την ταυτότητά τους
Ο ανοιχτός πόλεμος στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ οδηγεί σε αποκαλύψεις για τα τρολ ©TATIANA ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI

ΣΥΡΙΖΑ: Τα εσωκομματικά μαχαίρια που ακονίστηκαν την περίοδο της προεκλογικής εκστρατείας για τη διαδοχή Τσίπρα, πλέον διασταυρώνονται με ένταση και μέσα στον ορυμαγδό άνοιξαν τα στόματα και για τα τρολ του κόμματος - Ποιες αποκαλύψεις έχουν γίνει μέχρι στιγμής 

Τα τρολ του ΣΥΡΙΖΑ, άλλοτε κρυφό καμάρι του κόμματος και της ηγεσίας –που δεν δίσταζε να τα επιδεικνύει ακόμη και σε τηλεοπτικές εκπομπές–, από την «υπόγα» όπου «φώλιαζαν» επιδίδονταν σε αμίληκτο πόλεμο λάσπης εναντίον πολιτικών αντιπάλων, αρχικά, ενώ στη συνέχεια και κατά πρώην φίλων. Στόχος των σκληρών υπόγειων μηχανισμών ήταν να σωπάσουν οι επικριτικές φωνές κατά της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ, κάτι που, όπως φαίνεται, παραμένει και μετά την παραίτηση Τσίπρα.

Στη «νέα εποχή» του ΣΥΡΙΖΑ τα τρολ μπήκαν στην «υπηρεσία» του Στέφανου Κασσελάκη για να τον στηρίξουν να εκλεγεί και συνεχίζουν στο πλευρό του, σύμφωνα με όσα καταγγέλλουν κορυφαία στελέχη του κόμματος, που είναι σε θέση να γνωρίζουν.

Πιο αποκαλυπτικός ήταν ο Πάνος Σκουρλέτης, ο οποίος δήλωσε: «Επώνυμοι αρθρογράφοι που εργάζονται σε μέσα ενημέρωσης και με την υπογραφή τους παρεμβαίνουν στα τεκταινόμενα, διαθέτουν τουλάχιστον 50 λογαριασμούς ο καθένας στο διαδίκτυο ως ανώνυμα τρολ». Για τους μυημένους δεν ήταν είδηση αλλά μια επιβεβαίωση, όπως και η αναφορά του ότι τα πρόσωπα αυτά βρίσκονταν δίπλα στον Αλέξη Τσίπρα και ασχολούνταν με τον τομέα των μέσων ενημέρωσης, ενώ σήμερα είναι κοντά στην προεδρική ομάδα, στηρίζοντας τον Στ. Κασσελάκη μέσω των λογαριασμών τους κυρίως στο Χ (πρώην Twitter).

Τη «σκυτάλη» έλαβε ο Νίκος Φίλης λέγοντας ευθέως για τον Στέφανο Κασσελάκη: «Σαν παίκτης ριάλιτι, στηρίχτηκε στο “σκοτεινό Διαδίκτυο”». Έχουν μιλήσει για τις«ύβρεις στο Διαδίκτυο» και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και η «Ομπρέλα». Άλλωστε, η Έφη Αχτσιόγλου βρέθηκε στο επίκεντρο της επίθεσης των τρολ στη διάρκεια της εσωκομματικής μάχης για την προεδρία του κόμματος, με αποτέλεσμα να απαντήσει και με προσφυγή στη Δικαιοσύνη.

Ακόμη και μέσα ενημέρωσης που έχουν στηρίξει τον ΣΥΡΙΖΑ, όπως η «Εφημερίδα των Συντακτών», δεν δίστασαν, πλέον, να καταγγείλουν: «Οι αρουραίοι του ΣΥΡΙΖΑ και τα bots του Κασσελάκη», με συγκεκριμένες αναφορές για τρολ που στηρίζουν τον νέο πρόεδρο.

Η εσωκομματική διαμάχη στον ΣΥΡΙΖΑ έχει πάρει πια μορφή ανοιχτού πολέμου, με αποτέλεσμα να έχουν σπάσει τα στεγανά και οι πληροφορίες για τους σκληρούς υπόγειους μηχανισμούς να έχουν βγει πια στην επιφάνεια. Άγνωστο παραμένει το αν μετά τις φωτογραφικές περιγραφές θα ακολουθήσουν και ονοματα –όπως έχει ήδη ζητήσει η ΝΔ– ή απλως εστάλη το μήνυμα. Ανεξαρτήτως, πάντως, του τι θα πράξουν τα κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ (που σημειωτέον τελούν υπό διαγραφή), τα στόματα έχουν ανοίξει.

Ο χορός των αποκαλύψεων ξεκίνησε με δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα» που μιλά για γραφείο-έδρα στο κέντρο της Αθήνας και επικεφαλής γνωστό ηθοποιό και δικηγόρο. Στη συνέχεια ακολούθησαν δημοσιεύματα από το «Πρώτο Θέμα» και το «Political». Τα ρεπορτάζ καταγράφουν στοιχεία που συγκλίνουν, «φωτογραφίζουν» την ταυτότητα των επικεφαλής διαχειριστών των κορυφαίων τρολ λογαριασμών του ΣΥΡΙΖΑ, «Πεν Νταλαούρα» και «Μarka», ενώ στη «λίστα» των επικεφαλής των τρολ προσθέτουν κι άλλα πρόσωπα.

Ο ηθοποιός, ο δικηγόρος και τα γραφεία των τρολ του ΣΥΡΙΖΑ στο κέντρο της Αθήνας

Όπως σημείωσε στο «Στίγμα» των «Νέων» ο Γιώργος Παπαχρήστος (27/10), επικεφαλής των ομάδων των τρολ είχαν αναλάβει ένας γνωστός ηθοποιός «που θεωρείται και χιουμορίστας» και ένας δικηγόρος, αμφότεροι συνομιλητές του Αλέξη Τσίπρα, ενώ η πληρωμή των τρολ φέρεται να γινόταν από εταιρεία με έδρα την Κύπρο.

Η έδρα των τρολ ήταν πράγματι στην «υπόγα» του Μαξίμου, κατά την περίοδο διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, αλλά υπήρχαν και κανονικά γραφεία σε κτίριο στο κέντρο της Αθήνας όπου εκεί ενορχηστρωνόταν το έργο της επίθεσης σε κομματικούς αντιπάλους και δη σε δημοσιογράφους που ασκούσαν κριτική. Ο δικηγόρος έδινε τη «γραμμή», ενώ ο ηθοποιός εμπνεόταν ατάκες και ήταν ο άνθρωπος πίσω από γνωστά hashtags που χρησιμοποιήθηκαν στη διάρκεια των τελευταίων ετών.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, πρόκειται για περίπου 20 ανώνυμους και ψευδώνυμους λογαριασμούς με πολύ έντονη δραστηριότητα στο Χ (πρώην Twitter), «σε βαθμό που αναρωτιέται κανείς αν οι άνθρωποι πίσω από αυτούς κοιμούνται ποτέ. Όπως αποδεικνύει η συχνότητα των αναρτήσεων, που σε κάποιες περιπτώσεις ξεπερνούν τις 150 την ημέρα, είναι ηλίου φαεινότερον πως πρόκειται για άτομα που έχουν αναλάβει την αποστολή αυτή κατ’ επάγγελμα. Επιπλέον, μια ιστοσελίδα με ιδιαιτέρως ενεργό λογαριασμό στο Χ φέρεται να λειτουργεί ως η επίσημη φωνή των τρολ, δημοσιεύοντας την ουσία των αναρτήσεών τους υπό τη μορφή διαδικτυακών άρθρων».

«Ο ρόλος του μηχανισμού αυτού είναι να κάνει σκληρή προπαγάνδα, να δημιουργεί γεγονότα, να παράγει ειδήσεις οι οποίες δημιουργούν αμφιβολίες και εντυπώσεις για πρόσωπα και συμβάντα» σημειώνεται επίσης, ενώ κατά το ίδιο δημοσίευμα «ο ρόλος του Παύλου Πολάκη σε αυτό το οικοσύστημα δεν είναι σαφής, όμως δεν είναι λίγα τα στοιχεία που οδηγούν σε αυτόν».

Ρήγμα στην «ομερτά» για τα τρολ του ΣΥΡΙΖΑ - Αποκαλύψεις για την ταυτότητά τους
ΣΥΡΙΖΑ: Νέες αποχωρήσεις στελεχών από τις Ν.Ε ©TATIANA ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI

Δημοσιογράφος το αρχιτρόλ

«Δεκάδες; Εκατοντάδες; Είναι αριθμήσιμο μέγεθος τα τρολ ή είναι λίγοι και ακριβοί οι μουτζαχεντίν του πληκτρολογίου, που με τη μέθοδο του πολλαπλασιασμού δημιουργούν χυδαία και επαίσχυντα hashtags και επιχειρούν δολοφονίες χαρακτήρων; Τι σχέση μπορούν να έχουν με όλα αυτά διάσημοι ηθοποιοί, ένας δικηγόρος συχνός επισκέπτης στο Άγιο Όρος, ένας πολιτικός μηχανικός και ο γιος βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ που... λατρεύει τις τράπεζες;» αναφέρει η Political.

«Ο εμπνευστής και κλειδοκράτορας εκατό και πλέον λογαριασμών ήταν βεβαίως γνωστός δημοσιογράφος της Αριστεράς. Θα έλεγε κανείς ότι είχε τον ρόλο του στρατολόγου για υπαλλήλους που προσλαμβάνονταν στο κόμμα δήθεν ως δημοσιογράφοι και γίνονταν υπηρέτες της πιο άθλιας σταλινικής πρακτικής. Ήταν το αρχιτρόλ. Έγραφε επώνυμα και τα δεκάδες τρολ που εξουσίαζε αναπαρήγαγαν τα γραφόμενά του, κλιμακώνοντας την αήθη επίθεση» αναφέρει το δημοσίευμα.

«Όταν ένα εμετικό σχόλιο το αναπαράγουν 40, 50 ή ακόμη και 100 διαφορετικά προφίλ, τότε γίνονται trends και μένουν ψηλά στη λίστα αναζήτησης» αναφέρει πηγή στην Political και προσθέτει: «Ο συγκεκριμένος είχε αυτήν τη τακτική. Έγραφε κάτι και αμέσως έμπαιναν δυο τρεις γνωστοί και επώνυμοι της Αριστεράς, ανέβαζαν το σχόλιό του και έτσι έδιναν το σύνθημα για τους υπόλοιπους. Ακολουθούσαν εκατοντάδες σχόλια με το συγκεκριμένο χάσταγκ και η δουλειά γινόταν πιο εύκολη».

Ο δικηγόρος, «το πιο πιστό σκυλί»

«Πρόκειται για έναν γνωστό ποινικολόγο που έχει περάσει από χίλια κύματα μέχρι να γίνει το πιο πιστό σκυλί – όπως τον αποκαλούσαν οι του συστήματος. Μέχρι και πριν να ξεκινήσουν τις ακραίες επιθέσεις από το... υπόγειο του Twitter, ο συγκεκριμένος έγραφε ασταμάτητα μέσω του Facebook. Οι ύβρεις του προς τον υπουργό Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα αλλά και σε κάθε στέλεχος της κυβέρνησης από το 2019 και μετά τον έκαναν γνωστό στον αριστερό χώρο.

»Πρώην μέλος του ΠΑΣΟΚ, μετακινήθηκε και αυτός προς την Αριστερά. Οι ακραίες επιθέσεις του είχαν σκοπό να γίνει αρεστός στον Aλέξη Τσίπρα και τους στενούς συνεργάτες του. Όμως, έμεινε στο γάβγισμα, όπως λένε οι σύντροφοί του, και δεν αξιοποιήθηκε ποτέ και σε καμία θέση. Έστω για τα μάτια του κόσμου. Η μόνη του χρησιμότητα, όπως λέει πρώην μέλος του ΣΥΡΙΖΑ, ήταν η χωρίς αμοιβή συνδρομή του σε όποιο μέλος του ΣΥΡΙΖΑ είχε δικαστικά θέματα. Τσάμπα χρήσιμος ηλίθιος… Σημείωση: ο συγκεκριμένος χρήσιμος υβριστής με κάποιο τρόπο είχε προσπαθήσει να βρεθεί κοντά και στη Νέα Δημοκρατία παλαιότερα, αλλά απέτυχε!» αναφέρει η Political.

O δικηγόρος, αρχιδιακινητής fake news

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, «και άλλος δικηγόρος μπλεγμένος στο παιχνίδι, με ιδιαίτερη λατρεία στο Άγιο Όρος ο συγκεκριμένος, είναι η ηγετική μορφή του συστήματος των τρολ. Είναι o εμπνευστής του εμετικού και σεξιστικού συνθήματος που αναφερόταν στον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη. Είναι ο αρχιδιακινητής και εμπνευστής των περισσότερων fake news.

»Οι επαφές του με το εξωτερικό και οι νομικές του γνώσεις ήταν το υπερόπλο του συστήματος. Οι επαφές του με συγκεκριμένη ΜΚΟ του εξωτερικού τον δυνάμωσε οικονομικά και η σχέση του με συγκεκριμένα μέλη αυτής της οργάνωσης εκνεύρισε ακόμη και συντρόφους του την περίοδο της παντοδυναμίας του. Ήταν το στέλεχος που έδινε τις κατευθύνσεις για τις επιθέσεις, ενώ ήταν σε συνεχή συγκρουσιακή κατάσταση με ένα από τα δεξιά χέρια του πρώην πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα.

»Οι ομηρικοί καβγάδες του με τον στενότερο σύμβουλο του Αλέξη Τσίπρα (Ν.Α.) ήταν τόσο συχνοί και έντονοι που κανείς δεν καταλάβαινε γιατί ανέχονταν τη συμπεριφορά του. Τώρα, μετά τις αποκαλύψεις για το σύστημα των τρολ... όλοι ξέρουν» σημειώνεται.

Ο ηθοποιός με τις δικαστικές περιπέτειες λόγω σεξουαλικών επιθέσεων και άλλοι «συνάδελφοι»

Σύμφωνα με την Political, «πολύ σημαντικό ρόλο στις επιθέσεις μέσω Διαδικτύου είχε και πολύ γνωστός ηθοποιός. Δεν ήταν πρώτης γραμμής, ούτε καν δεύτερης. Είχε όμως τις άκρες στην αριστερόστροφη υπόγα να περνάει ζωή χαρισάμενη έως ότου... άρχισαν τα πολύ σοβαρά. Η έπαρση και η αλαζονεία είναι κακοί συνοδοιπόροι! Ο εν λόγω ηθοποιός είχε και τα δύο στοιχεία στον μέγιστο βαθμό. Οι αριστερές ακραίες συνιστώσες είναι στο πλευρό του τώρα που έχει εξαφανιστεί.

»Ο λόγος της εξαφάνισης δεν έχει να κάνει με τις αποκαλύψεις των τρολ που έρχονται, αλλά με δικαστικές περιπέτειές του που δεν έχουν λάβει μεγάλη έκταση δημοσιότητας, αλλά είναι πολύ σοβαρές. Μιλάμε για κατηγορίες και καταγγελίες περί σεξουαλικών επιθέσεων εναντίον ανήλικων κοριτσιών πριν από λίγα χρόνια. Μάλιστα, για όσους γνωρίζουν πρόσωπα και καταστάσεις, η στήριξη που έχει λάβει από προβεβλημένα στελέχη της... Αριστεράς είναι απίστευτη.

»Ο συγκεκριμένος ηθοποιός έπαιξε ιδιαίτερο ρόλο στο να στρατολογήσει ηθοποιούς ή άλλου είδους καλλιτέχνες προκειμένου να ενορχηστρωθούν επιθέσεις προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη και την κυβέρνηση από τον καλλιτεχνικό χώρο.

»Οι επιθέσεις ήταν συντονισμένες και ως βοηθό” είχε γνωστό κωμικό που μέσω Διαδικτύου πραγματοποιούσε αστήριχτες καταγγελίες και επιθέσεις σε ηθοποιούς αλλά και σε όποιον δεν ομιλούσε την... Αριστερήν, σύμφωνα με όσα λένε πολύ αξιόπιστες πηγές που ήταν στην πρώτη σειρά στα stand up comedies του βοηθού. Ο βοηθός τα τελευταία τέσσερα χρόνια είχε σταματήσει τις εμφανίσεις του σε μεγάλους χώρους. Πέραν των παραπάνω, σημαντική εμπλοκή στα τρολ της υπόγας φαίνεται να παίζει ένας ακόμη ηθοποιός –πασίγνωστος– ο οποίος επίσης κρύβεται πίσω από ανώνυμα προφίλ και υβρίζει με τρόπο σκαιότατο οποιονδήποτε δεν κινείται στα... αριστερά».

Περισσότερα πρόσωπα στο «κάδρο»

Το ίδιο δημοσίευμα καταγράφει και άλλα πρόσωπα: «Ένας δικηγόρος, ένας "δημοσιογράφος, ένας ηθοποιός και το ταίρι ενός πολιτικού μηχανικού, όπως τον αποκαλούσαν επειδή γκρέμιζε τα πάντα, είναι τα αφεντικά του σκοτεινού Διαδικτύου στον ΣΥΡΙΖΑ! Στον... στρατό υπάρχουν πολλοί δημοσιογράφοι. Έμμισθοι κάποιοι στα ΜΜΕ του ΣΥΡΙΖΑ και όχι μόνο. Το βαθύ πηγάδι διαθέτει ακόμη και ανταποκριτές εξωτερικού με ψεύτικα προφίλ. Το πρώτο γραφείο στήθηκε κάπου στο κέντρο της Αθήνας, εκεί όπου κάποτε έβγαινε μια μικρής κυκλοφορίας εφημερίδα ακραίας συνιστώσας.

»Δυστυχώς ο αρχηγός αυτής της υπόγας δεν ζει πια. Δεν λειτουργούσε όμως τότε ως υπόγα αλλά ως κομματικό εργαλείο. Απλώς τη στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ είχε πάρει την ανιούσα από τις πλατείες και τις καταγγελίες, ο ρόλος του αναβαθμίστηκε. Από απλός αριστερός έγινε κομματικό στέλεχος και πήρε σημαντική θέση στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. 

»Δεν ήταν άνθρωπος των ειδικών αποστολών και δεν ήθελε να συμμετέχει σε δολοφονίες χαρακτήρων. Ήταν ένας γνήσιος αριστερός που δυστυχώς η υπόγα προσπαθούσε να τον σύρει στις τοξικές τακτικές αναφέρουν πηγές στο Political και προσθέτουν: Είχε ήθος, ήταν εργατικός και πολύ αυστηρός με τους συνεργάτες του… αυτό τον έφαγε από το σύστημα που ήθελε... μουτζαχεντίν ενάντια στον Μητσοτάκη. Δεν θα έπαιζε τα βρόμικα παιχνίδια που ήθελαν οι ιδρυτές των τρολ. Η τοξικότητα γύρω του τον ανάγκασε να αποχωρήσει σταδιακά από τον ΣΥΡΙΖΑ».

Ρήγμα στην «ομερτά» για τα τρολ του ΣΥΡΙΖΑ - Αποκαλύψεις για την ταυτότητά τους
Αποκαλύψεις για τους διαχειριστές των κορυφαίων προφιλ των τρολ του ΣΥΡΙΖΑ ©TATIANA ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI

Πεν Νταλαούρα, Marka και τα άλλα τρολ του ΣΥΡΙΖΑ

Είναι γνωστό ότι οι λογαριασμοί «Πεν Νταλαούρα» και «Marka» είναι τα πιο δραστήρια τρολ του ΣΥΡΙΖΑ που κάνουν την περισσότερη από τη βρώμικη δουλίτσα. Ο ρυθμός των αναρτήσεων (άνω των 150 την ημέρα) καταδεικνύει ότι πρόκειται για λογαριασμό με πολλούς διαχειριστές εξ ου και είναι δύσκολο να ταυτοποιηθούν. Ωστόσο, υπάρχουν στοιχεία που έρχονται στο φως και για αυτό το θέμα.

Σύμφωνα με την Political, η «Μarka» είναι «η σκληροπυρηνική δολοφόνος χαρακτήρων. Με χαρακτηρισμούς πεζοδρομίου και συνεχή ροή αναρτήσεων με υβριστικό περιεχόμενο και διασπορά ψευδών ειδήσεων… Οι φήμες για το ποιος ή ποια κρύβεται πίσω από το πιο χυδαίο τρολ δίνουν και παίρνουν. Δύο είναι τα πρόσωπα που φαίνεται να κρύβονταν πίσω από το προφίλ. Μέλος της στενής οικογένειας ηγετικού στελέχους της Αριστεράς, η μία εκδοχή. Μιας γυναίκας με έντονη προσωπικότητα και πολύ συγκεκριμένα χαρακτηριστικά που δεν επεδίωκε την προβολή. Η δεύτερη εκδοχή αφορά έναν αριστερό πολύ αψύ και μπρουτάλ τύπο με μικρή καριέρα στον χώρο των δικηγόρων.

»Ο μικρός του στρατός 10-20 ατόμων είχε στον "χώρο ευθύνης" του πάνω από 50 ψεύτικα προφίλ και για αυτό είχε κυκλοφορήσει η φήμη πως πίσω από τη Μarka κρύβεται εκείνος. Όμως, υπάρχει και μια τρίτη εκδοχή: και τα δύο πρόσωπα να έχουν διαχειριστεί το συγκεκριμένο προφίλ. Η φήμη πως πίσω από αυτό το προφίλ ήταν πρώην Υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ δεν φαίνεται να έχει βάση. Όλοι όμως στον ΣΥΡΙΖΑ ξέρουν… όπως ξέρουν και πού είχε το γραφείο της ομάδας του ο συγκεκριμένος "δικηγόρος"…».

Σε ό,τι αφορά την ταυτότητα της «Πεν Νταλαούρα», το δημοσίευμα αναφέρει: «Άνδρας μεσόκοπος με αριστερές, υποτίθεται, καταβολές. Όπλο του συστήματος των τρολ με εντολές απευθείας από τον "μεγαλοδημοσιογράφο, τον δικηγόρο συχνό επισκέπτη στο Άγιο Όρος και στενά συνδεδεμένο με την ομάδα του Αλέξη Τσίπρα. Οι επιθέσεις του και τα χάσταγκ που δημιουργούσε και δημιουργεί έχουν ως σκοπό καθαρά τη δολοφονία χαρακτήρων.

»Δεν ήταν ένα απλό προφίλ. Ήταν η φωνή" των πιο αβυσσαλέων επιθέσεων. Η συνεργασία του με επώνυμα στελέχη άλλων ακροαριστερών παρατάξεων μπήκαν στο μάτι των Αρχών και, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, ο εντοπισμός του δεν έγινε από έλεγχο αλλά από... καρφωτή συντρόφου που είχε ενεργό ρόλο στη ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα. Παράλληλα, είχε στενή φιλία με δημοσιογράφο εφημερίδας της Αριστεράς, η οποία είχε πολύ ενεργή δράση με φεμινιστικές ομάδες.

»Οι στενές σχέσεις του προφίλ με ΜΚΟ έβγαλαν στη φορά και χρηματοδοτήσεις που λάμβανε από δύο έως σήμερα οργανώσεις. Η μία έχει διαλυθεί, ενώ η άλλη είναι από την Ιταλία. Μάλιστα, η σχέση του με την υποτιθέμενη μητέρα της μικρής Μαρίας στον Έβρο έχει μπει στο στόχαστρο των Αρχών. Το πυροβόλο των τρολ, εκτός από επιθέσεις σε συγκεκριμένα άτομα, στο παρελθόν με το πραγματικό του όνομα ήταν και ο εκφραστής του υποτιθέμενου αριστερού πλεονεκτήματος και λίγο πιο παλιά είχε κατηγορηθεί μαζί με άλλους επώνυμους για παραβατική συμπεριφορά».

Σε ό,τι αφορά άλλα προφίλ, το δημοσίευμα αναφέρει: «Από το μακρινό 2011 μέχρι και το 2018-19 ήταν ο Sideris Left και είχε επιθετική ρητορική προς όλα τα επίπεδα: από τον Πρωθυπουργό μέχρι τον υπάλληλο σε ένα εργοστάσιο. Μοναδικό κριτήριο, να έχει αντισταθεί στη δυσωδία της υπόγας. Ακόμη και μια ανάρτηση κατά της δικής τους Αριστεράς έφτανε για να στοχοποιήσει ο συγκεκριμένος πρόσωπα ή ακόμη και προφίλ. Στέλεχος στη Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ στο παρελθόν. 

»Μέχρι το 2019 οι ακραίες επιθέσεις του έγιναν αντικείμενο έρευνας έπειτα από δεκάδες καταγγελίες. Μέσα από τον ΣΥΡΙΖΑ διέρρευσε το όνομά του και αποκαλύφθηκε η δράση ενός επαναστάτη του πληκτρολογίου, αν και στη συνέχεια εξαφανίστηκε από το timeline. Λίγο καιρό αργότερα εμφανίστηκε στο Twitter το προφίλ… Πεν Νταλαούρα. Πολλοί υποστηρίζουν ότι είναι η συνέχεια του Sideris Left, αλλά, σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές, το σκληροπυρηνικό τρολ Πεν Νταλαούρα δεν είναι ο Ισίδωρος… αλλά πολύ πιο σημαντικός παίκτης της πολιτικής σκηνής, κολλητός του Αλέξη Τσίπρα, που το τελευταίο καιρό δεν ασχολείται με την τέχνη του αλλά... βγάζει λόγους. Μάλιστα, δείχνει –για τα μάτια του κόσμου– να έχει γυρίσει την πλάτη στην Αριστερά».

Στο ρεπορτάζ για την «Πεν Νταλαούρα», προστίθεται και το σημερινό (1/11) δημοσίευμα του New Money, που αναφέρει: «Ποια είναι επιτέλους αυτή η Πεν Νταλαούρα, το περίφημο συριζαϊκό τρολ που διαπρέπει σ’ αυτό που κατονόμασε (οψίμως) ο Σκουρλέτης ως dark web, όταν ξεκίνησε να τον βαράει ως εχθρό του μεγάλου τιμονιέρη του κόμματος Αλέξη Τσίπρα. Και επειδή αρχίσανε μεταξύ τους τις εσωτερικές μαχαιριές, ανοίξανε και τα στόματα. Λοιπόν, η Πεν Νταλαούρα όπως αντιλαμβάνεστε είναι καλλιτεχνικό και πρόκειται για τον Θανάση ή Θάνο (θα πεθάνωωωωω) που άγνωστο γιατί υπογράφει ως γυναίκα, ο οποίος δηλώνει PR expert και λέει ότι ασχολείται με τουριστικά, με celebrities και με τη Mykonooooos, ήταν θαυμαστής του Τσίπρα, αλλά τώρα είναι στενός (αν με αντιλαμβάνεστε) της νέας ηγετικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ. Και όχι τίποτα άλλο, αλλά ανέτρεξα στο αρχείο μας και βρήκα ένα αποθεωτικό δισέλιδο δημοσίευμα για τον ίδιο τον Θανάση ή Θάνο ή Πεν Νταλαούρα το οποίο είχε γίνει το 2015 σε αυτό το έντυπο που αποκαλεί σήμερα η κυρία Νταλαούρα ή Θανασάκης ή Θάνος Πρώτο Φλέμμα. Πω πω πω, τι αγένεια είναι αυτή, κυρία μου».

Ρήγμα στην «ομερτά» για τα τρολ του ΣΥΡΙΖΑ - Αποκαλύψεις για την ταυτότητά τους
Στήριξαν τον Στέφανο Κασσελάκη για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ τα τρολ; ©ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ / EUROKINISSI

«Πώς τα τρολ συντάχθηκαν με τον Στέφανο Κασσελάκη»

Την ίδια ώρα, το «Πρώτο Θέμα» σημειώνει: «Η Πεν Νταλαούρα, η Μarka2 και άλλα trolls έβγαλαν τον Στέφανο» και εξηγεί η εφημερίδα: «Τα περισσότερα φιλικά στον ΣΥΡΙΖΑ ΜΜΕ –έντυπα και ηλεκτρονικά– στήριξαν στον έναν ή στον άλλον βαθμό από την αρχή της διαδικασίας την Έφη Αχτσιόγλου. Ωστόσο τα trolls, προτού ακόμα εμφανιστεί ο Κασσελάκης ως διεκδικητής της διαδοχής Τσίπρα, επιζητούσαν ένα ξεκαθάρισμα εσωκομματικών λογαριασμών.

»Σημειώνεται ότι λόγω της χαμηλής απήχησης που έχουν τα ΜΜΕ του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και λόγω της χρόνιας καχυποψίας των μελών και των φίλων του κόμματος απέναντι στη συστημική ενημέρωση, τα ημιεπίσημα trolls του ΣΥΡΙΖΑ που στήριζαν με όλες τους τις δυνάμεις την ηγεσία Τσίπρα απέκτησαν μεγάλη επιδραστικότητα. Οταν μέσα στο καλοκαίρι ξεκίνησαν αναρτήσεις περί στελεχών-υπονομευτών του Τσίπρα, στο πλαίσιο του "πένθους για τη συντριβή του κόμματος, ήταν φανερό ότι μια πλευρά του κόμματος αναζητούσε κάποιον υποψήφιο ο οποίος θα έπαιρνε εσωκομματική εκδίκηση».

Και προσθέτει το δημοσίευμα: «Στις 29 Αυγούστου ο Κασσελάκης ανακοίνωνε την υποψηφιότητά του, αλλά δύο ημέρες νωρίτερα η Αχτσιόγλου είχε δώσει συνέντευξη στον Δημήτρη Δανίκα για το «ΘΕΜΑ», προκαλώντας τη διαδικτυακή οργή του Παύλου Πολάκη και των trolls. Εξι ημέρες αργότερα, στο μονοήμερο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, η υποψήφια πρόεδρος μιλούσε για τοξική αρρενωπότητα – αλλά ο χαρακτηρισμός των trolls είχε ήδη κατοχυρωθεί: ήταν η Εφη της διαπλοκής απέναντι στον Κασσελάκη που δήλωνε παντού "εμένα με φύτεψε ο Τσίπρας". Κάπου εκεί, η μάχη είχε κριθεί από τα αποδυτήρια».

Το Πρώτο Θέμα αναφέρεται και στα στοιχεία που έχει δημοσιεύσει η Εφημερίδα των Συντακτών για τους κορυφαίους λογαριασμούς τρολ: Μεταξύ πρώτου και δεύτερου γύρου σε δημοσίευμά της με τίτλο οι αρουραίοι του ΣΥΡΙΖΑ και τα bots του Κασσελάκη” η ΕΦΣΥΝ περιέγραφε «έναν οργανωμένο μηχανισμό διασποράς σχολίων και ενίοτε ψευδών ειδήσεων. Στους λογαριασμούς με τη μεγαλύτερη επιδραστικότητα περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, οι Πεν Νταλαούρα, Marka2 και Lina, οι οποίοι σχολιάζουν σχεδόν σε πραγματικό χρόνο την τρέχουσα κομματική επικαιρότητα, ενώ διατυπώνουν υπαινικτικά και "αποκαλυπτικά σχόλια από το βαθύ παρασκήνιο του ΣΥΡΙΖΑ, εξάπτοντας τη φαντασία των χιλιάδων ακολούθων τους».

Το δημοσίευμα συνεχίζει: «Στο Twitter πάντως κεντρικό ρόλο στην ακατάπαυστη προώθηση του Κασσελάκη διαδραματίζει ο ανώνυμος "επαγγελματικός” λογαριασμός Πεν Νταλαούρα (17.800 ακόλουθοι), πασίγνωστος στον χώρο του ΣΥΡΙΖΑ, υποστηρικτικός του κόμματος παλιάς προεδρικής απόχρωσης. Οπως αναφέρεται, αυτός ο λογαριασμός-κόμβος με έντονη αλληλεπίδραση με τους γνωστούς λογαριασμούς Marka2 (15.200 ακόλουθοι), Areti Athanasiou (34.100 ακόλουθοι), kokkaliara (5.100 ακόλουθοι), δημιουργήθηκε τον Φεβρουάριο του 2022 και έχει πάνω από 150 αναρτήσεις την ημέρα, στοιχείο που δείχνει αυτοματοποιημένη συμπεριφορά (bot/semi-bot)", επισήμανε σε σχετικό δημοσίευμά της η Εφ.Συν., καταδεικνύοντας την ισχυρή παρουσία των ανώνυμων λογαριασμών στην καθημερινότητα ενός κοινού που είχε εξοικειωθεί τα προηγούμενα χρόνια με το ύφος και το λεκτικό των trolls αλλά και με την επιχειρηματολογία επώνυμων στελεχών του κόμματος».

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ